Марула

Марула

Марула /Marula, Scelerocarya birrea/ представлява екзотично дървесно растение. Марула е едно от ботаническите съкровища на Африка. Плодовете на дървото са основен хранителен елемент в Южна Африка, Ботсуана и Намибия през древните времена. В Южна Африка то е защитено.

Описание на Марула

Те са широколистни дървета с височина до 18 м. Принадлежат към семейство Смрадликови. Растат на различни видове пясъчни, глинести почви. Кората им е груба, напукана. Листата са елипсовидни, средно големи. Цветовете са червени. Узрелите плодове са жълти на цвят. Могат да бъдат намерени от Етиопия до Квазули-Натал. Цъфтят от септември до ноември и дават плодове от януари до март. Плодовете са годни за консумация и с много високо съдържание на витамин С. Много животни ядат плодовете и листата на дървото.

История на Марула

Историята на дървото Марула се връща хиляди години назад. Археологическите доказателства показват, че дървото то е било източник на хранене 10 000 години пр.н.е. Не само плодовете, но и ядките на Марула са богати на минерали и витамини. Легендите изобилстват от множеството примери за употреба на дървото, кората, листата, плодовете и други негови части. Най-добре познат остава обаче като плод, който кара слоновете да полудеят.

Ползи от Марула

Кожата на плода може да се вари, за да се пие като заместител на кафето. Дървото е меко и се използва за дърворезба, вътрешната кора може да се използва за направата на въжета. Археологическите проучвания са показали, че плодът на Марула се използва като източник на храна от древни времена от племената на Африка.

Кората може да се използва и за получаване на светло кафява боя. Има малки вкусни ядки, подобни на орех, които са богати на протеини. Маслото се използва като козметика за кожата.

Зелените им листа се консумират, за да облекчат киселините и да подобрят храносмилането. Кората съдържа антихистамини и също така се използва за инхалация чрез накисване в кипяща вода и вдишване на парата.

Част от кората, смесена със студена вода, помага при дизентерия и диария, също така при ухапване от змия. Кората също се използва като профилактика против малария. Има доказани противопаразитни и антимикробни свойства. Смолата може да се използва като мастило.

Амарула

Кулинарна употреба на Марула

Плодът на дървото е много сочен и ароматен и е с размер на малка слива. Може да се яде пресен и съдържа изключително много витамин С, пектин, лимонена киселина, антиоксиданти. Може да се използват и за приготвяне на конфитюри, желета, сокове, сладкиши, сиропи и алкохолни напитки като Амарула. Може и да се консервира. Семената се употребяват в приготвянето на различни видове бисквити.

Интересни факти за Марула

Дърветата са двудомни, което означава, че те имат определен пол. Този факт допринася за поверието сред някои общности, че инфузиите на кората могат да се използват за определяне на пола на нероденото дете. Ако жената иска син, употребява части от мъжко дърво, а за дъщеря - от женското дърво. Ако детето се роди с противоположен пол, се казва, че то е много специално, тъй като е в състояние да се противопостави на духовете.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати