Мискет

Мискет

Мискет

Мискет представлява винен сорт грозде, който се отглежда в България от много години. Тези лози се считат за местни, но се срещат и в няколко други страни. Вината, които мискет дава по правило са бели, пивки и висококачествени. Известни са няколко вида мискет, сред които много популярни са мискет врачански и червен мискет.

Видове мискет

Мискет врачански се стопанисва предимно в северозападните предели на страната. Отглежда се още в Унгария, Украйна и Румъния. Наричан е вражда мискет, печски ароматен, твърда тамянка и др. При него имаме голям петделен лист, който е широк и сравнително нарязан. Гроздът е средно голям с формата на конус, полусбит.

Зърната също са със среден размер. Те са овални, покрити с плътна кожица, която е еластична. Обагрена в зеленикава или жълтеникава. Месото е сочно, притежаващо силен мискетов вкус. От него се получават бели десертни вина, които се отличават със златисто обагряне. Захарите при мискет врачански могат да достигнат до 24 процента. Отделни реколти са подходящи за добиване на висококачествени десертни вина.

Мискет врачански се причислява към групата на среднозреещите сортове. При него гроздоберът настъпва в началото месец септември. Този вид лози се характеризират с умерен растеж. Добивът на плод при мискет врачански е среден. Отрицателна черта на мискет врачански е, че се поддава на мана и оидиум. Освен това лозите могат да не понесат едно евентуално засушаване или снижаване на температурите. Иначе гроздето на мискет врачански почти не бива засегнато от сивото гниене.

Вино Мискет

Червеният мискет се отглежда в различни краища на страната. Най-крупни масиви се срещат в Карловско, Варненско, а също и в Сунгуларската долина. Наричан е синя теменуга, ромащина, Търнова и турска ружица. Листът при червеният мискет е със среден размер, заоблен, петделен, покрит с власинки. Чепката също е със средна големина, с формата на конус, полусбита. Зърната са немного големи, обли, притежаващи средно дебела кожица.

Обагрени са в розово до виолетово. Месото на гроздето е сочно, имащо ненатрапчив мискетов вкус. Гроздето на този сорт се използва за директна консумация, а също и за направата на отбрани бели мискетови вина. Съдържанието на захари в плода може да достигне до 21 процента. То се ползва в купажиране със сортове на Димят и Ризлинг.

Червеният мискет спада към къснозреещите сортове. Най-успешно този сорт се развива на хълмисти терени, където почвите са проветриви. Гроздето е готово за обиране в края на септември. Лозите се характеризират с добра родовитост и среден добив. Червеният мискет може да бъде чувствителен към сиво гниене. За сметка на това сортът не е много чувствителен към студено време.

Характеристика на мискет

И от двата вида мискет се получават бели вина, имащи хармоничен и много приятен вкус. Ще ги познаете по бистрия им сламеножълт цвят. Мискетовият им аромат пък е повече от завладяващ. Както вече отбелязахме, вината от мискет врачански са бели десертни.

Още след първото отпиване можем да доловим развит букет и хармоничен вкус. Уханието му ще ви потопи в незабравими цветисти нотки. Вината от червения мискет също са с деликатен и добре балансиран вкус.

Ароматът, който се носи от тях, е много фин и изискан, отличаващ се с плодови нотки. Консумацията и на двата вида мискет е истинско удоволствие за всяко небце.

Поднасяне на мискет

Пролетна салата

Като всяко вино белите вина от мискет трябва да бъдат охладени преди сервиране. Необходимата температура обаче зависи най-вече от това дали напитката е била оставена да старее в бъчва, или не. Отлежалите вина е добре да се охладят до 10-12 градуса и чак след това да се поднесат на трапезата. Ако виното е сравнително младо, е препоръчително да се охлади до 8-10 градуса.

Що се отнася до съда, в който да сервирате вината от мискет, не се притеснявайте да извадите сервиза с универсалните чаши за бяло вино. Припомняме, че този вид чаша е подходяща както за отлежали, така и за млади вина. Тя има стройна структура и право, тънко столче.

Тази чаша плавно се разширява в долната си част и също толкова хармонично се свива в областта към столчето, както и в зоната към гърлото. При разливане на виното не се старайте да изпълвате целия съд, достатъчно е виното да заеме само половината от чашата.

Както знаем, при сервиране на качествено вино следва да бъдат поднесени апетитни кулинарни изкушения. С какво обаче да съчетаем гроздовите еликсири от мискет? Според експертите те се комбинират най-успешно с леки пролетни салати, съдържащи домати, краставици, маруля, спанак, рукола, репички, зелен лук и чесън. Не е зле те да бъдат овкусени с някакъв сметанов сос. Рибата и морските дарове също хармонизират вкуса на мискет.

Любителите на виното отбелязват, че сред предпочитаните ястия с морска храна са тези, които са приготвени на фурна или скара. Можете да се спрете на Хек с миди, Хек със сметана, Панирана бяла риба, Пикантни миди и Салата от калмари. Ако сте сред любителите на млечните продукти, също ще имате с какво да комбинирате мискет. На тези бели вина им подхождат сирена като Гауда, Чедър и Грюер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес