Овче сирене
Sheep CheeseOvčiji sir

Овче сирене

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Овче сирене
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Овчето сирене представлява бял саламурен продукт, приготвен от овче мляко, който е традиционен за България. Той е претърпял физико-химични и биохимични промени благодарение на сирищния ензим и ензимите на млечнокиселите организми. Узрялото саламурено сирене притежава умерена соленост и изразена киселинност. То е широко разпространено както в родното готварство, така и в кулинарията на съседните ни страни.

Състав на овче сирене

Овчето сирене е висококачествен продукт, който съдържа множество вещества. Някои от тях преминават от овчето мляко, други като солта се прибавят допълнително, а трети се образуват, докато сиренето зрее. Сред значимите компоненти на млякото е така нареченият казеин, който представлява млечен протеин. Овчето сирене също така е източник на белтъчини. Според учените количеството на белтъчини в този тип сирене достига докъм 22 %.

В овчето сирене се съдържат и мазнини, които са отговорни за еластичността на продукта, вкуса му и неговите хранителни свойства. В състава му ще откриете и минерални вещества като фосфор и калций. От овчето сирене можем да си набавим още витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В6, витамин Е и витамин РР.

История на овче сирене

Овче Мляко и сирене

Овчето сирене е хранителен продукт с изключително стара история. Съществуват догадки, че то се е приготвяло още 8 000 г. пр. Хр, когато хората започват да отглеждат овце. Предполага се още, че в началото овче сирене се е правело основно в Близкия изток и Централна Азия.

Племената, населяващи тези земи, открили начин да запазват хранителни продукти в органите на умъртвени от тях животни. При клане на все още сучещи добичета човеците забелязвали, че млякото в стомаха им се пресича.

Може би точно това е накарало по-любопитните от предците ни да употребят стомашното съдържание на животните за подсирване на млякото. Най-вероятно прототипът на днешното овче сирене е бил доста кисел и солен и е напомнял по-скоро на извара. Постепенно идеята се разпространява сред различните народи. Зараждат се и различни техники за производство на овче сирене.

Производство на овче сирене

Днес е много лесно да се сдобием с овче сирене. Въпреки това никога не можем да сме сигурни в качеството на хранителните стоки, предлагани на пазара. Ето защо можем да пробваме сами да приготвим саламурения продукт.

За да се сдобием с около един килограм сирене, ще са ни нужни поне четири килограма прясно овче мляко, 20 капки мая за сирене. Прясното мляко трябва да се затопли до 35 градуса и към него се слага маята. Тъй като съществуват различни видове мая, за по-сигурно трябва да се следват указанията, приложени на етикета.

Така заквасеното мляко се оставя в топло помещение, за да се сгъсти. Съсирването продължава около 90 минути. Съсиреното мляко се сдобива с консистенция, напомняща тази на крем карамел. При леко побутване продуктът се отделя от стената на съда, в който се намира.

Той се нарязва на парчета и те се поставят в тензух, за да се отцеди водата. След това сиренето се притиска добре отгоре, за да се премахне напълно суроватката. След половин денонощие се получава сирене, готово за осоляване. То може да се остави да узрее 40 дни, като за целта се поставя в 10% солен разтвор.

Избор и съхранение на овче сирене

Овче сирене

Когато избирате овче сирене в търговските вериги, трябва внимателно да оглеждате повърхността на продукта. Тя трябва да е бяла, а не обагрена в други цветове. Истинското овче сирене, което е добре узряло, има стегнат вид. То може да бъде и леко ронливо. Овчето сирене се отличава със специфичен аромат, който е приятен. Това е продукт, чийто срок на годност може да се окаже доста продължителен, стига да бъде съхранявано при необходимите условия.

Препоръчително е бялото саламурено сирене да се постави в съд с вода, като към него се прибави и щипка сол. След това този съд трябва да се държи в хладилник. Добре е сиренето да се съхранява при температура до 4-6 градуса. При такива условия то може да се съхрани дори до 10 месеца. Ако температурата е около 10 °C, ще може да издържи не повече от 3 месеца. Овчето сирене не е от продуктите, подходящи за съхраняване в камери и фризери, тъй като прекалено ниските температури го правят силно ронливо и снижават вкусовите му качества.

Готвене на овче сирене

Салата

Овчето сирене е незаменим продукт на родната трапеза. То може да бъде поднесено самостоятелно, поръсено с подправки като черен пипер, червен пипер, сминдух и босилек или с лекота да се съчетае с различни храни. То се комбинира с успешно със зарзавати като чушки, краставици, домати, маруля, спанак, зеле и др. По тази причина има запазено място в апетитни кулинарни творения като:

- шопска салата;

- салата с домати

- пълнени чушки със сирене;

- панирано сирене;

- сирене по шопски.

Подходящо е за подлагане на термична обработка и успешно може да се панира. Овчето сирене е приложимо и в различни видове омлети. То е и един от най-важните компоненти на различни питки, хлябове, пирожки, баници, мекици. Малко количество от него може да се ползва още в супи, макарони, пасти, пици, ризото и др. Тези кулинарни качества на овчето сирене карат българите да се гордеят с родните си храни, а чуждестранните туристи да се връщат в страната ни още много пъти.

Ползи от овче сирене

Овчето сирене трябва да се консумира по редица причини. Богатият му състав действа общоукрепващо, снабдявайки организма с витамини и микроелементи. Доказано е, че консумацията на този млечен продукт укрепва костната система, ускорява метаболизма и стимулира отделяне на стомашен сок.

Според специалистите сиренето е сред продуктите, които трябва несъмнено да присъстват в менюто на хората, страдащи от хроничен гастрит. Друго преимущество на овчето сирене е, че помага в предпазването от остеопороза и рахит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати