Вино Порто

Вино Порто

Порто

Порто представлява подсилено ликьорно вино, характерно за Португалия. Напитката е популярна още под наименованието Портвайн. Тя се приготвя в североизточните предели на страната и по-точно в долината на река Дуро. Отличава се със златист до карамелен цвят.

История на порто

Порто е вино, притежаващо богата история. Неговият произход неочаквано се свързва с Англия. На англичаните им допадат френските вина, но поради стечение на обстоятелствата разкриват чара на португалските вина. През втората половина на седемнадесетото столетие в манастира Ламего, разположен на около деветдесет километра от град Порто, духовник гощава английски търговци с приятно и ароматно червено вино, което освен това било и много сладко. Питието изключително много допаднало на гостите и те се поинтересували от произхода му. Тогава духовникът разкрил каква е тайната на неговите качества. Преди виното да е ферментирало напълно, му се добавяло винен дестилат.

Продуктът обаче трябвало да бъде пренесен до Англия и то без да загуби своя чар по пътя. Ето защо било взето решение да му се добави неголямо количество бренди, което да го стабилизира. Така винената напитка станала по-силна и още по-сладка. Интересно е, че мястото, където се приготвя впечатляващото вино, се явява първият класифициран винен район в света. Към днешна дата виното се произвежда в няколко страни, но истинските ценители са категорични, че автентично вино може да се приготви единствено в Североизточна Португалия.

Производство на порто

През годините производството на вино Порто се е променило леко. Това се дължи най-вече на появата на съвременните технологии. Все пак обаче съществуват и винопроизводители, които се стараят да се придържат към традициите. Така например те все още смачкват плодовете с крака, като този процес протича в специални за целта вани. След това идва ред на ферментацията. Процесът отнема до три дни. Когато половината от естествената гроздова захар се е трансформирала в алкохол, се прибавя още алкохол. След това виното трябва да отлежи в дъбови бъчви.

Вино Порто

Тук много важен момент е неколкократното преместване на материала, което се прави, за да се освободи утайката. За отлежаване на виното се използват единствено каци от френска, португалска или американска дървесина. Виното се оставя да старее между 3 и 6 години. Този период се следи от специален закон. Той е важен, тъй като благодарение на отлежаването високото таниново съдържание на виното се балансира.

Характеристика на порто

Порто е вино, което няма как да бъде забравено, дори и да бъде опитано само веднъж. Както вече споменахме, цветът му е тъмнозлатист. Разновидността, приготвена от бяло грозде, обаче е оцветена в бяло. Порто се характеризира с деликатен, балансиран и изтънчен вкус.

При отпиване се усещат различни плодови нотки, напомнящи на ягоди, праскови, ананас. Долавят се и някакви медени нюанси. Цялото богатство и пълнота на напитката се дължи на факта, че в производството му влизат повече от петнадесет различни вина. Така получаваме свежо, сладко вино, с наситен, но същевременно мек вкус. Съдържанието на алкохола в напитката обикновено е между 19 и 22 процента.

Видове порто

Известни са няколко разновидности на вино Порто. То се различава по възрастта, като се обособяват две разновидности - Порто, отлежавало преди бутилиране, и Порто, отлежавало след бутилиране.

Порто, което повече хора могат да си позволят, е така нареченото Ruby Port. То е сравнително младо питие, което се приготвя от не толкова отбрани реколти. Пуска се на пазара след около три години.

Най-луксозните вина порто се наричат Tawny Ports. Те се предпочитат, тъй като при тях отсъства утайка. Друга много ценена от познавачите разновидност е Colheita Port. Тук имаме вино, произведено от грозде от една реколта. То отлежава в каци поне осем години преди бутилиране.

Ценителите са запознати и с Vintage Port, при което имаме вино, произведено с материал от много добри лозови насаждения. За да покаже пълния си потенциал, то се нуждае от около две десетилетия.

Известно е и White Port. В състава на тази разновидност попада бяло грозде. Това вино се отличава с жълтеникавото си обагряне. То е сухо или сладко.

Съхраняване на порто

Както останалите вина порто трябва да се съхранява на хладно и тъмно място. Припомняме, че съхраняване на виното в хладилник се счита за груба грешка. Достатъчно е да го поставите в мазе, склад или помещение, което не се отоплява. Ако виното не е отворено, може да се постави в легнало положение. Когато се отвори обаче, трябва да стои изправено.

Поднасяне на порто

Мезе за вино

Преди поднасяне вино порто трябва да бъде леко охладено. Различните разновидности се охлаждат между 16 и 20 градуса по Целзий. Като Tawny port се сервира малко по-охладено. Когато поднасяме порто, разбира се, можем да го разлеем в класическа чаша за вино, но все пак можем и да употребим специални чаши за порто. Те я със среден обем, изправено столче и много деликатни извивки. Чашата за порто се разширява едва видимо в долната си част, а в зоната към столчето се свива. В областта към гърлото също е едва стеснена.

Що се отнася до храните, с които да комбинирате виното, имате богат избор. Тъмните разновидности на порто се поднасят към края на вечерта, и то най-вече тези, които са отлежали повече време. Те се комбинират с различни десерти или солени бисквити. Подходяща комбинация към виното е и десерт с черен шоколад. Някои гастрономи смело ги съчетава с ядки и сирена, включително чедър и синьо сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати