Бакарди

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Бакарди

Бакарди е ром, който има бял или кехлибарен цвят, със сух и мек вкус. Алкохолът се произвежда единствено от компанията Bacardi Company Limited и е основна съставка за много популярни коктейли.

Символът на марката е плодов прилеп, тъй като в миналото плодови прилепи са правели гнездата си в складовете за дестилация.

История на Бакарди

Историята на популярния ром започва през XIX век в Куба. Създателят му е испанският емигрант дон Факундо Бакарди, който произвел първите бутилки от алкохола в дома си.

Дон Факундо е експериментирал много пъти, докато разграничи етапите по производство, точните съставки и съотношението между тях.

С рецептата си испанеца прави ромът популярна напитка и сред висшето общество, тъй като дотогава той се пиел предимно от пиратите.

Компанията му Bacardi у Compania отваря врати на 4 февруари 1862 година и оттогава до днес продължава масовото производство на рома, като цялата технология по производство и разпространение се е превърнала в семейна традиция и на върха на компанията стоят само членове на фамилията Бакарди.

Производство на Бакарди

Производство на Бакарди

Процесът на производството започва с доставката на прясна меласа от захарна тръстика – една от основните съставки за производството на рома. Като консистенция меласата много наподобява меда, но е значително по-тъмна.

Към меласата се добавя вода и закваска, след което се оставя да ферментира. Този процес превръща меласата в алкохол. Закваската е строго охранявана и пазена в тайна. Тя е открита от създателя на Бакарди – дон Факурдо Бакарди, който е култивирал сорта.

При първия етап от ферментацията закваската поглъща захарта в меласата, стимулирайки я да се превърне в алкохол. На това ниво се образува дестилирана бира.

Във втория етап от алкохола започва да се отделя въглероден диоксид. При тази фаза трябва да се следи топлината, защото по-високата температура не влияе добре на закваската. Температурата, която трябва да се поддържа, е между 31 и 35 градуса по Целзий.

След като ферментацията приключи се преминава към следващия етап – дестилация. Първо дестилираната бира се загрява, за да се изпари алкохола. Парите на алкохола се издигат, преминавайки през кондензатор, където се охлаждат и се превръщат в дестилат.

С този процес се отделя алкохола от бирата и ако алкохолното съдържание не е достатъчно, и дестилатът ще е малко. От този процес се извлича ромова основа – лют, 150-градусов дестилат.

След края на ферментацията дестилираната бира е с алкохолно съдържание от 10%. След края на дестилирането съдържанието се повишава между 70 и 75%. По този процес минава и създаването на втора основа за бъдещия ром.

След дестилиране ромът трябва да се смеси, като съотношението между двете произведени основи се определя от т.нар смесители. Едната основа е почти неутрална, а другата се е с типичната жилка и аромат, с които се свързва Бакарди.

Независимо дали е бял или тъмен ром, крайният продукт е съотношение между двете ромови основи. След като основите се смесят, се преминава към следващия етап – отлежаване. Преди обаче да бъде поставен в бъчвите ромът се филтрира през въглен.

Ромът отлежава в дървени бъчви, които променят жилката, цвета, консистенция и аромата му. Бакарди отлежава във винаги използвани бъчви, тъй като прясното дърво ще остави в алкохола нетипичен вкус.

Коктейл с Бакарди

При процеса на отлежаване най-важно е да се следи изпарението. От отлежалия ром се избират 20 основи, които се смества в различно съотношение от смесители.

Финалният процес от производството на рома е неговото бутилиране с етикет Бакарди.

Избор и съхранение на Бакарди

Оригиналният ром Бакарди е с етикет Bacardi & Company Limited. От него се предлагат различни видове - Бакарди мохито, Бакарди малина, Бакарди ябълка, Бакарди бял, Бакарди оро (златен), Бакарди оукхарт и Бакарди черен.

Ромът трябва да се съхранява на сухо и хладно място, далеч от пряка слънчева светлина в добре затворена бутилка.

Коктейли с Бакарди

Куба Либре с Бакарди

Освен в чист вид ромът се използва за основа на различни рецепти за коктейли. С белият ром Бакарди се приготвя популярния коктейл Куба либре. Необходими са 40 милилитра ром, 15 капки лимонов сок, кола и лимонов резен за украса.

Ромът се излива във висока стъклена чаша с лед, добавя се лимоновият сок и се допълва с колата. Разбърква се леко с лъжичка и се гарнира с лимон.

От белия Бакарди се приготвя и Мохито. За него ще са ви необходими 50 грама ром, 12 пресни листа мента, половин зелен лимон, 200 милилитра сода и 2 супени лъжици кафява захар.

Листата мента, захарта и лаймът се слагат във висока чаша и се смачкват с чоканче (мъдлър). След което се добавя содата.

Коктейлът Дайкири също се прави с Бакарди. Трябват ви 50 милилитра бял ром, 20 милилитра захарен сироп, 30 милилитра лимонов сок и лед. Съставките се смесват в шейкър с кубчета лед, разклаща се добре и се прецежда.

С 50 грама бял ром Бакарди, 20 милилитра джин, 1 лимон, 1 чаена лъжица захар и 5 капки гренадин се забърква коктейлът Bacardi Special. Всички съставки се смесват с шейкър, а накрая се прецеждат.

Тези коктейли, както и самият ром, са подходящи за сервиране преди вечеря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес