Пино Мьоние

Пино Мьоние

Пино Мьоние

Пино Мьоние (Pinot Meunier) представлява червен винен сорт грозде, който произхожда от районите на Бургундия и Шампан, Франция. Освен във Франция Пино Мьоние се отглежда и в Австралия, Германия, Нова Зеландия, Австрия и Калифорния. Сортът е известен още с наименованията милърс бургунди, черен ризлинг, Плант Мьоние, Гри Мьоние, Мюлеребе и др.

Пино Мьоние е много разпространен сорт в Шампан, където се използва за направавата на шампанско. Въпреки това той остава в сянката на доста по-известните си събратя – шардоне и пино ноар.

Обикновено влиза в купаж с тях, но по една или друга причина главната роля никога не принадлежи на него. Пино Мьоние е с по-светъл цвят от пино ноар, но неговите киселинни нива са по-високи. Пино Мьоние се характеризира със среден по големина грозд, плътен и цилиндрично-коничен. Зърната му са малки с характерен синьо-черен цвят.

Независимо че е малко подценяван в сравнение със своите съперници, Пино Мьоние има доста предимства в сравнение с тях. На първо място той е с по-високи киселинни нива от пино ноар и шардоне, може да вирее и в най-северните части на района и на всичкото отгоре може да се похвали с по-високи добиви от пино ноар.

Една от възможните причини винопроизводителите от Шампан да включват Пино Мьоние в малък дял в купажите е фактът, че този сорт няма много голям потенциал на отлежаване и отстъпва на своите конкуренти по отношение на качество и финес.

Пино Мьоние е сорт, който цъфти късно, узрява рано и се развива много бързо в бутилката, поради което е изключително подходящ за купаж на вина, които излизат по-рано на пазара.

Сортът придава плътност, мекота, баланс и приятен плодов вкус на купажните вина, в които участва. Сортови вина, направени само от Пино Мьоние, се срещат рядко и са произведени предимно в Австралия.

Характеристики на пино мьоние

В сравнение с Пино ноар, Пино Мьоние дава леки и цветни вина, с малко по-високи киселинни нива, но захарността и алкохолното съдържание са почти еднакви при двата сорта. Като част от стандартната смес за шампанско Пино Мьоние допринася за ароматните плодови аромати на виното.

Шампанско с по-високи нива Пино Мьоние няма потенциал за стареене, в сравнение с шампанско, произведено предимно от шардоне или пино ноар. Поради това Пино Мьоние най-често се използва за шампанско, което е предназначено за консумация докато е още младо и има мек аромат.

Червено вино Мьоние

В Германия Пино Мьоние се използва за направата на стилни червени вина, които могат да варират от леки и почти сухи, до богати, сухи и със значителни аромати.

В Калифорния американските производители на шампанско започват да засаждат Пино Мьоние през 1980 година. В Австралия гроздето има по-дълга история в производството на вино от този сорт в сравнение с производството на вино от пино ноар.

В Нова Зеландия винопроизводителите наскоро започват производство на шампанско и вина от Пино Мьоние. Като сортово червено вино Пино Мьоние се характеризира с лек плодов вкус, умерена киселинност и ниски танини.

Поднасяне на Пино Мьоние

Лекият плодов вкус на вината, произведени от Пино Мьоние, си отива с храни като риба тон, скариди, доматена салата с лук, калмари. По-отлежалите вина се поднасят с пици и дори суши.

И тъй като Пино Мьоние се използва предимно за направата на шампанско, сега ще изброим храните, които си отиват с приятното пенливо питие. Шампанското е напитка, която си подхожда с разнообразни групи храни. Това са плодове, ядки, всякакви гъбени предястия, паста, ризото, твърди сирена като пармезан, гауда и чедър. Зеленчуци, риба и морски дарове също си отиват много с шампанско.

Птици, телешко, свинско и агнешко, поднесени с чаша шампанско, се превръщат в наслада за небцето. За сухото шампанско е много подходяща азиатската кухня, защото киселата му нотка много добре се съчетава с тези пикантни храни.

Най-сухите видове шампанско са подходящи за суши и мексиканска храна. Почти всички видове десерти, съчетани с плодове и плодови кремове, както и любимият шоколад са прекрасно допълнение към сухото шампанско.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес