Ачачайру

Ачачайру

Ачачайру /Garcinia humilis/ е още един екзотичен плод, който се култивирано от векове в района на Амазонка. Името на растението означава медена целувка на езика на индианската общност гуарани. Ачачайру от много време се отглежда и в Австралия, а напоследък набира популярност и в целия свят. Този плод е подходящ за търговско отглеждане в тропически райони. Известен е под доста ботанически имена, сред които rheedia aristata, rheedia macrophylla и rheedia achachairu.

Описание на Ачачайру

Ачачайру е малко вечнозелено дърво. Отличава се с височина от 5-12 метра. Листата са лъскави, по-тъмнозелени отгоре, но по-светли отдолу, противоположни и са много крехки. Цветовете са кремави или бели. Плодът е жълт до оранжев, когато е узрял. Кръгъл до леко крушовиден е, обикновено с диаметър от 2 инча и дължина от 2-3 инча (има размера на малко яйце). Кожата е твърда, но доста лесна за разтваряне. Обикновено има едно семенце, но по-големите плодове могат да имат повече.

Състав на Ачачайру

Achachas са ценен източник на витамин С и фолий, калий, рибофлавин и антиоксиданти.

Ачачайру
Снимка: Edilson Glacon

Съхранение на Ачачайру

Плодовете трябва да бъдат събрани зрели, тъй като те не узряват допълнително при съхранение. Те могат да се съхраняват в продължение на седмици без хладилник, особено когато се съхраняват при тяхната идеална температура между 13-15 градуса по Целзций. Препоръчва се да се избягва замразяването за продължителни периоди от време.

Ачачайру в кулинарията

Този плод съдържа по-малко от половината от съдържанието на захари в други екзотични плодове, така че може да се яде като свежа закуска в по-големи количества. Може да се отдели от кожата и да се превърне в смесена плодова салата заедно с други плодове. Идеален е за сорбе, конфитюр и сладолед. Подходящ е за сосове, които често се сервират с морски дарове. Кората му също е вкусна и лесно се използва за напитки.

Ползи от Ачачайру

В Боливия кожата на плода се използва за потискане на глада. Медът, който се получава от него, се използва за медицински цели. Вътрешната част на кожата се използва за третиране на брадавици по кожата.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес