Ликьор

Ягодов ликьор

Ликьорът представлява сладко алкохолно питие, което впечатлява с неустоимия си плодов аромат. Названието на алкохола произлиза от латинската дума liquifacere, която се превежда като втечнявам. Този вид напитка се консумира самостоятелно, а също и в комбинация с други алкохолни и безалкохолни питиета.

Видове ликьори

Ликьорите се поразделят в три групи. Към първата попадат отлежалите ликьори. Тяхната рецепта се пази в дълбока тайна. Производство им е разкрито само пред определен кръг от хора. Смята се, че тяхната рецепта датира още от далечния тринадесети век.

Във втората категория спадат ликьори, които в съвременния свят се употребяват най-вече при забъркването на коктейли. Те се считат за маркови и обикновено се отличават с по-висока цена. Към третата група се отнасят ликьорите с кремообразна консистенция.

История на ликьор

Смята се, че този вид питие е бил познат на човечеството още преди осем столетия. Интересен е фактът, че ликьорът не е създаден като алкохолна напитка, а по-скоро като лечебно средство. Първите ликьори се забърквали от италиански монаси, които си служели с плодове и билки. Тези компоненти те накисвали в спирт, след което ги оставяли така в продължение на няколко месеца.

Образувалата се течност била прецеждана и смесвана с дестилирана вода. После алкохолът бил подслаждан и ароматизиран с подправки, които се пазят в тайна. Не след дълго от лекарствено средство ликьорът се превръща в любима напитка както на дамите, така и на господата. Бил е познат и сред бедните хора, и сред представителите на аристокрацията.

Черешов ликьор

Знае се например, че Луи ХIV обичал да пийва от това питие и по тази причина то редовно присъствало на кралската трапеза. Най-голяма популярност обаче напитка придобива през деветнадесети век. Най-сериозните производители на ликьори още оттогава са французите и италианците, които предали своите познания и на холандците.

Производство на ликьор

Въпреки че производителите на качествени ликьори се уверяват в автентичността на използваните от тях рецепти, малко или много производствената технология се е изменила с времето. И независимо че рецептата на най-отбраните ликьори се пази в тайна, все пак някои факти успяват да стигнат до потребителите.

Знае се например, че производственият процес стартира с накисване на различни плодове в спирт. Към тях се добавят корички от цитрусови плодове и различни уханни билки. В зависимост от вида на ликьора компонентите отлежават така от няколко часа до 7 дни.

Получената течност се филтрира и се подлага на дестилация с помощта на специален уред. След като и тази стъпка от производствения процес отмине, се добива есенцията от питието. Тя от своя страна се смесва с вода и захар. Продуктът се ароматизира с плодови сокове и етерични масла.

В различните страни ликьор се приготвя по различни рецепти. В Израел например в питието се влага спирт, който се прави от кактуси. В състава на ликьора могат да влизат всевъзможни плодове, но все пак производителите наблягат най-вече на ягоди, вишни, френско грозде и черница.

Избор и съхранение на ликьор

Ликьорите са едни от най-разпространените алкохолни питиета на пазара. Разбира се, най-голямо разнообразие от тях може да се намери в специализираните търговски обекти. Когато избирате алкохол, проверявайте срока на годност и дали бутилката с питието е добре затворена.

Ликьори

Що се отнася до съхранението на ликьорите, в общия случай няма нищо специфично. Достатъчно е да се държат на хладно и тъмно място, далеч от деца. Въпреки че при някои специални ликьори се налага, като цяло съхранението на този тип алкохол в хладилника е напълно ненужно, тъй като престоят му там може да се отрази отрицателно на консистенцията. При правилно съхранение отворената бутилка с алкохол може да бъде ползвана в течение на 10-12 месеца, а понякога и повече.

Поднасяне на ликьор

Ликьорът може да се поднесе в чисто състояние или към ордьовър. В зависимост от предпочитанията може да се разреди с няколко кубчета лед или пък не. Ако се поднася в чист вид, напитката се разлива в специални чаши за ликьор. Те се отличават с малък обем. Освен ликьор, в тях може да се поднесе и ракия. Ако ликьорът участва в коктейл, питието бива поднесено в добре познатите коктейлни чаши.

Готвене с ликьор

Неустоимият сладък вкус на ликьора, както и неговото също толкова приятно ухание, го превръщат в предпочитана съставка на много сладки изделия. Ликьорите с охота се ползват от кулинарите при приготвянето на кремове, смутита, сладоледи и пудинги. Те могат да придадат неповторимо очарование на печива като кексове, торти, чийзкейкове, бонбони, еклери, понички, палачинки, гофрети, бисквити и др. Някои от най-неустоимите сладки изненади с ликьор, несъмнено са Боровинково тирамису, Чийзкейк Зебра, Сочен сладкиш, Лимонов чийзкейк и др.

Ликьорите са една от най-важната съставка на множество незабравими коктейли. Те се смесват с плодови сокове, мляко или други алкохолни напитки като бренди, уиски, джин, абсент, мента. Ликьорите могат да се поставят и в топли напитки като чай и кафе.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Лидия - Гери
Лидия - Гери
13.01.2016 10:11
И аз приготвям ликьори от почти всичко което имам като плодове / вишни, къпини, френско грозде, касис, ягоди и други/.
0
0