Естрагон

Естрагон

Естрагонът (Artemisiae Dracunculus) е от сем. Сложноцветни (Asteraceae). Той е многогодишно растение с тревисто стъбло. Образува къси подземни стъбла - коренища, с дебелина на отделните корени 1-2 см. Стъблото е разклонено, полуизправено или изправено и по време на цъфтежа достига на височина до 2 м.

Листата на естрагона са ланцетно-линейни, зелени, светлозелени и белезникавозелени, а цветовете са събрани в кръгли съцветия - кошнички. Те са дребни, белезникави, безцветни или жълтеникави. Семената на естрагона са светлокафяви или кафяви, с яйцевидна форма, дребни, с дължина 0.6 мм, като качествата им се запазват 3-4 години.

Културният естрагон произхожда от Монголия и Южен Сибир. Съществува и див естрагон, но той има по-слаб вкус и аромат. Свежите листа и клонки на естрагона са подходящи като подправка за салати, предястия и различни сосове. Сушените и свежи клонки се използват в консервните предприятия при консервиране на домати, краставици, за приготвяне на горчица, настойки и естрагонов оцет. Според някои мнения естрагонът е много подходящ и за подправка на супи и ястия от птици, риби и гъби, въпреки че и на тези продукти тарос придава приятен вкус.

Състав на естрагона

Листата на естрагона са богати на витамини и етерично масло. В тях се съдържат също калций, магнезий, калий, фосфор, желязо и пепел. Точните количества в естрагона са 0.80% етерично масло (60-75% естрагол), флавоноиди, гликозиди, инулин, витамини и др. В народната медицина се използват като диуретично средство. Етеричното масло се употребява като подправка в парфюмерията и за подправка на ликьор.

Готвене с естрагон

Естрагонът е една от най-известните подправки, които имат уникален и специфичен аромат. Известен още под името тарос, латинското наименование на естрагона е Artemisia dracunculus L. Естрагонът е една от най-важните подправки в европейската кухня, като се разпространяват два вида на растението – френски и руски естрагон. Естрагонът намира широко приложение в кулинарията, като е изключително подходяща притурка при приготвянето на някои видове рибни ястия, както и всякакви ястия с яйца, особено омлет.

Естрагонът добре подхожда при приготвянето на пача и други желирани солени специалитети. Естрагонът добре подхожда и при приготвянето на салати, ястия с ориз, както и на гювечета, като при тях естрагонът подсилва вкуса на сиренето и на месото. Естрагон може да прибавите и към задушени зеленчуци в масло. Таросът е отлична подправка и за средиземноморската кухня, като приготвената паста и макарони, както и сосовете към тях придобиват приятен и специфичен вкус и аромат.

Отглеждане на естрагон

Сух Естрагон

Важно е да се знае, че естрагонът е студоустойчиво растение. Качествени добиви от листна маса се получават, само когато са осигурени оптимална влажност и хранителни елементи в почвата, независимо че понася временни засушавания. Почвата трябва да е чиста от плевели. Най-добре се развива върху дълбоки, структурни и пропускливи почви. Естрагонът се размножава вегетативно чрез разделяне на коренищата или чрез издънки. Коренищата се изваждат и се разделят на части, така че във всяка да има по 2-3 пъпки.

Разделените части на естрагона се засаждат на около 30 см в редовете, така че пъпките да бъдат на равнището на повърхността на почвата. По-късно между редовете засят естрагон се оформят бразди, чиято цел е напояване през летните месеци. При засаждането на по-големи площи от естрагон, за предпочитане е да се използват резници. За тази цел през юни или юли се изрязват надземните стъбла и от тях се правят резници с дължина 10-15 см. Те се нареждат в бразди с дълбочина 5-6 см и разстояние между браздите 5-6 см, между резниците - 4-5 см.

Добре е вкореняването на естрагон да се извърши в култивационни съоръжения, за да се поддържа оптимална влажност на торопочвената смеска, въздухът и температурата да не надвишава 18-20 градуса. Резниците на естрагона при такива условия се вкореняват за 10-15 дни. От един храст естрагон на възраст 3-4 години могат да се получат около 50-60 резника или храстът може да се раздели на 100 издънки.

Естрагонът се изсушава в сенчести и проветливи помещения.

Ползи от естрагона

Естрагонът улеснява дишането, укрепва съня и нормализира киселинността на стомашния сок. Листата от естрагон подтикват апетита и са прекрасна украса на всяко едно ястие. Те намаляват горчивината, които оставят някои лекарства и нормализират киселинността на стомашния сок.

Рейтинг

5 3
4 3
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати