Звездна ябълка
gotvach.bg»Статии»Плодове»Звездна ябълка

Звездна ябълка

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
8841066
Звездна ябълка
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Звездна ябълка /Star Apple или Chrysophyllum cainito/ е тропическо вечнозелено дърво от семейство Sapotaceae. Вирее в Карибите и на други места. Известно е също като Caimito, златно дърво, млечен плод, сатенен лист, Star Plum, западноиндийска звездна ябълка, Abiaba.

Звездното ябълково дърво е изправено, с височина от 25 до 100 фута (8-30 м). Листата му са елиптични или продълговати. На дължина достигат от 5 до 15 см. Зелени и блестящи са от горната повърхност, а отдолу са покрити с кафеникави жилки, когато са зрели, и сребристи, когато са млади.

Малките, незабележими цветове на дървото са жълтеникави или пурпурни. Плодовете са кръгли, елипсовидни или крушовидни, с диаметър 5-10 см. Могат да бъдат червено-лилави, тъмно-лилави или бледозелени.

Дървото ражда много популярен плод, известен с широка гама от медицински употреби. Плодът може да има до 10 сплескани, почти овални, твърди семена. Когато плодът се нареже напречно, клетките на семената са подредени навън така, че оформят звезда. По тази причина е името Звездна ябълка.

Видове Звездна ябълка

Известни са две разновидности на Звездната ябълка:

Пурпурна Звездна ябълка

Тези плодове имат дебела кора, която обикновено е тъмнопурпурна, а средата варира от светлолилав цвят до бял. Тъмнопурпурният плод е с дебелина 6-12.5 мм и има мека, сладка вътрешност.

Зелена Звездна ябълка

Зелената звездна ябълка има по-тънка коричка. Кората и средата на този плод имат млечен бял цвят.

Състав на Звездна ябълка

Звездната ябълка предлага 5% от препоръчителните дневни стойности на важни витамини, като витамин С и витамин А. Това е прекрасен източник на калций, който ви осигурява 10% от препоръчителната дневна стойност на минерала. Консумацията на този плод спомага за укрепване на костите и зъбите, също така намалява симптомите на предменструалния синдром. Звездната ябълка е чудесен източник на фосфор.

Ползи от Звездна ябълка

Зрелите плодове се консумират при редица здравословни проблеми, сред които ларингит, пневмония и кръвоизлив, Те са известни в народната медицина в Америка и Карибите. Отвара от Звездна ябълка се използва за гаргара при ангина.

Горчивото семе, комбинирано с вода, се консумира като диуретик. В някои страни плодовете се дават на болни от диабет. Горчивото семе е използвано още при диария и треска.

Незрелите плодове се използват за чревни заболявания във Венецуела. Кубинците използват отвара от листа и за лечение на рак.

Плодът се използва и като средство за понижаване на температурата.

Звездна ябълка в кулинарията

Зрелите плодове се консумират свежи, за предпочитане охладени, нарязани наполовина. Звездната ябълка се използва и като съставка на сладолед и сорбе.

Звездна ябълка

В Ямайка понякога се правят консерви от нея. Емулсия от леко горчивите зърна се използва за направата на имитация на бадемово мляко, както и кремове за сладкиши. Звездните ябълки често се консумират в комбинирани с кисел портокалов сок, малко захар, настъргано индийско орехче и Шери.

Други приложения на Звездна ябълка

Червеникавокафявата дървесина на плода е подходяща за цели вътрешни конструкции като дъски, подови настилки, интериорни облицовки, облицовка на ламперия, рафтове, прегради и др.

Също така е подходящо за дърворезба, дограма, корнизи, дръжки за леки инструменти, мебели, шкафове. От дървото можете да получите качествен фурнир и шперплат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати