Яборанди

яборанди

Яборанди представлява вечнозелен храст или малко дърво. Яборанди е висок от 3 до 7 метра. Веществата, които природата предлага в това дърво, са едни от най-ценните при лечението на редица заболявания.

Листата са на Яборанди са овални или копиеобразни, и назъбени на върха. Имат слаб мирис и леко горчив вкус. Дървото е произхожда от Южна Америка, откъдето се е разпространило по света.

Събиране на Яборанди

Сезонът на цъфтене на Яборанди варира значително в зависимост от географската област, в която се намира. Главно се използват листата, стъблата и в редки случаи плодовете. Листата трябва да се съберат и да се изсушат възможно по-скоро. След това да се съхраняват в запечатани бутилки.

Състав на Яборанди

билка яборанди

Листата на Яборанди съдържат редица ценни вещества, включително алкалоиди, етерично масло, танинова киселина и др.

Приложение на Яборанди

Яборанди отдавна се използва като билка в Северна Америка. Местните хора прилагат растението като естествено средство за лечение на епилепсия, конвулси, гонорея, треска, грип, пневмония, бъбречни заболявания, псориазис, невроза. Разширените съвременни изследвания доказват ефикасността на много от тези лечения.

Листата имат противовъзпалителни и диуретични свойства. Те са били използвани от билкари и за лечение на бронхит, астма, дифтерия, ларингит, бъбречна недостатъчност, хепатит, диабет, отоци и висока температура. Инфузията или студеното накисване на листата предизвикват изпотяване в рамките на 10 минути.

Листата се използват още като тоник за коса, който предотвратява косопада.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес