Коантро

Коантро

Коантро или куантро (Cointreau) представлява вид алкохолна напитка трипъл сек, която се произвежда във Франция. В света на хубави алкохолни напитки няколко са символите, чието качество остава неподвластно на времето и на промените в света. С неподражаемия си фин аромат и невероятен портокалов вкус коантро определено се нарежда сред тях.

История на коантро

Историята на емблематичния коантро започва в края на 40-те години на 19 век в Анже, Северозападна Франция. Именно тогава сладкарят Адолф Коантро и неговият брат Едуард-Жан основават своята семейна дестилерия Cointreau, в която започват да произвеждат алкохолни напитки от плодове, отглеждани в района.

Години по-късно синът на Едуард-Жан – Едуард Младши, който притежавал млад изследователски дух, решава да създаде питие, което е различно от традиционните ликьори.

Именно затова той започва да провежда експерименти с вкусовете на кори от сладки и горчиви портокали, които произхождат от най-различни части на света. И тъй като в повече случаи смелостта се възнагражда, резултатът от опитите му се превръща в тотален хит сред изисканото френско общество от онова време.

В началото на 20 век се продават около 800 000 бутилки коантро годишно. Скоро започват да се откриват и първите клонове на компанията и в други части на Европа. През 60-те години филмите с Джеймс Бонд налагат образа на коантро.

Бутилка Коантро

През 2005 година производителят стартира кампанията Cointreaupolitan, най-добрата напитки след работния ден в Париж. Коантро започва да се появява навсякъде – частни партита, филмови премиери, награждавания. Две години по-късно Дита фон Тийз става лице на марката.

Производство на коантро

Коантро е основен участник в едни от най-известните коктейли и се продава в повече от 200 страни по целия свят. Горчивите портокали, които се използват за производството на коантро, се отглеждат в плантации на фирмата-производител, намиращи се на карибския остров Хаити.

Там портокалите се берат на ръка преди да са узрели, точно в момента, когато ароматът им е най-силен. Обелените кори на портокалите се оставят да изсъхнат на слънце и след това предприемат своето дълго пътуване до Сен Бартелми - д'Анжу, предградието на Анже, в което е разположена дестилерията за коантро.

Сладкият компонент, който се усеща във вкуса на коантро, се дължи на корите на четири сорта портокали, които се отглеждат в Бразилия и Испания. Част от обелените портокалови кори не се сушат, а още докато са пресни, се накисват в чист алкохол от захарно цвекло за няколко седмици.

Тази процедура гарантира извличането на всички ароматни компоненти, които се съдържат в корите. Оттам нататък най-важната роля има главният технолог на компанията. Неговата прецизна работа и опитът му определят непроменения за повече от 130 години вкус на коантро.

Важно е да се отбележи, че вкусът не е единственият компонент на легендарната напитка, който е запазен още от самото началото на производството му. Бутилката на коантро е емблематична – с кехлибарен цвят и квадратна форма.

За всичките години, в които се произвежда коантро, тя е претърпяла много малко промени на своя дизайн. По времето на създаването ѝ е смятана за прекалено модернистична, но днес задължително присъства във всеки добър бар.

Коктейл с Коантро

Поднасяне на коантро

Коантро се сервира предимно като аперитив, но много често се консумира и след хранене с цел по-добро храносмилане. Освен самостоятелно, коантро участва в състава на редица световноизвестни коктейли.

Мнозина хора смятат, че истинският коктейл Космополитън задължително трябва да има коантро в състава си. Предлагаме ви невероятна рецепта за коктейл Космополитън.

Необходими продукти: 45 мл водка, 30 мл боровинков сок, 10 мл сок от лайм, 15 мл коантро. Налейте съставките в шейкър, добавете 4-5 кубчета лед, разклатете и прецедете в чаша за мартини.

Следващият коктейл, който ще ви предложим е за коктейл Маргарита с лед.

Необходими продукти: 50 мл текила, 30 мл сок от лайм, 20 мл портокалов ликьор, 50 мл коантро, резени лайм за украса, 15 кубчета лед и сол за ръба на чашата.

Начинът на приготвяне също е много лесен. За целта смесете всички необходими продукти в шейкър, разклатете много енергично и изсипете в коктейлни чаши, които се украсяват с резени лайм.

Коктейл Акапулко: 20 мл лимонов сок, 45 мл бял ром, лимонов сироп 20 мл, 1 яйце, 5 капки коантро, 100 мл сок от ананас и 30 мл сок от грейпфрут.

Смесете всички съставки в шейкър с лед, разклатете много добре и прецедете. Сервирайте в охладена чаша със сламка.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати