Латинка

Латинка

Латинка

Латинка /Tropaeolum/ е красиво цвете, което е широко разпространено в нашата страна като стайно декоративно и градинско растение. Представител е на семейство Латинкови, което се състои от 50 вида, а произходът им е от Централна и Южна Америка. Както и редица други растения, различните видове латинка са били използвани за храна в родината си.

Индианците са отглеждали многогодишни латинки с вкусни клубени. В наши дни тези клубени се приготвят множество ястия в Андите. В Европа латинките са пренесени през 16 век, когато испанските конкистадори донесли техните семена и много скоро станали неразделна част от градините.

Латинското наименование на латинка се свързва с „trophae”, което означава малък трофей. Най-вероятно тази асоциация идва от шлемовидната форма на цвета и красивите щитовидни листа.

Състав на латинката

Латинката има изключително разнообразен химичен състав. Богата е на калий, йод, фосфор, провитамин А, и витамините В1 и В2. Съдържа растителни антибиотици, витамин С, фитонициди, етерично масло.

Видове латинка

Голяма латинка – по принцип е многогодишно растение, но в нашата страна не може да издържи на големите студове и затова се подновява всяка пролет. Има неправилни цветове с дълга шпора, която е пълна със сладък сок. Има приятен аромат, а палитрата, в която е обагрена е изключително разнообразна – жълто, оранжево, кафеникаво-червено, яркочервено и розово. Има две форми – увивни, които достигат дължина до 2.5 метра и храстовидни форми, достигащи височина до 40 см.

Дребна латинка – тя е абсолютно умален вариант на голямата латинка.

Щитоносна латинка – характерни за нея са тъмнозелените щитовидни листа и красивите тъмночервени цветове.

Чуждоземна латинка – вече и в нашата страна могат да се видят огради, които са обвити от дългите до 3-4 метра стебла. Външният й вид е малко по-различен от типичните представители на латинката – цветчетата са яркожълти, а листата са дребни и силно насечени.

Културна латинка – обединява в себе си предимно хибриди от сортовете на голямата и щитоносната. Растенията са едногодишни, с гъсто събрани листа. Украсяват се с най-разнообразни цветове от май месец до настъпването на първите студове.

Къдравата и лазурната латинка са много красиви видове, но за съжаление е много трудно да се намерят семена от тях в нашата страна.

Отглеждане на латинка

Листа на Латинка

Латинката се размножава чрез семена. Засяването става през април месец на постоянното място на растението, защото кореновата система много лесно се поврежда при пресяване. В гнездото се поставят 3-4 семена, които след няколко седмици поникват, а след месец ще цъфнат. Почвата не бива да е много богата, дори ако е наскоро торена с прясна оборска тор направо е отровна за латинката.

Полива се умерено, но без да се прекалява, защото не търпи силна влага. С латинка може да украсите всяко едно слънчево или леко сенчесто място. Чуждоземната латинка и увивните сортове са идеални за украса на беседки или огради.

Латинка в кулинарията

Дори и да не вярвате, в готварските книги се срещат много рецепти, които използват вкуса на това растение. Латинката се използва в салати, супи, маринати и пюрета. За готварски цели се използват твърдните цветни пъпки, пресните листа на цветето и недозрелите семена.

Листата на латинка може да събирате от пролет до късна есен, плодовете – веднага след падането на прецъфтелия цвят, докато все още не са станали твърди. Листата са подходящи за сушене, а пъпките и зелените плодчета могат да се мариноват.

Още в далечни времена монасите са добавяли в салатите си листа и цветове от латинка. Старателно са пазели тайната на своите рецепти. В миналото латинката е била позната като кардиналска салата. Всички части на латинката притежават приятен пикантен вкус, а острият й аромат европейците са смятали за възбуждащ апетита през 19 век.

И до ден днешен във Франция добавят в салатите цветове от латинка. Едрите семена, които приличат на малки сбръчкани орехчета се варят в оцет и се ползват като подправка за месо.

Ползи от латинката

Като лекарствено средство латинка е почти забравена в наши дни. Богата е на растителни антибиотици, затова салатата с нея е полезна при грипови състояния, заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове. Отдавна е известно, че всички части на латинката са полезни при мъжки и женски климактериум. Помагат при депресия, потиснатост и раздразнение.

Години наред семената от латинката са били използвани за лечение на импотентност. За тази цел ги счуквали и заливали 1 ч.л. от тях с вряла вода. Завивали ги на топло и ги оставяли така 2 часа. Настойка от растението се пие при изтощение, анемия, проблеми с бъбреците, различни кожни раздразнения. Етеричното масло в латинката има противогъбично и антибактериално действие, укрепва защитните сили на организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес