Амарето

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Бадемов ликьор Амарето

Амарето (Amaretto) е италиански сладък ликьор, който се приготвя от кайсии или бадеми, а в някои случи и от двете. Понякога към него се прибавят череши и праскови. Името му произлиза от италианската дума amaro, която означава горчив.

Подсладителите в напитката обаче правят горчивината търпима. На вкус ликьорът е леко горчив и не бива да се бърка с друга популярна италианска напитка – амаро, която се прави от билки и горчивият ѝ вкус е доста по-силен.

История на амарето

През 1525 година църквата в италианския град Сароно наема един от учениците на Леонардо да Винчи – Бернардино Луини, да изрисува една от стените им. Християнският храм е носил името на Дева Мария и е било нужно Луини да изобрази Божията майка.

Той търсел подходящ модел и вдъхновение, докато не се запознал с младо момиче - съдържателка на хан, която станала негова муза и според повечето версии – и любовница.

След като я нарисувал, от благодарност младата жена искала да му направи подарък. Тъй като нямала големи финансови възможности, като награда за художника тя създала сладък ликьор с вкус на бадеми, които растели в нейната градина.

Амарето

Приготвяне на амарето

Основното по приготвянето на бадемовия ликьор е контролът на захарта в него. В края на приготвянето всяко Амарето трябва да има бадемов аромат и леко горчив вкус.

За приготвянето му в домашни условия ще са ви необходими ядките на 2 килограма кайсии – задължително сурови, а не изпечени или изсъхнали, 500 милилитра водка, 1 чаена чаша разтопена захар с малко вода, 1 супена лъжица кокосови стърготини, кората от една четвърт лимон, пръчка ванилия и 2 супени лъжици глицерин.

Всички съставки освен глицерина се изсипват в стъклено шише. Разклаща се добре и се оставя на слънчева светлина в продължение на 1 месец. Колкото по-слънчево е мястото, толкова по-ароматен ще стане ликьорът, а цветът му - кехлибарен.

След като измине месецът, течността в шишето се прецежда с фина цедка, а накрая се добавя глицерина, който ще омекоти вкуса на ликьора.

Състав на амарето

50 грама Амарето съдържа 110 калории, 17 грама карбохидрати и 3 грама захар. В ликьора няма съдържание на мазнини, протеини, фибри, холестерол или натрий.

Заради ниското съдържание на витамини и минерали на алкохола, но и заради липсата на съставки, от които реално се стига до наднорменото тегло, неговото съдържание се класифицира към т.нар. празни калории – калории с ниска хранителна стойност, но с високо числово обозначение.

Като добавка 1 супена лъжица Амарето прибавя към ястието 35 калории и 5 грама въглехидрати. По-голямо количество като половин чаша носи 240 калории и 24 грама въглехидрари.

Готвене с амарето

Ликьорът може широко да се използва в кулинарията, включително за сладоледени сладкиши с бадеми и шоколад, чийзкейк, кексове и торти. С него се приготвя тирамису, което придава на сладкиша типичния му аромат.

На всички десерти с ликьора се усеща бадемов отенък и по-голяма сочност, като отлично се съчетава с ванилия, сметана, сладолед и плодове.

Тирамису с Амарето

Амарето може да се добавя и към по-пикантни рецепти с пилешко месо, както и към продуктите за палачинки. Ликьорът може да се добавя към сосове за риба и зеленчукови салати, както и към вече разбита сметана.

Амарето може да се смесва и с напитки като кафе, чай, кола, портокалов сок или пенливо вино като шампанско например, правейки вкусът им много по-хубав.

Сервиране на амарето

Ликьорът може да се поднася чист или с лед. Алкохолното му съдържание е между 24 и 28%. Тъй като думата Амарето често се асоцира с италианската дума amore, която означава любов, напитката е много поръчвана от двойки, които са на романтична среща.

Подходящо е да се сервира преди или след вечеря с аперитив или десерт заради силния му аромат. Амарето празнува своя официален празник всяка година на 19 април, когато неговите почитатели имат още един повод да се почерпят с напитката.

Съхранение и избор на амарето

Ликьорът с аромат на бадеми трябва да се съхранява на стайна температура в плътно затворена бутилка. Ако се държат на прекалено хладно място като например хладилник, той ще изгуби типичния си цвят и ще стане по-мътен. Веднъж отворена, бутилката трябва да се съхранява със затворена капачка, за да не се променя ароматът на напитката.

На пазара има десетки разновидности на ликьора, но най-емблематични са марките Амарето ди Сачира, Амарето Маркати и Амарето Дисароно, които има вековна история по производство.

Бутилките, в които се продават, са правоъгълни и имат етикет, удостоверяващ качеството им. Цената на бутилка от 700 милилитра е между 12 и 30 лева в зависимост от вида.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest