Чаено дърво
gotvach.bg»Статии»Билки»Чаено дърво

Чаено дърво

Чаено дърво

Чаеното дърво /Tea tree/ представлява растение от семейство Миртови. От чаеното дърво се извлича масло, което е световноизвестно със своите силни противогъбични, антивирусни и имуностимулиращи свойства. Въпреки че се казва чаено дърво, растението няма никаква връзка с растенията, отглеждащи се за чай.

Използва се широко в ароматерапията. Основната цел на този вид алтернативна медицина е да повлияе благотворно върху човешкото здраве и тонус. Основното средство на нейното въздействие са летливи растителни вещества, познати като етерични масла. Маслото от чаено дърво е едно от най-широко използваните.

История на чаено дърво

Местните австралийци използвали маслото от чаено дърво в продължение на стотици години, но то става известно на света едва в края на 1700 година, когато експедицията на небезизвестният капитан Джейм Кук започва да експериментира с неговите листа. Екипажът му варял чай от листата, който наподобявал аромата на лимон. Добавяли чаят към приготвяната от тях бира.

Ароматерапия

При по-късни пътувания ботаник, който бил с капитан Кук забелязал как аборигените използват храст, за да лекуват инфектирани рани. Но това не направило впечатление на останалата част от света чак до 1920 година, когато химик на име Пенфолд изучил свойствата на маслото от чаено дърво и открил отличните му антисептични качества. До 1925 година химикът установил, че това масло е 12 пъти по мощно от фенола /стандарт, чрез който били измервани антисептиците по онова време/.

След това австралийските фармацевти и лекари започнали да използват масово чаено дърво. Любителите на приключения и бушмените не влизали в пустинята без чудодейното масло. Маслото от чаено дърво било стандартно средство в комплектите за първа помощ, които притежавали британските и австралийските войници, разположени в тропиците по време на Втората световна война.

Както с повечето неща, търсенето много бързо изпреварило предлагането и интереса към маслото от чаено дърво значително намалял след откриването на пеницилина. Маслото почти било забравено. Но с растящите здравословни проблеми в наши дни, славата му отново се възражда.

Състав на чаено дърво

Чаено дърво (Tea tree)

Чаеното дърво съдържа етерично масло – 24% гама-терпинен, 40% терпинен, 5% цинеол и 10% алфа-терпинен. Учените са регистрирали наличието на над 100 съединения в маслото от чаено дърво, като някои от тях са уникални. Голяма част от тези съединения са класифицирани като терпенови въглеводороди или окислителни терпени.

Избор и съхранение на чаено дърво

Чаеното дърво може да се открие в търговската мрежда под формата на извлечено от него етерично масло. Съществуват редица продукти, в чието съдържание влиза масло от чаено дърво. Съхранявайте ги според указанията на опаковката. Готовите продукти, които можете да намерите в търговската мрежа са чисто масло, вода за уста, мехлеми и кремове, свещички, шампоани за домашни любимци, конци за зъби, дезодаранти, масажни масла, сапуни, шампоани и балсами.

Ползи от чаено дърво

Маслото от чаено дърво активира мозъчната дейност, успокоява, действа имуностимулиращо, антисептично, противосърбежно, противогъбично, противовирусно, инсцектицидно. Използва се при дихателни проблеми, вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Помага при хрема и суха кашлица, при синузит, болки в ставите, отоци в краката, хемороиди, вагинални течения, пърхот, акне, косопад, остеопороза.

Масло от чаено дърво

Натрошените листа от чаено дърво в гореща вода отдавна се използват за инхалации и задръствания в синусите. Настойките от смачкани пресни листа помагат при лечение на простуда, кашлица, кожни инфекции. Препаратите с чаено дърво убиват микробите, които са свързани с инфекциите на кожата, включително вируси и бактерии в раните.

Чаеното дърво помага при гъбични инфекции като атлетично стъпало, гъбички по ноктите, млечница по слабините, циреи, порязвания, варикозни язви, хирургични лезии, краста, дерматит, варицела, херпес зостер.

Вода за уста с чаено дърво е изключително полезна при орални инфекции и заболявания на венците. Чаеното дърво помага при зъбобол, ушни инфекции, халитоза, хепресни и гангренни възпаления.

Вреди от чаено дърво

Маслото от чаено дърво не бива да се приема вътрешно, защото може да причини увреждане на нервите и други сериозни проблеми. Маслото причинява изгаряния, ако попадне в носа, устата, очите и други чувствителни области. Някои хора могат да получат алергична реакция или сърбеж, при прилагането на масло от чаено дърво. Поради тази причина, когато използвате етеричното масло за първи път, използвайте само малка доза за тестване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати