Свинска Мас

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Свинска мас

Свинската мас представлява вид мазнина, която се добива след като сланина на прасе /или лой/ бъде подложена на термична обработка. Познати са две състояния на свинската мас - твърдо и течно. Първата форма е характерна за охладената свинска мас, а втората се получава, когато мазнината се загрее.

Охладената свинска мас се отличава с гъста консистенция, бял цвят, пухкавост и лек аромат. При нагряване тя става прозрачна, а уханието ѝ се изостря. Свинската мас има специфичен вкус, който допада на мнозина. Това е причината тя се употребява широко с готварски цели.

История на свинската мас

От векове свинската мас присъства в кулинарията, народната медицина и бита на много народи. Тя е характерен кулинарен продукт и лекарствено средство и в България. Високо ценена е най-вече в онези краища на света, където консумацията на свинско месо е силно застъпена и сланината от свинете е също толкова ценна, колкото и месото, добито от животните.

През годините свинската мас се е употребявала къде ли не. Така например през деветнадесетото столетие се е употребявала като алтернатива на маслото в Северна Америка и множество държави от Европа. Същото предназначение продуктът е имал и по време на Втората световна война. По това време тя е била по-достъпна и по-евтина. Към края на двадесет век обаче свинската мас започва да се сдобива с лоша слава.

В кулинарията все по-силно навлизат растителните масла, а мазнината от животински произход започва да се счита за вредна поради нейното високо съдържание на холестерол. Употребата ѝ също така е в разрез с някои религиозни убеждения. Така тази мазнина бива премахната от ресторантите в много западни страни. Стига се дотам, че свинската мас е заклеймена като храна на бедните.

Състав на свинска мас

Свинската мас е известна със високото си съдържание на наситени, мононенаситении и полиненаситени мазнини. Тя е пословичен източник на холестерол. Продуктът съдържа още витамин В4, витамин Е, витамин К, витамин D. В нея присъстват малко количества цинк и селен.

Добиване на свинска мас

Както вече уточнихме, свинската мас се добива от свинска сланина. За целта първоначално се почиства от кожата на животното, измива се добре и се нарязва на кубчета. Наситненият продукт се поставя в дълбока тенджера, залива с вода и се оставя да къкри на умерен огън, като през това време се бърка енергично.

Маста е готова, когато сланината се е стопила напълно и са се образували златисти пръжки. Когато това се случи, съдът се маха от огъня и към сместа се добавя малко прясно мляко и се оставя леко да се охлади. После се прецежда и чистата течна мас се разпределя по ваше желание.

Съхранение на свинска мас

Има различни начини за съхранение на свинска мас. Някои домакини предпочитат, след като я направят, да я разпределят в буркани и да я консервират. Други я съхраняват в тенджери. Задължително условие обаче е мазнината да се съхранява на хладно място /хладилник, мазе, студен склад/. Така ще запази стегнатия си вид и ще годна за консумация по-дълго време.

Ползи от свинска мас

Свинската мас е сред продуктите, които имат приложение в най-различни области. Тя е известна най-вече със своята кулинарна употреба, но освен това е ценен компонент и в много лекарствени рецепти на народната медицина.

Свинската мас действа омекотяващо, подхранващо, заздравяващо. Тя намира приложение при широк кръг от неприятни здравословни състояния, но е с доказан ефект най-вече при кожни проблеми. Използва се при изгаряния, раздразнения от ухапвания на насекоми, псориазис, екземи, лющене на кожа, подсичане при малки бебета и възрастни хора.

Пръжки от мас

Действа благотворно още при напукани пети и лакти, стрии, целулит, порязвания. Прилага се за премахване на брадавици и други нежелани кожни образувания. Освен това се използва в борбата с високата температура, разширените вени, ишиаса, мускулните болки. Има положително въздействие при счупвания, натъртвания, болки в ставите, болки в гърлото, заболявания на дихателните пътища, схващания, измръзване.

Консумацията на свинска мас действа общоукрепващо и подсилващо. Тя се препоръчва най-вече през есента и зимата, когато организмът ни е най-застрашен от вируси и инфекции. Умерената употреба на домашната свинска мас подпомага умствената ни активност, засилва нашата трудоспособност, зарежда ни с енергия. Спомага да се радваме на по-красива кожа.

В миналото свинската мас е имало и едно може би позабравено вече предназначение. Тя е използвана като суровина за направата на домашен сапун. Днес на пазара може да присъства и голямо разнообразие от перилни и измиващи препарати, но в миналото те са липсвали или са били лукс, който малцина са може ли да си позволят.

Тогава на помощ е идвала свинската мас. Всъщност сапуни, произведени с нея, продължават да се правят още у нас, а причината е, че мнозина ги смятат за много по-ефективни срещу петната, но и безвредни към човешката кожа.

Народна медицина със свинска мас

В българската народна медицина могат да бъдат открити цял куп рецепти, в които една от съставките е именно свинска мас. Така например при болки в гърлото и упорита кашлица се препоръчва приемът на свинска мас и мед. Приемайте по една чаена лъжичка от мазнината и меда три пъти на ден преди хранене и ще забележите, че неприятните симптоми започват да отшумяват.

В случай на изгаряния или рани също можете да ползвате свинска мас. Засегнато място се маже по 2-3 пъти дневно в продължение на седмица. Болката притихва и тъканта започва да се възстановява.

С помощта на свинската мас може да се приготви чудодеен мехлем, който помага при хемороиди. За целта се взема четири шепи надребнен свеж невен, който се слага в 500 грама домашна свинска мас. Сместа се запържва леко и се оставя на хладно и тъмно място едно денонощие. След това се загрява и се прецежда. Полученият мехлем се съхранява в чист съд на хладно място. С него се мажат проблемните зони.

Свинска мас в кулинарията

Наред с олиото, маргарина, краве маслото и зехтина свинската мас също може да се вложи в множество кулинарни рецепти. Чистата свинска мас е предпочитана от много кулинарни виртуози, тъй като отделя по-малко дим при нагряване и има по-богат вкус от хидрогенираните мазнини.

Свинска мас в чиния

Свинската мас може да се употреби при направата на пици, баници, хлябове, питки, палачинки, козунаци, кифлички, курабийки, бисквити. Използва се още при приготвяне на ястия от картофи, гозби с месо и зеленчукови ястия.

В миналото филията със свинска мас и червен пипер беше неизменна част от трапезата на много нашенци. В онези години така нареченият фаст фууд беше непознат за българина, но за сметка на това сандвичите с масчица бяха предпочитани за едно бързо похапване.

Свинска мас в козметиката

Свинската мас оказа невероятно въздействие върху кожата и косата и по тази причина тя присъства в домашните рецепти за разкрасяване. Този чудодеен продукт прави кожата, красива, блестяща, гладка и еластична. Тя е естествен враг на бръчките и несъвършенствата.

Това, което свинската мас може да направи, не може да се сравни с въздействието и на най-скъпите кремове, които ще срещнете в козметичните магазини. Същото въздействие мазнината има и върху косата. Опитът показва, че редовната употреба на домашни маски със свинска мас подхранва сухата коса и засилва растежа ѝ. Освен това я прави здрава и красива.

Вреди от свинска мас

Въпреки че множество изследвания са доказали ползата от употребата на чистата свинска мас, този продукт продължава да среща своите противници. Мнозина продължават да твърдят, че редовната консумация на свинска мас води до затлъстяване, проблеми с черния дроб и др.

Много от лекарите забраняват на пациенти с високо кръвно да включват в менюто си ястия, приготвени със свинска мас, тъй като според тях това може да повлияе неблагоприятно тяхното състояние. Друг минус на тази мазнина е, че може да предизвика алергия у някои хора, ето защо трябва да се употребява с повишено внимание и мярка.

Прочети също защо маста мирише.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Веселина Константинова
Ако кифличките се направят със свинска мас - стават много меки.
2
0
Yana G.
Yana G.
17.05.2016 08:55
Не само картофи, каквото и да се изпържи в свинска мас, става много вкусно. Просто самият вкус е друг, някак по-вкусно е. Поне при мен е така. Сега я използвам само за приготвяне на сладки.
6
0
Албена Асенова
Сладките стават много пръхкави,а баба ми пържеше картофки в свинска мас.
5
0
Ирина Андреева Jolie
Като малка не можех да повярвам,че от свинска мас се правят сладки.Просто не можен да си го обясня как не миришат на прасе като са от мас :) Детска му работа.
3
0
Лидия - Гери
Лидия - Гери
14.01.2016 13:42
Маста е много подходяща за направа на някои сладки, тъй като те стават по меки, докато маслото ги стяга.
7
0