Арманяк

Арманяк

Арманяк

Арманяк представлява спиртна напитка, която бива сравнявана с бренди и коняк. Тя се произвежда само в югозападните предели на Франция. Прието е, че това е първата дестилирана местна напитка. Арманякът е сред любимите напитки на французите и по тази причина те обичат да се шегуват, казвайки, че това питие са запазили за себе си, докато коняка са дали на света. И в действителност износът на коняк е много по-голям, отколкото този на арманяк. Интересен факт за това питие е, че се приема като престижен подарък, подходящ най-вече за нежната половина на човечеството.

История на арманяк

Както вече споменахме, арманякът е най-старото дестилирано питие във Франция. Той е познат в страната от векове и първоначално се е консумирал заради предполагаемите му терапевтични свойства. Съществуват сведения, че през четиринадесетото столетие напитката се е приемала като помощно средство при зачервяване и парене на очите. Вярвало се е още, че действа благотворно при подагра, хепатит и други заболявания.

Освен това се е прилагала при масаж за възстановяване на парализирани крайници и за по-бързото зарастване на рани. Според наблюденията на хората от Средновековието, приет в малки количества, арманякът повдига духа, подобрява паметта и спомага за по-остроумен изказ на приемащия го.

Освен това жените са считали, че консумирането му запазва младостта и най-вече хубавия вид на кожата. През петнадесети и седемнадесети век арманякът е бил разпространен основно на няколко пазара във Франция, но в последствие холандски търговци се погрижили алкохолният продукт да придобие по-голяма известност.

Производство на арманяк

Чаша Арманяк

За да може едно питие да се нарече арманяк, то трябва да отговаря на няколко изисквания. Като за начало, е нужно алкохолната напитка да е произведена само в един определен регион Арманяк в историческата област Гаскония. За направата му се използва дестилат, получен от различни сортове грозде, включително юни блан. Производственият процес включва няколко регламентирани стъпки.

Специфичното при този вид алкохол е, че се добива чрез метода на така наречената непрекъсната дестилация. Като се ползват вина, които трябва да се бели и чисти, тоест без съдържание на захар и сяра. Изходният дестилат е с 52-70 процента алкохолно съдържание.

След дестилиране арманячният спирт се оставя в каци, произведени от френски дъб. Докато отлежава, субстанцията променя своето обагряне и придобива своя карамелен цвят, който при различните представители на вида може да варира. Престоят на течността в дървения съд е отговорна и за неговото омагьосващо ухание.

Въпреки че по принцип производителите на арманяк си служат с еднократна дестилация, през 1972 година е узаконена и двойната дестилация. Тя обаче се осъществява по-трудно, а освен това изисква повече средства, затова е и по-рядко използвана. Но трябва да отбележим, че след нея вкусът и уханието на питието са значително по нежни и изискани.

Арманякът е питие, на което отлежаването му се отразява повече от чудесно. При различните търговски марки имаме различно отлежаване. Но обикновено питиетата стареят между три и дванадесет години. Разбира се, имаме и много по-възрастни представители на вида.

Характеристики на арманяк

Арманяк е питие с незабравими характеристики. Той притежава изключително дълбок, силен и богат вкус, който се усеща още след първата глътка. Същевременно прави впечатление и ухание, което напомня аромати на цветя като роза и жасмин.

При някои представители на вида е добавен и мирис на изсушена синя слива. Ако питието е отлежало малко по-дълго в дъбовите бъчви, то се е сдобило с аромат на стар дъб и кожа. След отпиване се долавя и деликатно и кадифено послевкусие.

Поднасяне на арманяк

Чийзкейк боровинки

Арманякът е напитката, която за да разкрие своите най-впечатляващи качества, трябва да бъде поднесена в подходяща чаша и при подходяща температура. Експертите съветват за целта да се използва специална чаша за арманяк тип тюлип. Ако нямате възможност да се сдобиете с такава можете да сервирате алкохолното питие в обикновена чаша за коняк. Що се отнася за температурата на сервиране, тя трябва да е между 15 и 20 градуса.

Арманякът не е питие, което се сервира преди хранене. Препоръчително е дори да бъде сервиран в края на похапването. Това обаче съвсем не означава, че той трябва да се консумира сам. Може да се смеси с топли напитки като кафе или безалкохолно като тоник.

На това питие му подхожда най-вече плодови десерти. Можете да го съчетаете с всякакви плодови салати, сладоледи, чийзкейкове, торти и какви ли не сладкиши, съдържащи плодове като малини, боровинки, къпини, сливи, череши, вишни и др. Сред подходящите предложения са Кекс с плодове, Боровинков чийзкейк, Чийзкейк с касис.

Арманякът също така е подходящ за сервиране с шоколадови сладкиши както сурови, така и подложени на термична обработка. Не се колебайте да хармонизирате вкуса на питието със сладки изкушения като Шоколадови бисквити, Лесно шоколадово руло, Шоколадово желе, Шоколадови таралежки и др.

По-младият арманяк може да се сервира и по-рано, като той се сервира с ястия от леки меса. Подходящи добавки към него са блюдата от риба. Пробвайте да го комбинирате с пастет от сьомга, Бяла риба на фурна или Пържен хек.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес