Вратига

Вратига

Вратига

Вратигата (англ. Tansy) е тревисто многогодишно растение, което има разклонено стебло достигащо до 1.5 височина. Расте край реки, сипеи и пътища, както и в тревисти буренливи места до 1200 метра надморска височина. Вратигата се среща в цяла България. Листата на вратигата са с елипсовидна форма и жълт цвят. Има много на брой малки цветове, които наподобяват маргаритки и са разположени на групи.

Вратигата произхожда от Югоизточна Европа, но в наши дни може да се намери в цяла Европа, Австралия и Северна Америка. Отделя много силен и същевременно остър аромат. От векове се използва в народната медицина, като средство срещу артрит, главоболие и треска. Наименованието на вратигата произлиза от латинската дума „febrifugia”, която в буквален превод означава „намаляващ треската“.

Вратигата печели много широка популярност във Великобритания през 80-те, като изключителна алтернатива на познатите конвенционални средства срещу мигрена.

Състав на вратигата

Вратигата сдържа 1% етерично масло, което притежава характерна миризма, наподобяваща камфор. Oсновна част на етеричното масло са кетонът в-туйон и неговия изомер а-туион. Във вратигата има флавоноиди, алкалоиди, органични вещества, горчивото вещество танацетин, дъбилни вещества, витамин С, каротиноиди. Съдържа борнеол, терпени и туйол. В билката са открити смоли и галова киселина.

Билката Вратига

Събиране и съхранение на вратига

Използваемата част на растението е наземната. Бере се по време на цъфтежа, а именно – юни-септември. Суши се в сушилня до 40 градуса или на сянка. Допустимата влажност на въздуха, в помещението, в което ще се съхранява братигата е 13%. Ако я съхранявате правилно може да я запазите нарязана за две години, или цяла – за три години. Изсушената вратига има жълт цвят, характерна миризма и сладко-горчив вкус.

Ползи от вратигата

Вратигата е много богата на сесквитерпенови лактони, най-ценният от които е партенолидът. Той предпазва мозъчните съдове от стеснения, защото отпуска спазмите на иначе гладката мускулатура. Партенолидът предпазва и от прекомерно слепване на тромбоцитите и потиска освобождаването на някои химични съединения.

Както стана ясно, в Обединеното кралство откриват ценните свойства на растението през 80-те години на миналия век. Тогава при проведено проучване на около 300 пациенти с мигрена се установява, че 70% от тях се почувствали по-добре, след като изяждали 2-3 пресни листа от вратига всеки ден. Затова вратигата е обявена за алтернатива на хапчетата срещу мигрена.

В наши дни лекарите използват вратигата освен не само срещу силно главоболие, а при артрит и други подобни състояния, които са съпроводени със сериозни болкови усещания. Вратигата се прилага и за лечение на псориазис, шум в ушите, астма и различни алергии.

Дрогата от вратига тонизира мускулатурата и засилва работата на стомашно-чревния трак при запек, язва на дванадесетопръстника или стомаха. Действа противовъзпалително и болкоуспокояващо при болки и газове в червата. Вратигата увеличава честотата на сърдечните съкращения, забавя ритъма на сърцето и повишава артериалното налягане.

Етеричното масло от вратига е полезно при заболявания на жлъчния мехур и черния дроб, защото усилва отделянето на жлъчен сок. То има противоглистно, антисептично и антимикробно действие, но бъдете внимателни, защото е токсично.

Цветове на Вратига

Народна медицина с вратига

Народната медицина препоръчва използването на вратига при състояния като камъни в бъбреците и пикочния мехур, както и различни други възпалителни процеси. Външно се използва за бани при ревматизъм и измиване на косата при упорит пърхот, при главоболие, малария, нервни разстройства.

При ревматизъм се накисва 50 г вратига в 1 литър вино и се оставя така за 8 дни. След това 40 мг от отварата се приема след основните хранения. При останалите заболявания се прави запарка от вратигата. За целта една супена лъжица от цветовете на билката се заливат с 400 мл вряща вода. Изкисват се за два часа. Полученият извлек се пие три пъти дневно преди хранене, по една чаена чаша.

За лечение на глисти се смесват цветове от вратига с изсушени цветове на пелин и цвят от лайка. Трите билки трябва да бъдат в равни части. 8 г от получената смес се залива с 250 мл вряща вода и се изкисват до изстиване. Полученият извлек се прецежда и с него се прави клизма.

Вреди от вратигата

Използвайте билката само по предписание на фитотерапевт, защото е силно токсична и може да се стигне до опасни ситуации. Бременните жени и кърмачките не бива да приемат вратига, защото съществува много висок риск от аборт или преждевременно раждане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес