Чувен

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
56416410k
Чувен

Чувенът /Chenopodium bonus-henricus L./ е многогодишно тревисто растение, което расте из тревисти места в планините. Често може да се види край храсталаци, в необработени ниви и пасища.

Разпространено е в цялата страна от 800 до 2000 метра надморска височина. Среща се и цяла Европа, без югозападните и някои от югоизточните части. В нашата страна чувенът има и други наименования – див спанак, дива лобода, влашки спанак.

Чувенът има дебел многоглав корен, високо от 20 до 80 см стебло, което е изправено и просто. В редки случаи стеблото е пирамидално разклонено още от основата. Листата са последователни, едри и с тревисто-зелен цвят. Могат да имат копиевидно-стреловидни до триъгълна форма. Цветовете на чувена са многобройни и зеленикави, събрани в метлически съцветия по върховете на стеблата. Плодът представлява сплескано орехче, а семето е сферично и лъскаво. Чувенът цъфти през май-август.

Състав на чувен

Корените на чувен съдържат гликозиди, сапонини, флавоноиди, смоли, слузни вещества. Сапонивото вещество, съдържащо се в чувена се казва хеноподин. Флавоноидите са около 10%. В растението има още хистамин, кафеена и ферулова киселина.

Събиране и съхранение на чувен

Използваемата част на растението са неговите корени. Те се вадят много рано пролет – март месец или в през есента. След узряването на семената през август-октомври, корените се почистват и се измиват.

По-дебелите се цепват надлъж, на парчета до 10 см. Изсушават се на сянка. Правилно изсушените корени трябва да имат тъмносив цвят, характерен мирис и стипчиво-блудкав вкус. Чувенът може да се закупи от билкови магазини, цената му е около лев.

Чувен в кулинарията

Най-известното приложение на чувен е за направата на вкусната тахан халва. Ако се престрашите сами да си направите, рецептата е следната:

Чувен, див спанак

Необходими продукти: 2 кг захар, 2 кг сусамов тахан, 500 г глюкоза, 1 г лимонена киселина, 150 г течен чувен.

Начин на приготвяне: за да си приготвите течен чувен, сварете корените му в продължение на два часа и половина, след което прецедете отварата. Смесете захарта с вода, до получаването на сироп, който се вари, докато се отделят балончета, които пукат. Смесете сиропа с глюкозата и като заврят ги изсипете в друг съд в вече врящия течен чувен. Варете сместа докато при пускане на капка от нея в студена вода, се образува топче, което се троши. След това изсипете много бавно и при непрекъснато разбъркване в съд със сусамовия тахан. Получената смес се насипва във форми, застлани с пергаментова хартия и се оставя да изстине.

Ползи от чувен

Билката има отхрачващо и много добро противовъзпалително действие. Предимно се използва за външна употреба, при кожни наранявания и циреи. Чувенът притежава слабително и кръвоочистително действие.

Чувенът се използва при хемороиди, запек, сифилис, камъни в бъбреците. За вътрешно приложение сварете 1 ч.ч. корени в 500 мл вода за около 10 минути. Прецедете получената отвара и пийте по 50 мл, три пъти дневно преди хранене. Тази отвара е много полезна за хора, страдащи от хемороиди. Може да използвате течността и за външна употреба. За целта след като изстине и се прецеди, трябва да я нанесете с марля или стерилен памучен тампон върху желаното място.

Срещу запек пригответе студен извлек от 2 с.л. чувен, залети с 250 г студена вода. Оставете да престои 4 часа. Пийте извлекът сутрин, на гладен стомах. Съобразно полученият ефект, билката се приема толкова пъти, колкото е необходимо за нормализиране на храносмилането. Може да пиете чувена като обикновен билков чай, леко подсладен с мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.4
54
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Plamen Panchev
Plamen Panchev
03.03.2019 15:39
По тази рецепта халва няма да стане. Има много подробности които са спестени. Как се прави чувенов екстракт? Той трябва да бъде гъста бяла маса която се смесва с останалите продукти. Слагат се ядки, какао.
4
0
Иван Иванов
Иван Иванов
31.07.2015 22:46
колко са корените и в колко вода се варят за получването на течният чувен за посочените количества захар,глюкоза и сусамов тахан?
9
1