Сирене Нюшател

Сирене Нюшател

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
96016101k
Сирене Нюшател
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Нюшател представлява френско сирене, което се приготвя от краве мляко. По своята мека структура може да се сравни с Камембер и Бри. То се произвежда в региона Горна Нормандия, където се счита за едно от най-древните местни сирена. Популярно е заради сърцевидната форма на някои от своите пити. Това го прави особено желан подарък на 14-ти февруари, когато много двойки по целия свят празнуват Деня на влюбените.

История на Нюшател

Нюшател се причислява към сирената, които имат многовековна история. Смята се, че корените на този млечен продукт трябва да се търсят преди пет века, макар че според мнозина той има значително по-стар произход. Нормандия от край време се слави със своите тучни пасища и великолепни сирена, добити от млякото на специална порода крави. Ето защо и това сирене, носещо името на малко населено място, не прави изключение. Първоначално формата на сиренето е била съвсем обикновено и с нищо незабележима.

Заради събитията от Стогодишната война между Англия и Франция /от 1337 до 1453 година/ обаче Нюшател започва да се пресова в сърцевидна форма. Друг важен момент за сиренето е сдобиването му с АОС /Appellation Origin Controlled/ статут, който удостоверява, че млечният продукт се произвежда само в определена област и при строго следене на производствения процес. Това се случва през 1969 година.

Производство на Нюшател

Казват, че сиренето се приготвя по стара рецепта, която се е запазила в продължение на няколко века. Нюшател се произвежда в периода от март до април. Млякото се събира, след което се излива в специален съд. Производствената му технология включва и нагряване до 20 градуса. След това се добавя и закваска. Млякото се оставя така в рамките на едно денонощие, а понякога и повече. След това суроватката се отделя и се добавя плесенна бактерия Penicillium candidum.

Впрочем същата бактерия се използва и при производството на сирене Бри. Така получената маса се поставя в специална форма, за да се пресова и след това се съхранява на дървени рафтове в мазета, където температурата е между 12 и 14 градуса, а влажността е много висока. След около десетина дни сиренето е готово, но за да се добие по-наситен вкус и остър аромат, а също и за да се образува кора, периодът на съхранение в специалното помещение отнема до десет седмици.

Характеристики на Нюшател

Нюшател се разпознава по белезникавото обагряне. Той притежава суха, но нежна коричка, под която се крие мека консистенция, оцветена в бяло. Кората може да бъде и леко сбръчкана. За разлика от други меки бели сирена, този вид има зърнеста структура. Нюшател има приятен аромат, който напомня на гъби и плесен. Прословутото френско сирене се предлага в различна форма, като най-известна е сърцевидната форма. Като "сърцата" биват малки и големи. Малките тежат около 200 грама, а големите са три пъти по-тежки. На пазара може да се срещнат още питки с формата на квадрат или нещо като цилиндър.

Американски Нюшател

Съществува американски прототип на френския Нюшател. През втората половина на деветнадесети век млекарят от Ню Йорк създал първото американско крема сирене, след като се опитал да приготви една партида от Нюшател. Полученият млечен продукт обаче се различавал от френския си предшественик. Този Нюшател е значително по-мек заради по-ниското му съдържание на мазнини и по-високо съдържание на влага.

Готвене на Нюшател

Фондю

Нюшател може да се консумира, без да се влага в рецепти. Достатъчно е да се комбинира с подходящото питие. Благодарение на това съчетание ще се допълни не само вкуса на сиренето, но и този на питието. Нюшател си подхожда както с червени вина, така и със сухи бели вина. Ако имате възможност да избирате, тогава обезателно трябва да се спрете на совиньон блан, пино ноар, бордо или мерло. Знайте, че на сиренето му отиват и естествено сладки вина.

Ако все пак желаете да вложите Нюшател в някоя рецепта, то можете да го употребите в сос за различни зеленчукови салати, пици, спагети, пасти, равиоли, лазаня и др. Може да се използва още за обогатяване на ризото и специалитети с картофи. Положителна негова черта е, че понася добре термичната обработка, така че ако желаете да експериментирате, имате пълна свобода на действие.

Не можем обаче да не споменем, че Нюшател се използва традиционно в рецептите за фондю. Като вкуса и уханието на млечния продукт се допълват с различни подправки по избор.

Сега на вашето внимание предлагаме идея за фондю с Нюшател, която е много бърза, но пък много ароматна и апетитна:

Необходими продукти: 200 мл сухо бяло вино, 200 грама Нюшател, 400 грама Ементал, 1 супена лъжица картофено брашно, 1 шипка черен пипер, 1 щипка кимион, 1 щипка бахар, 1 хляб с хрупкава коричка.

Начин на приготвяне: Виното се поставя в специален съд за фондю или в малка тенджера, за да може да се загрее. Когато заври, огънят се намаля и се добавят сирената, които преди това трябва да са настъргани. Съставките се разбъркват и бавно се добавя брашното, което предварително може да бъде разтворено в малко вино.

След като се сложи и брашното, сместа трябва да се бърка енергично, докато се уеднакви напълно. Накрая се слагат и подправките и фондюто се отдръпва от котлона. После хлябът се нарязва на малки парченца и те се топват в сместа с помощта на вилица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати