Комте

Комте

Комте

Комте /Comté/ представлява френско сирене, което се произвежда от непастьоризирано краве мляко. Познато е още под името Грюер де Комте /Gruyère de Comté/. Заедно с Камембер, Бофор и Мюнстер то попада в списъка на най-популярните сирена във Франция.

Комте също така се причислява към сирената със статут АОС /Appellation d'Origine Contrôlée/, който гарантира района на техния произход. Строго контролирана е и технологията, по която се произвежда сиренето. В случая говорим за сирене, което се приготвя само в броени райони във Франция. Комте се произвежда в Долината на Рона и Лорейн, района на Юра. Допустимо е да се прави и в Бургундия.

История на Комте

Комте е млечен продукт с многовековна история. Оказва се, че още през дванадесети век сиренето вече е познато на французите. През лятото овчарите прекарвали голяма част от времето си в отдалечени хижи, разположени в района на Юра. Заради голямото разстояние, което те изминавали от колибите си до населените места, се налагало сиренето да зрее дълго време.

Овчарите, които се намирали близо, събирали млякото си заедно и приготвяли големи сирена, които в края на сезона предлагали на пазара. Малко по малко сиренето става популярно и бързо се превръща в незаменим гост на френската трапеза. Така през 1958 година Комте се сдобива и с АОС статут.

Производство на Комте

Производството на Комте не е никак лесна задача. Най-малкото защото за получаването само на един килограм от популярното френско сирене са необходими близо дванадесет килограма краве мляко. Любопитно уточнение е също така, че в един производствен цикъл се използват около 600 литра мляко. Другата подробност е, че този вид сирене се произвежда единствено от млякото на крави от специална порода, и по-точно Monbeliarde. Казват, че технологията за приготвяне на сиренето ревностно се пази една и съща вече векове наред.

Доене на Крава

И така, за да се направи млечният продукт, се ползва мляко от две последователни доенета. Тоест се употребява мляко, добито вечер, и такова, което е получено на следващата сутрин. Самото приготвяне започва след сутрешното доене.

Кравето мляко се поставя обширен меден съд, за да може после да се затопли. Обикновено бива нагрявано до 31-33 градуса. След като този процес е налице, идва ред и на следващата стъпка - добавянето на закваска. Благодарение на нея сиреновата консистенция се сгъстява за около половин час.

Когато и тази процес се осъществи, получената маса се надробява на много мънички късчета. Така добитите парченца се подлагат на нагряване, като температурата много плавно трябва да достигне до 54 градуса. Междувременно млечната субстанция се разбърква регулярно. Този процес отнема около 30-40 минути. Следващата стъпка изисква пресипването на получената маса в специална форма. Там тя се съхранява 24 часа. През това време сиренето се преобръща няколко пъти.

Когато и тази стъпка е финализирана, идва ред за зреенето на сиренето. За целта Комте се поставя в подземни складове, където температурите са сравнително ниски. Интересно при този вид, е че по време на зреенето протича нещо като вторична ферментация, благодарение на която сиренето се сдобива със специфично ухание. Иначе пълното зреене на Комте отнема между четири месеца и една година. Разбира се, не е изключено някои отделни видове да се оставят да зреят и малко по-дълго.

Характеристики на Комте

Сирене Комте

Комте се предлага на пазара под формата на кръгли пити, имащи диаметър от 40 до 70 сантиметра. Те са високи между 9 и 15 сантиметра и тежат между 30 и 60 сантиметра. Отличителна черта на сирене Комте е новата кора, обагрена в жълто, охра или сиво. Тя е със сравнително гладка повърхност. Под кората ще откриете не особено мека вътрешност, която е оцветена в жълтеникаво.

Тя е плътна и с приятна масленост, която е минимум 45 процента. Млечният продукт се характеризира с приятно солен вкус. Въпреки това при него е налице и сладък послевкус. Това обаче само допълва и балансира вкусовите качества на Комте. Трябва да отбележим още, че се усещат и съвсем деликатни нюанси на ядки.

Готвене с Комте

Изтънченият, но много нежен вкус на Комте, прави сиренето истинска сензация в кулинарията. То може да бъде поднесено в самостоятелен вид, нарязано на тънки филийки, или да се вложи в куп интересни и апетитни блюда. Леките тонове на Комте го превръщат в подходяща добавка към плътни и богати бели вина като пино блан. Като цяло, от белите вина са подходящи сухи, полусухи, полусладки и десертни. В същото време то е чудесен партньор на червени вина, включително сира, пино ноар и мавруд.

Положителна черта на Комте е, че заради стегнатата си консистенция сиренето може да се използва при приготвянето на блюда, изискващи термична обработка. Така например може да се използва в приготвянето на пици, сандвичи, запеканки, спагети, пасти.

Много приятно се съчетава с ястия с картофи или гъби. Комбинира се успешно и със зарзавати като краставици, домати, брюкселско зеле, спанак, коприва, броколи и др. Може да се употреби и в рецепти за месни ястия, тъй като отлично хармонизира вкуса на специалитети с пилешко, патешко и пуешко месо. Допълва още и ястия с по-тежки меса като свинско, телешко, говеждо и агнешко.

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес