Ренглоти

ренглоти

Ренглотите, познати още като ренклоди, представляват култивирани плодови дръвчета, принадлежащи към рода Слива /Prunus/. Понастоящем се смята, че ренглотите са подвид на обикновената слива /Prunus domestica/. Ренглотите са отглеждани предимно в Западна Европа, като са създадени най-различни разновидности на този подвид. Могат да се развиват и у нас. В Германия тези сливи са наричани Reneklode или Ringlotte, в Полша и Чехия са известни като като ringle, в Унгария - като ringló. В Словакия се наричат ringloty, а в англоговорящите страни - Greengages.

Ренглотите не са особено големи дръвчета. На височина те достигат до 7-8 метра. Короната на дървото е с леко заоблена форма. Кората е оцветена в сиво. Младите клони нерядко са клюмнали. Те са обагрени в червено-кафяво. Листата са с елипсовидна форма, дълги до 6-12 сантиметра. Широчината им може да достигне 5-6 сантиметра. Те са кожести, със заострен край. Цветовете са единични. Разцъфтяват заедно с появата на листата. Плодовете са заоблени, притежаващи костилка. Боята на плода е различна при отделни разновидности. Сливите могат да са оцветени в зеленикаво, жълтеникаво, синьо и др.

Видове ренглоти

Както вече споменахме, съществуват множество разновидности на този подвид. У нас е позната така наречената алтанова ренглота. Тя се отличава с едри, тежащи до 45 грама плодове. Те са заоблени и леко сплескани в зоната към дръжката. Месестата им част е жълта, водниста, доста сладка, хрупкава, приятна за консумация. Притежава и привлекателно ухание. Костилката се отделя лесно от воднистата консистенция.

Месестата част е покрита с жълта до розова кожа. Не е изключено по нея да има ситни червеникави петънца и восъчен налеп. Плодовете на алтановата ренглота се използват в кулинарията и се влагат в производството на ракия. Този сорт е сухоустойчив и сравнително издръжлив на ниски температури. Може да се отглежда и в по-високи райони. Не е особено придирчив спрямо почвата. Плодовете му са готови за обиране в средата на месец август.

Сливи

Известна е още и едрата зелена ренглота. Тя е силно растящо дръвче, което сформира овална корона. Плодовете са заоблени, тежащи около 30-35 грама, оцветени в жълто. Месестата част е жълтеникава, водниста, със сладко-кисел вкус. Костилката се отделя сравнително лесно. Плодовете са подходящи за консумация в свежо състояние или след термична обработка. Едрата зелена ренглота е сред овошките, при които се наблюдава средно ранен цъфтеж. Тя не е много чувствителна на късни пролетни застудявания. Счита се, че сортът не се повлиява от ранното кафяво гниене от засушавания.

Събиране и съхранение на ренглоти

Ренглотите се събират, като дървото се обрули. За целта клоните на растението могат да се разклатят. Плодовете се свалят и като им се окаже лек натиск с прът. Добре е преди брулене зоната под дървото да е почистена от треви и отпадъци. Още по-лесно ще извършите задачата, ако разстелете найлон или платнище под овошката. Ако плодовете са обрани при частична зрялост, биха могли да издържат на превоз. В противен случай могат да се скапят.

Ако нямате възможност да отгледате ренглоти, бихте могли да закупите от пазара. Следете сливите да са стегнати, гладки и без наранявания по повърхността. От тях не трябва да се носи неприятна миризма. Ако забележите, че плодовете са прекалено меки и понамирисват странно, по-добре не ги вземайте. Ако ренглотите, с които разполагате, са частично узрели, те могат да се съхраняват няколко дни на хладно място. Ако обаче са добре узрели, не е препоръчително да изчаквате дълго с тяхната употреба. Постарайте се да ги хапнете възможно най-скоро.

Ренглоти в кулинарията

Ренглотите са плодове, които могат да се използват в готварството по същия начин като плодовете на Prunus domestica. Те успешно се влагат в различни печива, включително кейкове, кексове, пайове, тарталери, бисквити, козунаци, рула. Използват се при направата на конфитюри, желета, компоти, ошав. От тях могат се направят нектари и сокове и дори ракия. В някои страни от тях се произвежда и вино. В свежо състояние могат да се включат във всякакви плодови салати. Особено приятна е комбинацията между ренглоти и цитрусови плодове като портокали, мандарини и киви, банани и др.

Предлагаме ви идея за плодова салата с ренглоти, която се приготвя много бързо.

Необходими продукти: 100 г ренглоти, 1 брой киви, 1 портокал (голям), 5-6 броя ягоди, 1 ябълка, 1 супена лъжица мед, 5 супени лъжици заквасена сметана, 2 супени лъжици орехи (смлени), 1 щипка канела

Сладко от ренглоти

Начин на приготвяне: Измийте добре плодовете и ги почистете. Нарежете ги на кубчета със средна големина. Изсипете плодовете в дълбока купа и прибавете към тях сметаната и меда. Размесете всички съставки и сипете салатата в малки купички. Поръсете отгоре с канела и смлени орехи.

Ползи от ренглоти

Ренглотите са препоръчителни за консумация, тъй като те са източник на протеини, витамин А и витамин С. Плодчетата съдържат още фосфор и калий. Консумацията им действа подсилващо на имунната ни система. Съединенията, които се съдържат в тях, спомагат за по-добрата обмяна на веществата. Тези сливи имат детоксикиращо действие. Според някои специалисти ренглотите помагат при хора, изпитващи паника, невроза, необясним страх. Те действат благоприятно още при нощно напикаване при малчуганите.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес

Свързани рецепти