Кокона

Кокона
Снимка: alchetron.com

Кокона /Solanum sessiliflorum/ е тропически храст, принадлежащ към семейство Solanaceae. Цветовете му приличат на тези на картофите, но са с леки зелени венчелистчета. Плодовете могат да бъдат кръгли, продълговати, със заоблени върхове. Те са с размер на авокадо и по вкус напомнят на домат. Обикновено са обагрени в оранжево или червеникаво.

Има няколко сорта Кокона. Тези, които се намират в дивата природа, са бодливи, докато тези, които се култивират, обикновено са без бодли.

Плодовете на Кокона са с тънка, но здрава външна обвивка. При зрялост плодът става гладък, златистооранжев до червенокафяв, или тъмночервен. Плодовете се събират, когато са напълно узрели и кожата стане малко набръчкана.

В този момент плодовете излъчват мек аромат на домат. Пулпата съдържа множество плоски, овални, кремави цветни семена, които са безвредни.

История на Кокона

Храстите от вида Кокона за първи път са описани от общности, населяващи района на Амазонка, през 1760 година. По-късно се оказало, че и други племена отглеждат тези плодове. В последствие и животновъдите започват да изследват растението и плодовете му, за да видят дали има потенциал.

Състав на Кокона

Плодовете от вида Кокона са силно питателни. Богати са на желязо и витамин В5. Съдържат калций, фосфор и малки количества от каротин, тиамин и рибофлавин.

Отглеждане на Кокона

Кокона също може да се отглежда като декоративно растение в умерен климат. През зимата обаче не бива да се държи на прекалено сух въздух. През лятото растението може да се отглежда навън или в хладна оранжерия, но трябва да се знае, че е чувствително към листни въшки.

Кокона в кулинарията

Този плод обикновено се яде от местните жители и се продава навсякъде в Латинска Америка. Кокона е популярен продукт в Бразилия и Колумбия, а отглеждането му е основен отрасъл в Перу. Сокът в момента се изнася в Европа. Плодът може да се яде пресен или задушен, замразен, смачкан или захаросан. Той е ценен при направата на конфитюри, мармалади, сосове и плодови пълнежи. Кокона може да се използва и в салата, както и да се съчетае с месни и рибни ястия.

Ползи от Кокона

Плодът е нискокалоричен и има високо съдържание на диетични фибри. Също така се казва, че намалява холестерола. Смята се, че облекчава бъбречни и чернодробни заболявания. Сокът е използван при лечение на изгаряния и ухапвания от отровни змии.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес