Люцерна
Alfalfa

Люцерна

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24726k
Люцерна
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Ако смятате люцерната за храна за животни или досаден плевел в двора си, тази статия ще се опита да ви убеди в многостранната полза на това растение не върху четерикраките домашни животни, а върху самите нас, хората.

Истината е, че люцерната се е използвала като храна в продължение на стотици години, защото притежава големи хранителни стойности и ярко изразени лечебни свойства. Употребата й обаче трябва да става много внимателно и след консултация със специалист.

Люцерната (Medicago sativa) е многогодишно тревисто растение от семейство Бобови. Изобилства от полезни съставки и затова е изключително подходяща за изхранване на домашни дворни животни, за която целта се използва както в прясно състояние, така и сушена.

Това тревисто билково растение има агротехническо значение, защото значително обогатява почвата с полезни вещества, като с натрий, калций и др, след разораването й. Обикновено люцерната се засява пролетно време, от 1 до 15 април, но ако има условия за постоянно напояване, то тя може да бъде засята и в края на лятото до началото на есента. Главно правило, което трябва да се съблюдава е към 1 октомври люцерната да е поникнала, за да не замръзне.

История на люцерната

За първи път в историческите текстове се споменава за люцерна в книгата на императора на Китай, която е била написана през 2939 г. пр.н.е. Китайците традиционно използвали от незапомнени времена люцерна за намаляване на подуването и при лечение на проблеми, свързани със задържане на течности.

Арабите са едни от първите, които усвояват полезните свойства на люцерната. Тази билка била толкова ценена в тяхната култура, че дори я нарекли "Alfalfa", което означава "баща на всички храни". Те давали люцерна на конете си, за да бъдат по-силни и издръжливи. Малко по-късно започнали сами да употребяват люцерната като храна и лекарство заради богатия й набор от полезни вещества.

Бургер с кълнове от люцерна

Те открили, че салата от млада люцерна може да помогне за профилактика на запек. В немската народна медицина и до днес се употребява водна настойка от изсушени стебла на люцерна при захарен диабет и нарушена функция на щитовидната жлеза.

В народен фолклор се вярва, че изгорена и разпръсната люцерна около къщата, може да предпази дома и хората в него. Растението било неизменна част от ритуали "Wicca", които имали за цел да предпазят дома и се вярвало, че пазят от бедност и глад.

Състав на люцерната

Люцерната е изключително богата на минерали, витамини и различни полезни вещества. Тя съдържа осем незаменими аминокиселини, както и букет от антиоксиданти. В състава й се открива щедро съдържание на протеини, флавои и изофлавони (с естрогено-подобни ефекти), сапонини (2-3%) и стероли.

Люцерната е богата и на лорофил кумаринови производни

В състава й се откриват високи дози витамини - каротин, A, D, B1, В4, B6, E, K, U, както и бомба от минерали, като най-голямо е количеството на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, силиций, цинк.

Люцерната е източник на основни ензими – амилаза, коагулаза, емулсин, инвертаза, липаза, пектиназа, пероксидаза, протеаза. В люцерната се съдържат и доста фибри, както и храносмилателни ензими, които са много важни за работата на храносмилателния тракт и са ефективни при спазване на диети.

Употреба на люцерна

Макар и много полезна, люцерната не трябва да се употребява „на собствена глава”. На пазара може да откриете изсушени листа люцерна под формата на таблетки или капсули. Също така в аптеките може да откриете и течни екстракти. На повечето опаковки и в листовките на различните препарати е посочена желателната доза, но няма установена терапевтична доза от люцерна за хората.

Според някои билкари нужната дневна доза за човек е по 500-1, 000 мг сушени листа или 1-2 мл тинктура 3 пъти на ден. Желателно е да прибегнете към таблетки и капсули люцерна едва след консултация с лекар или надежден специалист. Задължително прилагате хапчетата според указанията на листовката или опаковката.

Чай от люцерна може да си приготвите от 1 супена лъжица от билката, която се накисва в 220 мл вряща вода за 10 до 20 минути. Всеки ден пийте по 1 чашка от чая.

Таблетките от люцерна се продават на много достъпна цена. За много хора тези капсули са по-добри дори от разтворима таблетка мултивитамини заради натуралното изобилие от полезни съставки. Това означава същевременно, че тези полезни вещества се усвояват много по-бързо и лесно от организма.

Кълнове люцерна

Ползи от люцерната

С лечебна цел се прилага цялата билка и листата. Клинични изследвания са доказали, че люцерната има добро действие при менопауза в комбинация с градински чай, повлиява положително високия холестерол и действа добре на страдащите от липса на апетит.

Полезната люцерна крие цял набор от положителни и здравословни ползи върху организма на човек. Тя действа алкализиращо и детоксифицира тялото, особено черния дроб, защото блокира усвояването на холестерола и детоксифицира черния дроб.

Тя стимулира успешно функцията на хипофизата и оказва анти анемично действие. В състава й се открива дори противогъбичен агент. Люцерната има способността да възбужда апетита, действа като диуретик, хранителна е и оказва слабително действие. Ако прилагате люцерна върху себе си, то тялото ви ще се чувства значително по-тонизирано.

Люцерната като диуретик се прилага много успешно за изкарване на излишни течности от тялото, което е било известно на китайци и индийци още през 6 век, като с нея били лекувани дори камъни в бъбреците. В съчетание с коприва и овес, люцерната е отлично лекарство срещу анемия, а също така помага при циреи. Люцерна може да се прилага при нередовна менструация, както и менопауза.

Билката действа като антитромботично средство и за подпомагане на кръвното съсирване. Използва се често при сърдечни заболявания, защото тя предпазва от образуване на атеросклеротични плаки и удар.

С люцерна може да се повлияе положително дори и наркотична и алкохолна зависимост. Много доказателства сочат, че това растение помага при диспепсия, пептична язва, слабо усвояване на хранителните вещества, лошо храносмилане, защото регулира червата, облекчава стомашни язви и стомашни разстройства.

При нарушения в бъбреците, пикочния мехур и простата, люцерната отново може да бъде верен помощник, защото изчиства бъбреците, камъни в бъбреците, а също така облекчава уринарни проблеми и инфекции. При циреи и пъпки се прилагат лапи с люцерна, а тя може да помогне и при ухапвания от насекоми.

Болни бъбреци

Доказани са положителните действия на люцерната при сенна хрема и артрит, жълтеница и астма. Твърди се, че люцерната помага дори в случаи на рак, като свързва канцерогените в дебелото черво и се ускорява отстраняването им от организма.

Люцерната стимулира цялостното състояние на организма и го тонизира. Действа доста добре при умора, стимулира растежа на поддържащата съединителна тъкан и може да помогне на слабичките сред нас, които искат да качат някое друго килце. За целта може да се консумира в прясно състояние в зелените салати.

Вреди от люцерната

Люцерната и нейните полезни или вредни действия не са изследвани докрай затова и с нея трябва да се процедира внимателно. Въпреки че е полезна за кърмата на кърмачки, люцерната не е препоръчителна за тях, за бременни жени и малки деца, защото има способността и да предизвиква менструация. Тя притежава естрогенните ефекти на някои от компонентите в нея.

Люцерната има високото съдържание на витамин К, което може да попречи на доброто действие на някои други медикаменти. Затова и задължително се консултирайте с лекар, ако имате намерение да употребявате люцерна под каквато и да е форма.

Налични са известни рискове за здравето от употребата на люцерна. В смляна на прах люцерна, покълнала люцерна и семена на люцерна се съдържа L-канаванин. Това вещество може да причини анормален брой кръвни клетки, увеличен далак, повторение на лупус, при хора преминали през това заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
54
42
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес