Картофено брашно

Картофено брашно

Картофеното брашно е прахообразен продукт, който сгъстява и придава лекота на печивата. То е бяло без мирис и с неутрален вкус. Произведено е без яйца, мляко, казеин, ядки, глутен, соя.

Състав на картофеното брашно

Сто грама от картофеното брашно съдържат едва 0.34 грама мазнини, от които наситени – 0.09 грама, полиненаситени – 0.15 грама и мононенаситени мазнини – 0.008 грама.

Брашното е богато на натрий, фибри, калий, калций, магнезий, фосфор, холин, витамин В6, фолиева киселина, аспарагинова киселина и вода. Останалата част от съдържанието му е желязо, цинк, мед, манган, селен, витамин С, захар, рибофлавин, холин, аланин, аргинин, ниацин, глицин, изолевцин, тиамин, глутаминова киселина, манган и витамин Е.

История на картофеното брашно

За първи път този вид брашно се появява през 1700 година като алтернатива на пшениченото брашно. Произведено е от френски селяни, които през тези години изпитвали голям недостиг на пшеничено брашно.

За да си замесят хляб, те решили да изсушат сварени картофи, а получилият се хляб наистина им харесал.

Години по-късно готвач от Ню Орлиънс прави първите понички с картофено брашно, правейки продукта популярен по цял свят.

Брашна без глутен

Приготвяне на картофено брашно

Ако имате дехидрататор, с който да изсушите картофите, и сами можете да приготвите брашното у дома. Трябва да сварите няколко цели картофа заедно с кората, а след това да изсушите зеленчуците в дехидрататор. Те ще се изсушат напълно след 12-20 часа.

Накрая изсушените картофи се смачкват на прах, за да се получи фино жълто-бяло брашно.

Готвене с картофено брашно

Картофеното брашно се използва в кулинарията като сгъстител за печива и сосове. То е най-популярната безглутенова алтернатива на пшениченото брашно.

Подходящо е за менюто на вегани и вегетарианци, както и за хора, които по някаква причина са на диета, която не позволява консумацията на обикновеното пшеничено брашно.

От картофеното брашно може да се изпече хляб, който ще има аромата на изпечен картоф. Добавено към яхния, супа или сос, то прави ястието по-плътно.

Брашното може са се използва и за пържени ястия, като ги прави по-хрупкави. Като панировка брашното ще осигури идеална златиста и хрупкава коричка на пържените пилешки крилца например.

Когато към някое ястие се прибави картофено брашно, то не трябва да се оставя да заври, а брашното да се разпени, защото в този случай целият вкус на приготвената гозба ще се развали.

Някои производители прибавят от брашното към тестени изделия като торти, палачинки и бисквити, а други сгъстяват компота и желето си чрез картофения продукт.

Тестените изделия от картофено брашно са по-сухи от тези, приготвени с пшеничено брашно, но и са много по-леки за консумация.

Картофеното брашно без проблем може да се смесва както с пшениченото, така и с царевичното при готвене.

Ползи от картофеното брашно

Картофеното брашно е в пъти по-хранително от пшениченото. Брашното е пълно с въглехидрати, които тялото бързо разбива на по-прости съединения и ги превръща в енергия.

Освен това брашното е богат източник на витамини и протеини, които поддържат здравословното състояние и имунната система.

Картофено брашно и картофено нишесте

Картофено нишесте

Много хора бъркат продуктите картофено брашно и картофено нишесте заради близкия им произход и еднаква консистенция. Разликата между тях обаче е съществена.

Картофеното нишесте се произвежда само от скорбялата в картофената грудка. То прави сместа, към която се добави, по-плътна и много прилича на типичното пшеничено брашно.

Картофеното брашно се приготвя от сварени и изсушени картофи, включително и кората им, и се използва като сгъстител, защото повишава влажността си, само когато се прибави към определена смес, увеличавайки нейния обем.

Картофеното брашно е по-тежко от картофеното нишесте и добавено към някои ястие, му придава вкус и мирис на картоф, докато картофеното нишесте няма конкретен аромат.

Картофеното нишесте сгъстява една смес с по-малко прибавено количество за разлика от картофеното брашно, от което е нужно да добавяме повече, за да уплътним сместа.

Картофеното нишесте не трябва да се вари, защото при варене губи способността си да сгъстява сместа.

Съхранение на картофеното брашно

Картофеното брашно трябва да се съхранява на сухо и място, далеч от пряка слънчева светлина, като за предпочитане е хладилника. Брашното е много уязвимо при влажна среда или среда, предразполагаща за нападения от насекоми, и при такива условия се разваля бързо.

След отваряне на опаковката брашното трябва да се използва в рамките на 6 месеца, тъй като след този период вкусовите му качества се развалят.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
Не съм ползвала никога картофено брашно.Идеален сгъстител който да замести брашното.
0
0