Требиано

Бяло Вино

Требиано /Trebbiano/ представлява известен бял сорт грозде, който е много разпространен в Италия. Там присъстват около 50 000 хектара от него. Сортът обикновено се влага в купажни вина, но може да послужи и за направата на сортови вина. Освен в Италия се отглежда и на много други места по света, включително Канада, САЩ, Испания, Франция, Португалия, Австралия, Уругвай, Аржентина, Мексико, Молдова и др. У нас също се срещат масиви с требиано, макар и не големи.

Требиано се характеризира с изправени лози. Листата са големи, плътни заоблени, обикновено триделни. Те са груби и мъхнати от долната си страна. Горната им страна е обагрена в тъмнозелено, а долната е сравнително светла. Гроздовете са със среден размер, сбити, притежаващи цилиндрична или конусовидна форма. Отличават се със заострени краища.

Зърната са обли, средно големи, първоначално зелени, а след узряване жълтеникави. Снабдени са със здрава и еластична обвивка, под която се крие деликатно и воднисто месо. При механично събиране на реколтата трябва да се внимава много, тъй като деликатността на месестата част прави плода уязвим. Плодовете на требиано се характеризират с високо киселинно ниво, деликатен аромат, ненатрапчив вкус. Понякога се забелязват плодови нотки. Съдържанието на захар при тях възлиза на около 17 процента.

Требиано сякаш се развива най-добре на песъчливо-глинести почви при слънчево и топло време. Той узрява сравнително късно-през първата половина на месец октомври. Ако се отглежда на правилния терен, се наблюдава добра родовитост и бързо развитие на лозите. Требиано е устойчив на болести, но ако расте върху пясъци, в корените му могат да се появят кръгли червеи.

История на требиано

Съществуват известни съмнения относно произхода на требиано, тъй като големи насаждения с него присъстват и във Франция. По тази причина не може със сигурност да се каже дали негова родина е Италия, или Франция. Със сигурност се знае обаче, че още по римско време сортът се появява в източното Средиземноморие. През тринадесети век той е известен в Болоня.

Сан Джиминяно

Години наред требиано е бил употребяван от винопроизводителите в Тоскана при приготвянето на червените вина Кианти. По това време е съществувало мнението, че той прави обагрянето на този тип вина по приятно, а освен това прави напитките по издръжливи. Към днешна дата тази практика не е особено актуална.

Видове требиано

Требиано наистина е един чудесен сорт, който обаче разполага и с не по-малко качествени подсортове, влизащи в състава на запомнящи се купажни вина. Такива сортове са требиано веронезе /trebbiano Veronese/, требиано ди соаве /trebbiano di soave/ и требиано ди лугана /trebbiano di lugana/. Разновидност на требиано се среща и в Умбрия.

Там подсортът се нарича проканико /procanico/. Други подсортове, които италианските винопроизводители ползват, са требиано романьоло /trebbiano romagnolo/, требиано джиало /trebbiano giallo/, требиано тоскано /trebbiano toscano/, требиано д‘абруцо /trebbiano d’abruzzo/ и требиано дела фиама /trebbiano della fiamma/.

Характеристики на требиано

Вината, в които участва требиано, обикновено са бели, свежи и фини. Обагрянето им е от светло до златисто. Понякога могат да присъстват и зеленикави оттенъци. Вкусът е балансиран и много приятен. Долавят се плодови нотки, напомнящо за лимон, грейпфрут, зрели ябълки, праскови. При отпиване се усеща деликатен опияняващ аромат, който също напомня на изброените плодове. Нивото на киселинност е свежо. Съдържанието на захар е задоволително.

Поднасяне на требиано

Хек

При поднасяне на вино от този сорт грозде няма нищо по-специфично, отколкото при вината от други сортове. И в този случай бялото вино трябва да се охлади преди да бъде поднесено. Старайте се да се придържате към температура от 8-10 градуса. Разлейте виното в класическата чаша лале, която е особено подходяща за леки и млади винени напитки. Припомняме, че чаша тип лале се характеризира с плавно отварящ се навън горен ръб. При разливане на питието няма нужда да пълним съда изцяло, а само половината от него или 2/3.

Вината от требиано е добре да се поднесат в началото на вечерта, тъй като са по-леки, а по правило, когато се консумират няколко вида вино, се започва от свежите към по-тежките и отлежали алкохолни напитки. За щастие изборът на добавки към тези бели вина е доста богат. Без съмнение най-подходящи са ястията от риба и морски деликатеси като раци, омари, скариди и миди.

Заложете на Хек със сметана, Хек с миди, Октопод на жар, Пълнени скариди, или пък на Суфле от раци. Ако не сте сред запалените любители на морска храна и предпочитате птичето месо, също ще има какво да комбинирате вината от требиано. Тогава ще можете поднесете виното в компанията на специалитети като Пиле Тика, Пиле в пергамент, Пилешки шиш или Пилешки шницели.

Подходяща апетитна добавка към този тип бели вина са и някои млечни продукти. Заложете на твърдите и уханни кози сирена и ще се радвате на много хармонизиран краен резултат. Ако предпочитате постните ястия пък, можете да приготвите свежа салата, която също толкова добре ще се съчетае с виното. Ако още не сте решили коя точно да подберете, ви предлагаме да се спрете на Мешана салата, Салата с карфиол или Табуле.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес