Ермитаж

Вино Ермитаж

Ермитаж /Hermitage, Ermitage/ се наричат висококачествените френски вина, произведени от гроздовете на лозя, виреещи по склоновете на долината на река Рона. Те растат на около 160 метра надморска височина. Почвите под тях са алувиални, като има и такива с примеси на гранит, варовик, глина, пясък, кварц. За производство на червени вина се ползват сортовете Petite Syrah и Grosse Syrah. При направата на бели вина се употребяват сортовете Roussanne, Marsanne, Clairette и др.

Разнообразните форми на терена спомагат за равномерното разпределение на влагата и съответно за нейното по-успешно усвояване от растенията. От друга страна, топлината и пряката слънчева светлина спомагат за пълноценното узряване на гроздовете. Те стават едри, сочни и тежки, а местата им част се сдобива с балансиран и приятен вкус. Обирането на реколтата се осъществява по различен начин, тъй като всеки от производителите следва своя специална техника.

Що се отнася до отстраняване на дръжките, лозарите не са единодушни. Някои предпочитат да ги отстранят напълно, а други оставят малка част от тях. След като реколтата е обрана, винопроизводителите трябва да решат дали да оставят чепките цели или да наронят гроздето. Въпрос на избор е също така в какъв съд ще протече ферментацията на материала. Някои предпочитат големи съдове от дъбова дървесина, а други - съдове от неръждаема стомана. След като виното е приготвено, то се оставя да остарее.

Практиката червената напитка да отлежава в нови френски дъбови бъчви не е особено предпочитана. Но, разбира се, има производители, които предпочитат виното им да отлежи точно в такива съдове. Обикновено виното отлежава в съда около 18 месеца. Белият Ермитаж често се оставя да отлежи в бурета и каци от неръждаема стомана. Те се оставят да отлежат за по-кратък период в сравнение с червените вина.

Червени вино

Характеристика на Ермитаж

Вината, които са класифицирани като Ермитаж, са богати, плътни, със задоволително съдържание на танини. Те притежават завладяващи аромати, които напомнят на дребни плодове като къпини, малини, череши и др. Долавят се съвсем леки нотки, асоцииращи се с аромат на пръст и дим. Някои производители решават да добавят и ароматни подправки като канела, които допълнително обогатяват качествата на виното и оформят неговия профил. Тези вина подлежат на отлежаване и според експертите е добре да се консумират чак след известно време.

Докато гроздовият еликсир е млад, той е по-груб и твърд. Усещането, което оставя у консуматора, не е толкова топло и приятно. С течение на времето обаче Ермитаж омеква и някак си магически се трансформира в елегантна, фина, богата напитка, с балансиран и хармоничен вкус. Още след първото отпиване се усеща ярката, величествена и аристократична същност на винената напитка. Ето защо винарите не се притесняват да оставят своите произведения да отлежат дори 20, 30, че и повече години. Всъщност Ермитаж са сред френските вина, подложени на най-продължително отлежаване.

Поднасяне на Ермитаж

Ермитажът, независимо дали е бял или червен, изисква да бъде охладен преди поднасяне. Температурата, към която трябва да се придържате, зависи най-вече от вида на виното. Ако разполагате с бяло вино, нека температурата му да е около десетина градуса. Ако виното е червено, но плътно и тежко, най-добре температурата му да е между 16 и 18 градуса. Ако вашият червен Ермитаж е по-лек, неговата температура трябва да е по-ниска, така че може да е около 12-14 градуса.

И двете разновидности на Ермитаж трябва да се поднесат в подходяща чаша, за да се подчертаят изцяло техните качества. Чудесна работа биха ви свършили класическа чаша за червено вино или универсална чаша за бяло вино. И в двата случая имаме чаши със стройно столче, изработени от тънко стъкло. Те напълно разкриват привлекателния цвят на виното и неговия магнетизъм.

Агнешко с вино

Има голямо разнообразие от храни, които могат да се съчетаят с този тип вина. Ако виното, с което разполагате е червено, гастрономите съветват да бъде съчетано с месни вкусотийки от телешко, говеждо, агнешко или свинско месо. Виното би се хармонизирало успешно с Телешки стек с лучени кръгчета и сос Терияки, Пълнени домати с мляно говеждо, Гулаш от говеждо месо, Агнешки шишчета с глазура от нар, Пържоли с маслен сос с горчица и лимони и др.

Ако предпочитате по леките меса, добра идея е да комбинирате това аристократично вино с леко ястие от птиче месо, което също да гали небцето. Сред предложенията ни в тази категория са: Пуйка с боровинков сос и сладки картофи, Пуешки [руладини], Пиле с бадемов сос, Патешко със сладко-кисел сос, както и Патешко филе на скара. Червената разновидност на виното може също така да се съчетае с безброй твърди и меки сирена.

Що се отнася за бялата разновидност на виното, тя може да се комбинира с рибни ястия. Например с Бяла риба с фин сос, Шишчета от скумрия с бекон, Хек филе на фурна и др. За предпочитане са и морските деликатеси с раци, омари, миди, калмари, скариди и др. Блюда от мексиканската и азиатската кухня също са сред апетитните добавки към белия Ермитаж.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес