Захарна палма

Захарна палма

Захарна палма

Захарната палма /Borassus flabellifer/ представлява вид палмово дърво, характерно за Непал, Индия, Бангладеш, Шри Ланка, Камбоджа, Тайланд, Виетнам, Индонезия, Филипините, Китай и други страни с подобен климат. Растението е известно още с наименованията палмирска или лонтарова палма. Позната е и като Asian palmyra palm и toddy palm.

Захарната палма се явява здраво дърво, което може да живее повече от 100 години, през което време да достигне до височина от 25 до 30 метра. Листата на палмата са зеленикави, остри, радиално насочени навън. Благодарение на тяхното разположение листният кичур се отличава с почти кръгла форма. Листните дръжки пък са назъбени. Младите растения в началото се развиват сравнително бавно, но после скоростно нарастват.

Захарната палма е широко ценена в Индия заради сока, който се добива от нея. Говори се, че той е толкова вкусен, ароматен и съблазнителен, че няма друго питие в цялата страната, което да се конкурира с него. Според местните течността е силно упоителна и сякаш омагьосва този, който я пие.

Плодовете на захарната палма са обли, достигащи диаметър от 20 сантиметра. Когато узреят, те придобиват патладжанен цвят, но на места остават жълтеникави. За да се консумира, плодът трябва да бъде срязан в горната си част, след това повърхностният слой да бъде премахнат с помощта на нож. Понякога това се оказва съвсем нелека задача, но пък местните хора са свикнали да го правят и се справят бързо.

След почистване от горния слой отвътре се откриват белезникави семена, които имат желеподобна структура, а ароматът, който се носи от тях, се асоциира с уханието на плодове като пъпеш, ананас и дюля. Ако плодът е добре узрял, може да се консумира и външния му слой. Жителите на Бенгал широко употребяват тези плодове в кулинарията, влагайки ги в различни сладкиши.

Състав на захарна палма

Плодовете на захарната палма имат богат хранителен състав. Те са източник на минерали. В състава им присъстват калий, желязо, цинк, калций и фосфор. Освен това съдържат и важни витамини. Във вкусните плодове се съдържат витамин А, витамини от група В, витамин С и др.

Готвене на захарна полза

Свежите семена на захарната палма също се употребяват за хранителни цели. Те имат структура, напомняща за желе, и са много приятни на вкус. Могат да се похапват сурови или да се подлагат на печене или варене. Похапване на пюре от тях през горещите месеци действа охлаждащо и енергизиращо.

Захарни палми

Семената на дървото се приемат за деликатес в Индия и други азиатски държави. През лятото те се предлагат на местния пазар, но само за кратко. От тях се правят сокове, нектари, шейкове и други напитки. Служат също така за направата на питателни каши, желета, сладка. Използват се в плодови салати, кремове и сладоледи, като се смесват с други екзотични плодове като папая, манго и ананас. Външният слой на плодовете, който по принцип се бели, също може да се консумира, когато е добре узрял. Той също подлежи на печене и варене.

Палмовите издънки пък се ползват за добиване на сок. Те се срязват и потеклата от тях течност се събира с помощта на специални висящи гърнета. Събраният в ранните часове на деня сок е освежаващ, сладък и лек. Нарича се Thaati Kallu. Ако пък се събере вечерно време, се нарича Tadi. Тази течност е сравнително по-кисела от Thaati Kallu. Ферментиралият сок Tadi се консумира от някои жители на щата Махараща като алкохолно питие.

От младите съцветия на дървото пък може да бъде получена течност, наречена Toddy. Toddy се подлага на ферментация и така се получава напитка, наречена Арак. От течността също така може да се добие сурова захар, наречена jaggery или Taal Patali сред бенгалците. В Индонезия тя се нарича яванска захар. Тази захар се употребява широко в кулинарията на остров Ява.

Ползи от захарната палма

Различните части на захарната палма се употребяват с разнообразни цели. Например от листата на растението могат да се плетат кошници, рогозки и други постелки. От тях се правят покриви и чадъри, а също шапки и материали за писане. В Индонезия листата на палмите са се ползвали като хартия още от представителите на древните култури. Тази своеобразна хартия те наричали lontar.

От частите на дървото са се правели огради, а също така са се произвеждали влакна, използвани за шнурове и четки. Здравата и надеждна дървесина е много ценена в строителството. На места от нея се правят и плавателни съдове.

Тъй като плодовете на захарната палма са много хранителни, ако тези растения започнат да се отглеждат във ферми, това би могло да помогне за решаване на световния проблем с недохранването. Ето защо важността на Borassus flabellifer растение изобщо не трябва да се подценява.

Здравословните ползи на това растение не са добре изучени все още. Засега се знае, че заради богатия си състав консумацията на плодовете на захарната палма подсилва имунитета. Те се препоръчват на хора, които се изморяват бързо и имат лош тонус. Доказано е също така, че кашата от плодовете се ползва за лечение на дерматит и други кожни проблеми.

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати