Гарганега

Гарганега

Гарганега

Гарганега /Garganega/ представлява бял сорт грозде, който дава приятни бели вина. Тези лози са изключително популярни в Италия, където се отглеждат вече векове наред. Любопитно е, че в края на миналия век насажденията с Гарганега заемат над 13 000 хектара. Най-големите масиви със сорта се отглеждат в пределите на Умбрия, Ломбардия, Венето, Сардиния и Пулия.

Гарганега е позната и под много други наименования. Можете да срещнете сорта като Garganega Biforcuta, Dorana di Venetia, Ora, Dorana di Venetia, Ostesa, Garganega Frastagliata, Garganega Bianca, Garganega Comune, Garganega di Gambellara, Garganega piramidale, Garganega Veronese, Ostesona, Garganega Grosso и др.

Гарганега се отличава със зелен, средно голям, овален лист, който е дълбоко врязан, обикновено петделен. Долната повърхност на листа е покрита с дебел мъх. Чепката се характеризира със средна големина и цилиндрично-конусовидна форма. Гроздът обикновено е крилат, отличаващ се със средна плътност.

Зърната при сорта Гарганега са по-скоро дребни, овални или леко сплеснати. Те са обагрени в светлозелено и нерядко имат приятен слънчев загар. Люспата е сравнително жилава, а месестата част, което се крие под нея, е водниста, с приятен вкус. Захарното съдържание на мъстта възлиза на 20 г/100 см3, при титруеми киселини 7-8 г/дм3.

Гроздето се употребява за направата на отбрани бели трапезни и подсилени вина, а също и за похапване в свежо състояние. Гроздето много често се включва в популярното вино Соаве /Soave/, което се приготвя в района на Венето.

Въпросната напитка представлява купажно вино с високо съдържание на сорта Гарганега. Ако гроздето се остави да стафидира пък, се ползва за направата на десертни вина като Речиото /Recioto/, което се отличава с чудесно ниво на сладост и деликатна киселинност.

Бяло грозде Гарганега

Иначе Гарганега се причислява към среднозреещите сортове. Лозите се развиват най-успешно на плодородни почви, но могат да виреят и на по-бедни. Предпочитат умерените температури. Когато лозовите насаждения се засадят върху богат терен, лозята дават високи добиви, но вината получени от тях, сякаш остават без ясно изразен профил.

Характеристика на гарганега

Както вече споменахме, вината получени от Гарганега, са бели трапезни или подсилени. Те се отличават с белезникав или бледожълт цвят. Тези гроздови еликсири са освежаващи, деликатни и фини. При тях се забелязва чудесна структура и плътност.

При отпиване се долавят нотки, напомнящи за бадеми, зелени сливи, зряла круша, пъпеш, мед, карамел, кайсии и цитрусови плодове като ананас, портокал, лимон и лайм. Завладяващият им аромат също се характеризира с плодови тонове.

Поднасяне на гарганега

Присъствието на вино от Гарганега на масата е важно събитие и по тази причина виното трябва да се сервира с нужното внимание. Преди да бъде поднесено, то трябва да бъде охладено. Обикновено е нужно да се придържате към температура от 8-10 градуса.

Тези стойности обаче невинаги са задължителни, ето защо най-добре, преди да пристъпите към охлаждането, да погледнете етикета на напитката, където производителите са отбелязали оптимална температурата на сервиране.

Качествено вино като това изисква да бъде разлято в специални чаши, които напълно да разкрият очарованието му. Ако виното е младо, можете да се спрете на чаша за млади бели вина, която е най-подходяща за гроздови еликсири с отличаваща се плодова свежест.

Такава чаша притежава форма на лале. Ще я познаете по плавно отварящия се навън ръб. При отпиване питието попада върху върха на езика. Ако не разполагате с такъв сервиз, можете да ползвате и универсална чаша за бяло вино.

Чийзкейк

Гарганега се явява класическо италианско вино, което може да се комбинира с голямо разнообразие от храни и ястия. На практика този прекрасен аперитив може да се съчетае с всякакви свежи ордьоври. Вкусът му лесно се хармонизира с ядки, сухи мезета, разядки, сандвичи, хапки и салати.

Белите вина от гарганега много си подхождат с риба и морски дарове като скариди, калмари, омари, миди, раци, стриди и др. Сред ястията с риба, които задължително трябва да опитате в присъствието на гарганега, са Щука с хрян, Севиче, Хек с миди и Пържен хек.

Ако морската кухня не ви е по вкуса, то тогава добро решение са ястията с пилешко месо. Можете да поднесете Гарганега заедно със специалитети като Пиле с ким, Пилешки шиш, Пилешки пилаф, Салата фитнес и др.

Със същия успех гарганега може да се комбинира и с различни макарони, спагети, талиатели, лазаня, фузили, парпаделе, равиоли, ригатони и др. Задължително условие остава те да са обилно поляти с богат сос, в който присъстват топени сирена, сметана, доматен сос, босилек и други ароматни подправки.

Това забележително италианско вино може да се съчетае и с голям кръг от десерти. Можете да сложите на трапезата най-различни торти, палачинки, гофрети, кексове, чийзкейкове, пайове и кремове.

В случай, че се придържате към диетично меню, също няма да ви бъде трудно да намерите добавка към вината от Гарганега. Можете да го съчетаете със свежи и сушени плодове (червени боровинки, сливи, кайсии, ябълки и др), както и с плодови салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес