Ехинацея
gotvach.bg»Статии»Билки»Ехинацея

Ехинацея

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643215k
Ехинацея
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Ехинацея /Echinacea/ представлява многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни. В рода Ехинацея влизат общо девет вида, но най-популярният сред тях е Echinacea Purpurea. За родно място на ехинацеята се счита Северна Америка, а в Европа е пренесена след колонизацията. В американските степи ехинацеята е било едно от най-популярните растения, използвани в индианската традиционна медицина. Днес, ехинацеята се радва на много голяма популярност не само сред населението на САЩ, но и в Европа.

Ехинацеята е светлолюбиво растение, което достига височина от 1 до 1.6 м. Коренището е хоризонтално, късо и с множество тънки коренчета. При застаряване на растението коренът достига дебелина до 1 см. Стеблата на ехинацеята са прави, покрити с гъсти власинки, разклонени са в своята горна част. Цветните кошнички са едри, наподобяващи маргаритки и достигащи диаметър около 15 см. Цветовете на растението са пурпурно-розови и бели, имат изразен конусовиден диск. Растението цъфти в продължение на 60 дни, през месеците юли-август.

За лечебни цели се използват цветовете, стъблото и корените на ехинацея, която е над двегодишна възраст. Листата и цветовете се берат във фазата на пълен цъфтеж, а корените се вадят едва след настъпването на есенните слани, когато надземната част вече загине.

Състав на ехинацеята

Благотворните качества на ехинацеята се дължат на все още слабо изучените вещества от рода Ехинацея – ехинолон, ехинацин В, ехинацеин, ехинцен. С състава на ехинацеята влизат и познати вещества като флавоноиди, полизахаради, фенолни съединения, инулин, бетанин, фитостероли, киселини и смола.

Избор и съхранение на ехинацея

Масло от ехинацея

Само три от съществуващите девет вида ехинацея притежават полезни качества, затова ако не сте опитен билкар, по-добре не се захващайте със събирането на ехинацея. Най-добрият вариант е да я закупите от аптека. Съхранявайте ехинацеята в прохладни и сухи помещения, добре увита в опаковката.

Ползи от ехинацеята

Ехинацеята е силен имуностимулатор. Тя въздейства върху продукцията на Т-клетки и усилва способността на лимфоцитите да обезвреждат бактерии. Изследванията дават противоречиви данни по отношение на антибиотичния и противовирусния ефект на ехинацеята. Едни изследвания потвърждават тези ефекти, други ги смятат за незначителни, а трети дори отричат съществуването им.

Смята се, че тези качества зависят от вида на ехинацеята, която е послужила за извличане на екстракт, както и от технологията за преработка на екстрактите.

Съществуват недоказани твърдения, че ехинацея притежава антираков ефект. Традиционният прием на отвари с екстракт от ехинацея се свързва с превенция и облекчаване на възпаления и инфекции, възникнали в горните дихателни пътища. Това означава, че билката се използва предимно за лечение на грип и настинка.

Ехинацеята се използва за облекчаване на чести възпаления в гърлото и ушите, при остри и хронични бронхити, при лечение на хронични заболявания като хепатит и синузит. Билката се прилага при лечение на ревматизъм и артрит, при натъртвания и счупвания, при лечение на стерилитет, при заболявания на мъжката и женската полова система. Ехинацеята има ефективно действие при борбата срещу затлъстяването и зависимостта на от тютюн и алкохол. Намалява нивата на стрес в организма, укрепва паметта и подобрява ефективността при работа.

Ехинацеята намалява риска от възникване на ринит и ускорява зарастването на рани от прекалено залежаване, псориазис, екземи и изгаряния.

Приложение на ехинацеята

Чай от ехинацея

Ехинацеята се използва в няколко основни форми – сок, чай, мехлем и тинктура. За да получите тинктура, трябва да изстискате цветовете на растението, а полученият сок да се залее с 300 мл алкохол /ракия/. Сместа се оставя да престои между 15-20 дена на прохладно място, след което се прецежда. 20-30 капки от тинктурата се разтварят в една чаша вода и се пият всеки ден по три пъти за засилване на имунната система.

Процедурата се извършва в продължение на две седмици, след което се прави седмица почивка и отново се продължава. Водният разтвор с няколко капки тинктура ехинацея може да се използва за промивки при вагинит. Тинктурата се използва и за външно приложение при рани, абсцеси и кожни възпаления. За целта налагайте засегнатото място с тампон, напоен с тинктура.

Пригответе си чай от ехинацея, като запарите 1 с.л. цветове от билката в 500 мл вряща вода. Този чай може да се пие профилактично, три пъти преди хранене, в продължение на 10 дни. Гаргарата с чая е полезна при болки в гърлото.

Сокът от ехинацея се получава чрез намачкване на пресни цветове. Мехлемът с ехинацея се прави много лесно – разтопете пакетче масло и прибавете сок от растението. Мехлемът има добре изразени регенеративни, антибактериални и антимикотични свойства.

Вреди от ехинацеята

Ехинацея не бива да се приема от хора, болни от туберкулоза, левкемия, алергии, множествена склероза. Бременните жени и малките деца също трябва да я избягват. Билката не трябва да се пие повече от 10 дни без прекъсване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес