Бахар

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24928k
Бахар Подправки

Познаваме бахара (Pimenta officinalis) като подправка със специфичен аромат, която редовно добавяме към ястия с риба и меса. Всъщност бахарът, известен още като Пимента, е изсушеният плод на вечнозеленото пиментово дърво (Pimenta dioica) - малко храстообразно дръвче, доста подобно на лавъра по размери и форма, разпространено в Мексико, Карибския басейн, Централна Америка. Името му произлиза от испанската дума за пипер „pimienta”. Дървото на бахара достига височина до 10 м дърво и се нарича аптечна пимента.

Бахарът е от сем. Миртови – (Mirtaceae). Малките тъмни зрънца представляват сферични ягоди с тъмнокафяв цвят и с по 1 семка. Те са големи около 5-6 мм в диаметър. Родом от Ямайка, бахарът е пренесен в Европа през 16 век от испанците, които го объркали с пипера. На тази грешка се дължи наименованието на подправката в повечето европейски езици.

Българското название произлиза от турската дума bahar, която означава подправка. И днес Ямайка е най-големият производител на бахар. В народния фолклор бахарът е използван за стимулиране на изцелението и в смеси при отправяне на молитви за пари и късмет.

Бахарът е тропическо дърво, чиито плодчета след изсушаване приличат на зърната на черния пипер. Плодовете на пиментовото дърво се берат преди да са узрели и след като изсъхнат, те стават кафяви и започват да приличат на големи кафяви зърна пипер.

Зърната бахар има лют вкус и много силен аромат, поради което не трябва да се прекалява с неговата употреба. Сложният аромат и вкус на бахара обединява в себе си едновременно вкуса на канела, индийско орехче и карамфил. Еклектичният аромат на бахара навярно му печели и английското наименование – allspice или „ всички подправки”.

Състав на бахара

Лечебните свойства на бахара се дължат на съдържанието на мастни вещества, лигнин, танин, некристализирали захари, смоли, летливо масло и други. Съдържа голямо количество етерични масла и ароматни вещества.

Около 3-4% е съдържанието на жълтокафяво течно етерично масло, в което се среща до 75% евгенол, който обуславя заедно с други вещества приятния мирис. Освен евгенол има още цинеол, феландрен, кариофилен и др. В плодовете се срещат още фенолни, багрилни вещества и др.

Благодарение на съдържанието на фенола евгенол, бахарът може да се използва за подпомагане на храносмилането, тъй като стимулира производството на храносмилателния ензим трипсин. Етерично масло се получава и от листата на пиментовото дърво. То е почти равностойно по химичен състав и биологично действие на етеричното масло от плодовете.

бахар зрънца

Избор и съхранение на бахар

Купувайте бахар в добре затворени малки опаковки. Съхранявайте подправката в закрити, сухи и тъмни помещения, като температурата не бива да надвишава 18 градуса, а влажността на въздуха - 70%.

Кулинарна употреба на бахар

Обединяващ миризмата на канела, индийско орехче и карамфил, бахарът има отличителен и характерен по-лютив и пиперлив вкус. За едно готвене с бахар са достатъчни само 3 - 4 зрънца. Свикнали сме да го влагаме в някои супи и ястия от риба, дивеч и говеждо месо.

Често бахарът се слага в някои видове туршии и готови колбаси. Бахарът се превръща в една от най-популярните подправки през късното Средновековие. От тази епоха води началото си традицията в Европа с бахар да се подправят дивеч, телешко месо, различни риби.

Интересно е, че бахарът е подправка, която идва далеч от нашите земи, но от дълги години се използва традиционно в българската кухня. Бахар се слага още в сосове, зеленчукови ястия, маринати, месни консерви, рибни и други ястия. Доста подходящ е за овкусяване на ориз.

Доста успешно бахарът се комбинира с черен пипер, целина, лук, чесън и дафинов лист. Освен това, малките тъмни и овални зрънца са неизменна съставка от състава на ароматното къри.

Бахар и карамфил

Ползи от бахара

Освен като подправка, бахарът може да се използва и като билка за облекчаване на някои здравословни проблеми, но е важно да запомним, че са нужни малки количества от подправката. Бахарът в количество от 2-3 плода за 4 порции подобрява храносмилането и повишава апетита.

Има доста ползи от редовната консумация на бахар. Подправката стимулира храносмилането, апетита и оказва газогонно действие. Бахар се препоръчва след хранене за по-добро храносмилане, при болки в червата и газове с подуване на корема, както и при диария.

Етеричните масла в бахара имат отлични антисептични свойства. Нанасянето на масло от бахар помага за по-бързото заздравяване на леки рани и охлузвания. Хубаво е маслото от бахар да се смеси с малко кокосово масло, защото е много силно и може да раздразни кожата.

Традиционно в Ямайка се пие горещ чай от бахар при настинки, менструални спазми, стомашно разстройство. В Коста Рика се зърна бахар се използват за лечение на диабет, газове, нарушено храносмилане. Кубинците го прилагат като освежаващ тоник, а гватемалците използват счукани плодове при натъртвания, ставни и мускулни болки.

Смята се, че външно бахарът действа като местна упойка и се използва като пластир при невралгия, ревматизъм, облекчава болки в мускулите. Използва се като паста да успокояване и облекчаване на зъбобол - стоматолозите използват евгенол като местна упойка за зъби и венци. Влагането на бахар в пасти за зъби обаче в спорно по отношение на това дали е полезно или не.

Стритите плодове се приемат вътрешно на върха на чаена лъжичка 3 пъти на ден на гладно. Стандартната доза етерично масло е 2-3 капки, или както е предписано.

Начин на употреба: 1 ч.л. счукани плодове се заливат с 250 мл вряща вода, похлупва се за 10 мин. Пие се три пъти дневно след хранене. При диария се пие на гладно.

Бахар и Анасон

Народна медицина с бахар

Благодарение на богатото съдържание на етерични масла, бахарът е изключително полезен още при първите симптоми на настинка и простуда. Според народните лечители настинката минава много бързо, ако още в първите часове на неразположение глътнете две зърна бахар. Обърнете внимание, че зърната не бива да се сдъвкват, защото вкусът им е остър и са трудни за преглъщане.

Греяното вино с бахар е отлична зимна напитка срещу настинки според народната медицина. В литър топло червено вино се слагат няколко лъжички мед, 1 карамфилче и 4 зърна бахар. Може да се добави и ябълка към виното, след което се кипва за 2-3 минути, прецежда се 30-тина минути и се пие на малки глътки. Напитката помага не само при настинки, но и затопля, подобрява кръвообращението и действа антисептично.

Настинката може да бъде туширана и с ароматен билков чай, в който са добавени малко мед, лимонов сок и 2 зърна бахар. Този чай загрява тялото и пречиства дихателните пътища, помага за изпотяването и изкарването на токсините. Хубаво е да се пие вечерно време, след което човек да легне и да се увие много добре в топло одеяло. На сутринта настинката е потушена и общото състояние е подобрено.

Вреди от бахара

Комбинирането на бахар с някои лекарства може да промени техните действия или да предизвиква нежелани странични ефекти. Не приемайте бахар, ако приемате желязо и други минерални добавки. Макар и да оказва благотворно влияние върху храносмилането, бахарът не е препоръчителен за хора със стомашни, чернодробни, жлъчни и бъбречни проблеми.

Избягвайте бахар, ако сте бременна или кърмите. Не използвайте маслото върху кожата си, ако имате екзема или други възпалителни кожни заболявания. Бахарът може да причини алергични кожни реакции, когато се използва локално.

Бахарът е противопоказен, ако имате хронични заболявания на храносмилането, като например дуоденална язва, рефлуксна болест, улцерозен колит, дразнимо черво, дивертикулоза или дивертикулит. Освен това не бива да се прилага бахар при наличие на анамнеза за рак или повишен риск от рак. Евгенолът, вещество в бахара, може да ви изложи на риск от рак.

Етеричното масло от бахар трябва да се използва с повишено внимание и да се изберете продукт с високо качество. Преди да се пристъпи към употребата му, най-добре да се консултирате със специалист, който най-добре ще обясни рисковете, начина на приложение и възможните странични ефекти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес