gotvach.bg»Статии»Подправки»Цейлонска канела - какво трябва да знаем

Цейлонска канела - какво трябва да знаем

Цейлонска канела

Канелата е една от най-ароматните подправки, които хората използват от векове. Добавя се за овкусяване на различни ястия, използва се и в козметичната и фармецевтичната промишленост. Някога магическите свойства на канелата са присъствали в поверия и племенни ритуали. Днес те не са популярни, но пък тя заема почетно място в кухнята ни.

Може би малцина от вас знаят, че масово у нас се продава канела, която всъщност не е истинска. Оригиналната канела е т.н. цейлонска канела, а другата подправка е неин много по-евтин заместител.

Цейлонската канела идва от Шри Ланка. Поради ограниченото ѝ предлагане и голямото търсене, през годините тя е станала доста скъпо удоволствие за Новия свят. В Америка в началото на 20-ти век започва вносът на нейния заместител - касията, който вирее в по-широк ареал и по този начин е доста по-лесен за набавяне. Голямата част от него днес идва от Китай, Виетнам и Индонезия.

Характеристики на цейлонската канела

Мирисът на цейлонската канела е доста по-деликатен в сравнение с мириса на канела касия, който е по-остър. Разлика има и в техния вид и вкус.

Как изглежда цейлонската канела? Пръчиците на канелата от по-ниския клас не са крехки и светли като на цейлонската, а твърди, с по-тъмен цвят. Вкусът на касията е по-силен и пиперлив, докато този на истинската канела е сладък и деликатен. Емблематични рецепти с тази подправка са канелени рулца и щрудел.

Цейлонската канела има способността да нормализира кръвното налягане и да регулира нивата на кръвната захар при страдащите от диабет чрез стимулиране на инсулиновите рецептори, което им осигурява по-силен афинитет към хормона, понижаващ глюкозата в кръвта. По този начин се подобрява и метаболизмът.

Канелени рулца

Ароматната подправка е мощен имуностимулант заради високото си съдържание на антиоксиданти. В нея допълнително се съдържат мощни етерични масла, известни с антимикробните си свойства. Особено ефективна е за спиране растежа на бактерии и гъбички.

Заради цинамалдехида, който блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани, често се използва в продуктите за устни - от нея те леко набъбват и изглеждат по-добре по този начин. Но нека не забравяме и аромата ѝ, който допълнително ще ги направи по-съблазнителни.

Положителният ефект на отслабването с канела се дължи на факта, че тя възпрепятства акумулирането на мазнините в организма и пречиства стомашно-чревния тракт. Ефектът е още по-силен в комбинация с мед.

Въпреки многобройните полезни свойства на канелата, не прекалявайте с нея - препоръчителната дневна доза. е около половин чаена лъжичка. Използвайте цейлонска канела, не правете компромиси за здравето си!

Ползи от цейлонската канела

Има много ползи от приема на цейлонска канела. Тя е природно средство против различни бактерии, вируси и инфекции. Активно се бори с тях, като в същото време повишава имунитета заради своя богат състав. Някои модерни изследвания сочат, че цейлонската канела може да има невероятни ефекти за пациенти с диабет и сърдечно-съдови заболявания. Подправката нормализира кръвната глюкоза (кръвната захар), понижава LDL холестерола и общия холестерол и понижава нивата на триглицеридите.

Канелата е не е просто полезна подправка, тя успява да се наред в класаците с най-полезните храни, надминавайки по полезност ригана и чесъна.

Вижте и още за свойствата на цейолонската канела, които я правят толкова полезна за здравето ни:

Тя понижава по естествен път кръвната захар;

Подобрява концентрацията и засилва вниманието;

Канела

Облекчава неприятната мигрена и тушира нервното напрежение;

Помага в борбата с настинките, грипа, лошия дъх и болките в гърлото;

Приемано вътрешно и прилагана външно, цейлонската канела запазва кожата млада по-дълго.

Диета с канела

Според специалистите по здравословно хранене канелата може да ни помогне в борбата с излишните килограми, тъй като ускорява изгарянето на мазнини. От друга страна, не бива да забравяме, че цейлонската канела намалява и апетита, оставяйки ни с чувството, че сме по-сити от обикновено. За да се възползвате от диетичните свойства на цейлонската канела можете спокойно да поръсите с нея млечен крем или пък любимото мляко с ориз. Така ще се насладите на вкусна и питателна следобедна закуска или пък бърз десерт.

Известна е диета с канела, която включва добавяне на 1 ч.л. канела и 1 с.л. мед към топла вода. Тази смес се приема рано сутрин като средство за топене на килограмите.

Чай с канела

Чаят от канела е ароматна топла напитка, която може да осигури няколко ползи за здравето. Ето някои от тях:

Той е пълен с антиоксиданти, които ни помагат да запазим здравето си добро и да се чувстваме пълни с енергия. Освен това чаят от канела може да намали възпалението и да подобри работата на сърцето. Чаша чай от канела намалява кръвната захар. Но внимавайте – ако кръвната ви захар е ниска по принцип, такава напитка може да ви накара да се чувствате замаяни. Чаят с канела подпомага отслабването и помага да намалим обиколка на талията. Едни от най-мощните свойства на цейлонската канела и канеления чай като цяло са антибактериалните и противогъбичните свойства изобщо. Друга полза на чая е намаляването на досадните и непоносими симптоми на предменструалния синдром, вкючващи болки, тежест, нервност.

Масло от канела

Масло от канела

Канелата има невероятни ползи за кожата. Като това важи както за маслото от канела, така и за маските с канела.

Етеричното масло от канела може да се използва за лечение на акне, както и за борба със стреса, инфекциите, умората. Заради приятни си и отпускащ ефект може да се използва в дифузери за ароматерапия и вани. Имайте предвид обаче, че трябва да сте много внимателни при дозирането му, тъй като може да причини раздразнение на кожата ви. Преди да го приложите за пръв път, го тествайте първо на малък участък от кожата си и изчакайте 24 часа, за евентуална странична реакция. Ако всичко е наред, може да продължите с употребата му. Разбира се, трябва да прочетете внимателно и информацията на опаковката на съответния продукт. Съветваме ви да разреждате маслото от канела, за да не предизвикате кожно изгаряне или дразнене.

Противопоказания при цейлонската канела

Изброихме доста ползи от цейлонската канела, но и тя крие някои потенциални рискове. Най-големият от тях е, че рядко можете да намерите истинската форма на тази подправка. Обикновено вместо нея се предлага другата канела – касия, която с високо съдържание на кумарин, а пък той може да е опасен за черния дроб и токсичен. С оглед на голямото количество от канела с неизяснен произход може да е противопоказно за хора с чернодробни проблеми.

Ето защо ви съветваме да се консултирате със специалист, ако искате да добавите канела в менюто или диетата си, но имате хронични чернодробни заболявания.

Обърнете внимание и на други странични ефекти от прием на канела в големи количества. Потребители на продукта съобщават, че канелата може да предизвика алергия, съпровождана от сърбежи в устата кухина, подуване на езика или устните, парене.

При умерената консумация на канела обаче не би трябвало да имате проблеми. Както разбирате, има много благоприятни ефекти от тази подправка. Затова не се колебайте да си приготвяте по-често сладкиши с канела, баклавички, меки курабии, сиропирани тиквеници и други сладкиши, където тази подправка винаги ще намери подходящо място. А може да я използвате и за обогатяване на вкуса на кафета, еспресо и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати