Неро Д‘авола
gotvach.bg»Статии»Сортове Вина»Неро Д‘авола

Неро Д‘авола

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
95916101k
Неро Д`авола
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Неро Д‘авола /Nero d'Avola/ представлява червен винен сорт грозде, който се отглежда в Сицилия, Италия. Всъщност смятат, че това е най-важният такъв сорт по тези земи. В началото той се отглежда единствено в пределите на Сиракуза, но по-късно се разпространява по целия остров. Днес той заема около 12 000 хектара земя.

Неро Д‘авола се среща и под други наименования. Сортът е познат още като Struguri De Calabria, Calabrese D'Avola, Raisin De Calabre Noir, Calabrese Pizzuto, Calabriai Fekete, Calabrese Di Noto и др.

Неро Д‘авола се отличава със светлозелен, петделен, обширен лист, снабден с триъгълни зъбци. Гроздовете са средно големи, с формата на конус, не прекалено сбити. Зърната са средни до големи, заоблени или леко сплескани, обагрени в тъмнолилаво до синьо. Те са снабдени с еластична гладка обвивка, под която има нежно сочно месо, притежаващо приятен вкус.

От него се приготвят богати, уханни и пивки червени вина, които стават още по-приятни за небцето, след като отлежат известно време. Сортът е подходящ и за купажиране, като крайните резултати са повече от впечатляващи.

Лозите от този сорт се развиват най-благоприятно при средиземноморския климат на остров Сицилия. За тях е характерно регулярното производство. Нуждаят се от резитба. За сметка на това сортът не е особено чувствителен към гъбични заболявания.

Грозде

История на Неро Д‘авола

Както установихме вече, този сорт грозде е типично сицилиански. Предполага се, че той е бил въведен още от финикийците, макар че направени проучвания в района на вулкана Етна сочат, че тези лози са били познати на населението още преди това. След като древните гърци започнали да култивират Неро Д‘авола, начинанието им било продължено и от римляните.

Лозите носят името на град Авола, разположен в южната част на остров Сицилия. Първоначално те са растели предимно в този район, но после стават много известни сред местните хора. Със своя благоприятен климат Сицилия се превръща в съвършеното място за приготвяне на отбрани вина.

В края на миналия век винопроизводители решават да изберат най-подходящото място на острова, благодарение на което да получат възможно най-висококачественото вино. Така те се спират на кътче, намиращо се между Трапани и Агридженто.

Характеристика на Неро Д‘авола

Вината, които се произвеждат от Неро Д’авола се отличават с наситен рубинено-червен цвят. Вглеждайки се във виното обаче, няма как да не доловите и магнетични лилави оттенъци. Уханието на напитката е сложно, напомнящо за виолетки, теменужки, карамфил, къпина, череша, малина, касис, шоколад. Целия този букет от аромати е доусъвършенстван с аромат на дъбова бъчва, която се долавя съвсем леко и нежно.

Вината от този сорт грозде се отличават със средно плътно тяло и кадифена структура. Те са мощни, хармонични и топли. Характерно за тях е и високото съдържание на захар. Съдържанието на алкохол пък в повечето случаи е над 15 процента.

Поднасяне на Неро Д‘авола

Със своето кадифено очарование вината от Неро Д‘авола могат да превърнат най-обикновената вечер в същински празник. За да разкрие своето непоправимо очарование обаче, напитката трябва да бъде леко охладена. Обикновено специалистите препоръчват консуматорите да се придържат към температурата от 16-18 градуса. Все пак не забравяйте, че тези стойности зависят най-вече от възрастта на виното, ето защо задължително преди да поднесете съответното вино, се информирайте от етикета му каква е неговата температура на сервиране.

Вино

Неро Д‘авола се сервира в добре познатата чаша за вино със столче, която е изработена от гладко стъкло. Материалът и формата на съда позволяват на консуматора да се наслади както на пленителния цвят на виното, така и на неговото ухание.

При разливане на винената напитка, не пълнете цялата чаша, а само 2/3 от нея. Не забравяйте също така, че според етикета чашата трябва да се хване за столчето, а не за горната ѝ част. Това би било груба грешка.

Качественото вино от Неро Д‘авола изисква да бъде съчетано със също толкова отбрана храна. Обикновено в Италия то бива комбинирано със спагети, лингуини, ригатони, фетучини, талиатели, фусили, канелони и какви ли не други видове паста.

Особено привлекателна добавка към този тип вино се явяват сочните и ароматни лазани, с богат сос и много ароматни подправки като черен пипер, босилек, чесън, майорана и др. Ето защо ние ви предлагаме да комбинирате червения гроздов еликсир с Гъбена лазаня, Лазаня болонезе, Лазаня с кайма и др.

Това италианско вино се консумира още с ризото и суши. Успешно можете да го съчетаете с Пилешко ризото, Миланско ризото, както и с Ризото със скариди. Този гроздов еликсир може да се поднесе още и с дивеч. Подхождат му ястия като Фазан с картофи, Фазан на фурна, Печени пъдпъдъци, Желирана яребица и др. Отиват му още блюда с телешко, говеждо, свинско и агнешко. Патешкото и пуешкото също биха хармонизирали добре вкуса на напитката.

Питието може да се сервира още и с някои видове сирена. Сред тях са Едам, Грюер, Чедър, Пармеджано. Те могат да бъдат поднесени самостоятелно или да се вложат в салата със свежи зеленчуци и крутони, които са щедро полети с майонеза, горчица или сметанов сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес