Метличина

Метличина

Метличина

Метличината /Centaurea/ представлява красиво растение с ярко сини цветове. Позната е под наименованията злъчка, синчец, соколче или карамфилче. Покрита е с бодливи съцветия, а освен с сини багри, има видове с бяла до кафява окраска.

Родът Метличина е много голям – наброява около 500 вида. Съставен е от тревисти растения, които могат да бъдат едногодишни, двугодишни или многогодишни. Многогодишните представители на рода притежават пълзящо или грудково удебелено коренище, а някои видове имат месести корени.

Стъблата на метличина са полегнали или изправени, а в основата са добре облистени с последователно разположени листа, които са прости до пересто надебелени. Метличината обитава предимно области с умерен климат. Разпространена е в Европа и средиземноморските страни.

Всички видове метличина се размножават чрез семена. Те са гладки и овални, а на върха имат четчица от власинки, които спомагат тяхното летене. Семената се засяват март-април.

Метличината се развива много добре на пряка слънчева светлина. Почвата трябва да бъде лека, плодородна и отцедлива. Полива се редовно, но влагата по-добре да е оскъдна, отколкото прекомерна. Наторява се на всеки две седмици, с обикновена тор за градински цветя. Метличината цъфти в началото на лятото.

Цветовете на метличината съдържат багрило с красив син цвят, поради което с тях могат да се боядисват прежди и вълни, а ако се съчетаят с цветове от див мак, резултатът е изключително приятна кафява оцветка.

Поляна с метличина

Състав на метличината

Цветовете на растението съдържат антоциани, с представител циаинин; кумарини с най-ярко съдържание на цихорнин, който е гликозид на ескулетина. В състава на метличината са открити още флавоноиди, микроелементи, слузни вещества, горчивия гликозид центарун и др. Метличината съдържа някои соли на манган и калий.

Събиране и съхранение на метличина

Използваемите части на метличина са нейните цветни кошнички и цветове. Събират се по време на пълен цъфтеж, без остатък от цветоносното стъбло. При събиране само на цветовете от цветните кошнички се откъсват с ръка периферните фуниевидни цветове.

Събирайте само цветове с наситено син цвят. Цветните кошнички се сушат в проветриви помещения или на открито, разстлани на съвсем тънък слой. Събраните цветове се сушат на още по-тънък слой, върху постелки, стелажи или рамки. Задължително трябва да се сушат на сянка.

Ползи от метличина

Метличината има много добро диуретично, жлъчегонно и апетитовъзбуждащо действие. Основните положителни качества на метличината се дължат на съдържащите се в нея горчиви гликозиди центаурин и цианин, както и алкалоида пеларгонин. Метличината помага при чернодробни заболявания, проблеми с бъбреците и пикочните пътища, лекува отпадналост след дълга болест.

Чай от метличина

Народна медицина с метличина

Българската народна медицина отдавна лекува редица заболявания чрез метличината. Най-честите такива са липса на апетит, породено от различни причини; заболявания на бъбреците и пикочните пътища като цистит, уретрит, нефрозонефрити, нефролитиаза. Метличината е полезна при изтощени от дълго заболяване хора, при заболявания на жлъчните пътища.

Народната медицина препоръчва прилагането на извлеци от метличина при възпалителни болести в бронхите, при тежка магарешка кашлица. Полезна е при обструктивен бронхиален синдром. Метличината е много добро отхрачващо и противовъзпалително средство.

Вземете 2 ч.л. от цветовете на метличина и ги залейте с чаша гореща вода. Оставя се да престои така около 20 минути, а след като изстине сместа се прецежда. Изпива се в продължение на един ден.

За да си направите отвара от метличина, залейте 1 ч.л. цветове с 250 мл вряща вода. Запарете за 10-тина минути и след това прецедете. Получената отвара се пие 3 пъти дневно, по 80 мл.

Обагрената в синьо метличина може да се прилага и външно – за промивка при възпаление на очите. Синята метличина лекува и чернодробни проблеми.

Метличината облекчава страдания като задух, асцит, сърцебиене и жълтеница. Използва се срещу пърхот и косопад, а в комбинация с маточина, коприва и валериана е ефективна при кожни заболявания. За най-добър ефект при пърхот и косопад, сварете метличината с вода и оцет. Счуканите семена на метличина се налагат по мазоли и брадавици.

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес