Мон д Ор

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Мон Д`Ор

Мон д’Ор представлява популярно френско сирене, което се произвежда само в зоната на френско-швейцарската граница. Местата, където се приготвя уникалния продукт, се намират над 800 метра надморска височина.

Сиренето е познато сред французите още като Vacherin du Haut-Doubs. В Швейцария пък го наричат Vacherin Mont-d’Or. То е сред меките сирена с промита коричка. Заедно с Бофор и Мюнстер то се нарежда в списъка с най-скъпите сирена във Франция. Също като сиренето Комте, Мон д‘Ор се прави само от краве мляко.

История на Мон д’Ор

Съществуват сведения, според които през осемнадесети век Мон д’Ор се е произвеждал от овчарите, пасящи стадата с крави в района на Юра. Смята се, че млечният продукт е започнал да се произвежда, за да се оползотвори практично млякото, давано от животните през есенно-зимния сезон. Това мляко обикновено е в по-малки количества, отколкото млякото, което се добива през пролетно-летния сезон. С млякото от втория сезон обикновено се произвеждат по-големи сирена като Ементал и Раклет.

Сиренето носи името на най-високата планина, разположена в провинцията, където се приготвя. Важен момент в историята на сиренето Мон д’Ор е сдобиването му с АОС /Appellation Origin Controlled/ статут през 1981 година във Франция. Този статут удостоверява, че сиренето се произвежда единствено във френско-швейцарската граница и то при спазване на определена технология. В Швейцария със същия статут млечният продукт се сдобива значително по-късно през 2003 година.

Производство на Мон д’Ор

Краве мляко

Мон д‘Ор е сезонен продукт, което означава, че се приготвя единствено през есенно-зимния период. Производството започва в средата на месец август и продължава докъм първата половина на месец март. Смята се, че качеството на млякото е по-различно през останалото време и по тази причина млечната субстанция се влага в друг вид храни. Обикновено този тип сирене се прави с непастьоризирано мляко, но при швейцарската разновидност не е изключено да се използва и пастьоризирано.

За производството на един килограм сирене са нужни около седем литра краве мляко, което се загрява до 35 градуса. В млякото се добавя закваска. След това трябва суроватката да се оттече и получената субстанция, която напомня извара, се притиска леко. Сиренето се оставя да зрее в специален овален съд, изработен от смърч.

Самото зреене се осъществява в мазета при температура от 15 градуса, където сирената периодично се обръщат и се натриват със саламура. Благодарение на формата, в която се поставя Мон д‘Ор и на технологията в производствения процес вкусът на сиренето бива дообогатен. Времето, за което млечният продукт узрява, е между пет и седем седмици. Полученото сирене се продава в магазините от 10-ти септември до 10-ти май.

Характеристика на Мон д’Ор

Ще познаете сиренето по неговата влажна, златиста или червеникава коричка. Вътрешността на сиренето е мека, почти течна, притежаваща цвят на слонова кост. Кремообразната структура на продукта е причина той да се загребва с лъжица от кутията, когато трябва да се употреби.

Съдържанието на мазнини в Мон д’Ор възлиза на 45 процента. Вкусът му е приятен, деликатен и изискан. Нерядко при похапване се усещат смолисти нотки. Послевкусът напомня пък на гора и лека роса. Ароматът на Мон д’Ор може да се асоциира с уханието на дървесина, мицел и картофи.

Избор на Мон д’Ор

Фондю

Мон д’Ор се предлага на пазара под формата на пити. Те са с кръгла форма и са поставени в дървени кутии с различни размери. Всичките те обаче са изработени от смърч. Иначе са известни два вида разфасовки - малка и голяма. Малката пита е с диаметър от 12 до 15 сантиметра и тегло от 500 грама до 1 килограм. Голямата е висока до 30 сантиметра и тежи от 2 до 3 килограма.

Когато сте решили да закупите точно това скъпо френско сирене, трябва да сте напълно сигурни, че ще сдобиете с оригинален продукт, тъй като съществуват немалко имитации на Мон д‘Ор. Знайте обаче, че само оригиналното сирене се продава в дървени кутии от смърч. Неговите копия също така не притежават АОС статут, който е отбелязан на опаковката.

Готвене на Мон д’Ор

Мюн д‘Ор може да се поднесе самостоятелно или да се съчетае с бутилка качествено вино. Гастрономите са на мнение, че му подхождат както бели сухи вина, така и червени. Уверяваме ви, че ще получите запомняща се комбинация, ако сервирате елегантното френско сирене с вина като пино ноар, пино гри, розе, шардоне и др.

Според кулинарните виртуози Мон д‘Ор е сред сирената, подходящи за фондю. Други такива сирена са Грюер, Ементал, Комте и Фонтина. Обикновено фондю се приготвя, като в специален съд се загрява малко бяло вино, след което към него се добавя сиренето. Слага се още картофено брашно и съставките се разбъркват добре. След това се овкусява с подправки като кимион, черен пипер и индийско орехче. По желание се добавя и чесън.

Сиренето е подходящо за сосове и по тази причина се влага при овкусяване на спагети, макарони, пасти, ризото и картофи. Меката му консистенция позволява да се използва и приготвянето на десерти като рула, торти, палачинки, пити и всякакви други сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес