Сафу

Сафу
Снимка: chezmatze.wordpress.com

Сафу /Safou/ идва от северните райони на Африка, включително Нигерия, Ангола, Заир, Камерун, Конго, Габон и други. Съдържа много протеини, триглицериди, мастни киселини и много витамини и минерали. Това е вечнозелено дърво, което има големи, виолетови плодове. Някои хора го наричат ​​Масло от плодове.

Състав на Сафу

Сафу съдържа много аминокиселини и фибри. Има почти 15 грама протеини на всеки 100 грама плод и почти толкова въглехидрати. И е страхотен източник на енергия - над 600 ккал на 100 грама.

Съдържа също минерали като калий за сърдечно-съдовата система и за регулиране на водата, магнезий за нервите и мозъка, и калций за здрави кости и за регулиране на киселинната база.

Съдържа мощни антиоксиданти. Има над 25 мг витамин С в 100 грама плодове. И има повече от 700 мг витамин А в 100 грама. И двата са важни за премахване на свободните радикали и за предотвратяване на рак.

Маслата от Сафу съдържат линолова киселина, стереоидна киселина, олеинова киселина и палмитинова киселина, които са важни за сърдечно-съдовата система. Сафу съдържа танини, сапонини, флавоноиди и алкалоиди, които също са важни за здравето и жизнеността. Листата и корените на дървото са били използвани за лечение на дизентерия и тонзилит.

Сафу съдържа също над 45% ядивни масла и много протеини, подобно на авокадото. Някои смятат, че от 1/2 хектар дървета Сафу могат да се добият повече от 8 тона масло и по този начин да се спре глада в много страни.

Ползи от Сафу

Сафу може да се яде сурово, както и сготвено, а също така да се използва като храна за животни. Има известен интерес от козметичната индустрия в използването на масло от Сафу, което е пълно с антиоксиданти. Някои наричат ​​Сафу златна мина за хранене и здраве, която все още не е достатъчно проучен продукт.

Сафу

Сафу в кулинарията

Сафу се пече в продължение на 30 минути, след това може да се сготви с ориз и домати.

Все още интересът към това дърво е малък, но това трябва да се промени, защото то може да помогне да се сложи край на световния глад.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати