Пино Блан

Пино Блан

Бяло Вино Пино блан

Пино блан /Pinot blanc/ представлява стар, бял сорт грозде, който се употребява във винопроизводството. Той произлиза от Франция, но се отглежда още в Чехия, Австрия, Германия, Словакия, Италия, Швейцария, Южна Африка, САЩ, Канада, Унгария, Люксембург и др. Сортът е известен още като Вейсбургундер, Фехер Бургунди, Бели Пино, Клевнер, Руландске биле, Пино белый. Познати са три вариации на пино блан-Pinot blanc précoce, Pinot blanc d'Alsace, Pinot blanc vrai.

Като всеки сорт грозде пино блан има своите характеристики. Листата при пино блан са със среден размер, оцветени в тъмнозелено. Те са три или петделни. Гроздът е сравнително малък, тежащ около стотина грама. Той е компактен и плътен. Притежава формата на цилиндър или конус. Зърната са сферични, със среден размер. Тежат около 2 грама. Оцветени са в зелена багра, но притежават розов или жълтеникав отенък. Месестата част е водниста и с приятен вкус. Покрита е с ципа. От плода на пино блан се произвеждат сухи, леки бели вина.

За да се отгледа пино план, трябва да се обърне внимание на условията, които са необходими на сорта. Пино блан има нужда да вирее на терен с южно изложение. Най-добра реколта се добива на склонове, притежаващи топли, плодородни почви. Ако тези условия са налице, лозите ще се развият благополучно.

Тези лози се причисляват към групата на раннозреещите си родственици. Те се характеризират със среден растеж и отлична родовитост. Пино план притежава и положителни, и отрицателни черти. Той успява да устои на пролетните слани и не се повлиява при ниските стойности на температурата, но пък позволява да бъде засегнат от гъбични инфекции, мухъл и мана.

История на Пино Блан

Чаша бяло вино Пино Блан

Пино блан произлиза от Франция. Смята се, че той е генетична мутация на Пино гри и Пино ноар. В Елзас той нерядко е наричан Клевнер. Пино блан много често се бърка с Шардоне. Но все пак през втората половина на миналото столетие е взето решение, че двата сорта се различават. През 1996 година виното е определено като бял вариант на пино ноар.

Характеристики на пино блан

От този сорт грозде се произвеждат бели вина, които се отличават с ясен жълтеникав цвят. Понякога се забелязват и някакви зеленикави отенъци. Те са сухи и леки. Вината се характеризират с изявена свежест. Ароматът им деликатно напомня на ябълки или праскови, като същевременно се усещат и пикантни нотки. По правило те се пият, докато все още не са отлежали. Не е особено разпространена практиката да се съхраняват дълго време в изби и мазета. Разбира се, някои производители ги оставят да отглеждат. Тогава се получават вина с много приятни медени отенъци.

Бутилка с вино, произведено от този френски сорт, може също така да предложи на ценителите на гроздовите еликсири комплексно ухание на цитрусови плодове и цветя. Пино блан се съхранява в различни съдове. По-изтънчените вариации обаче се поставят в дъбови бъчви. Киселинността при този тип вино е средна. То е меко и пивко, а консумацията му е истинско удоволствие за ценителите.

Поднасяне на пино блан

Преди да сервирате пино блан, трябва да го поохладите. Стремете се температурата на алкохола да е около 12 градуса. За да е поднасянето на виното още по-ефектно, изберете подходящ съд, който да разкрие най-добрите му черти. Можете да разлеете виното в универсална чаша за бяло вино със столче. Тя се разширява плавно в долната си част, а след това се стеснява също толкова плавно в зоната към столчето. В горната си част също се стеснява постепенно. Благодарение на нейната форма виното може да се отпива на по-големи глътки.

Ако не можете да намерите сервиз с такъв съд, можете да ползвате също толкова успешно и чаша за млади бели вина. Тя е с по-издължена форма и напомня на лале. Благодарение на тази нейна структура уханието на младите бели вина може да се запази по-дълго. При отпиване алкохолът попада върху езика. Този тип чаша позволява да се усети сладостта на виното. Малко по-късно се долавя киселинността на напитката. Който и от двата типа чаши да изберете, няма да сбъркате, тъй като те ще ви позволят напълно да се потопите в очарованието на гроздовия еликсир.

Когато избирате с какво точно да съчетаете виното, можете да се уповавате главно на собственото си въображение и кулинарни предпочитания. Истината е, че този тип алкохол може да се комбинира с разнообразни храни и на практика си подхожда с почти всичко. Според гастрономите обаче най-сполучливо е съчетанието между пино блан и ястия от риба. Ако желаете да опитате тази комбинация, можете да приготвите блюда като бяла риба по мелничарски, панирана риба, риба в сос или печена пъстърва.

Филе риба

Виното си подхожда още със специалитети от различни видове птиче месо. Можете да заложите на пиле с кестени по френски, пиле в пергамент или пиле с ябълки. Свежите салати също са за предпочитане. В тази категория ви предлагаме пилешка салата, запеканка с карфиол, салата от карфиол, зелева салата или салата с левурда. Този тип алкохол може да се съчетае и с различни видове сирене. Все пак за предпочитане са меките сирена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати