Магарешки бодил

Магарешки бодил

Магарешки бодил

Магарешки бодил /Silybum marianum Asteraceae/ представлява трънлива билка, която е широко разпространена в нашата страна. Среща се в Южна Европа, расте чак до зони с умерен климат в континентална Азия. Магарешкият бодил е изкуствено внесен на територията на Северна и Централна Америка, а също така в Нова Зеландия и Австралия, където расте агресивно и се ползва с име на плевел. Магарешкият бодил е известен още като средиземноморски бодил, млечен бодил и др.

Магарешкият бодил принадлежи към семейство Сложноцветни. Стъблото му е сивовлакнесто и изправено, с височина около 100-200 см. Листата му са последователни, продълговати и приседнали. Кошничките на магарешкия бодил са полукълбести, единични или по 2 до 5 в снопчета. Времето за цъфтеж на магарешкия трън е от юни до септември.

Състав на магарешки бодил

Семената на магарешки бодил съдържат ненаситени мастни киселини, есенциални мазнини, флавоноиди и полиацетинили под общото наименование силимарин. Това е съставка, която е неразтворима във вода, затова течната форма на екстракта от магарешки бодил не е толкова ефективна. Най-активният биологичен компонент на силимарина, който до голяма степен отговаря за ефектите му се нарича силибинин.

Магарешки трън

Семената на магарешки бодил съдържат още протеин, масло и скорбяла. Съдържанието на мастни киселини варира между 20-25%, от които около 50% са линоленова киселина и олеична киселина. Флавоноидите, чието съдържание е между 2-5%, действат като мощни антиоксиданти.

Избор и съхранение на магарешки бодил

Магарешкият бодил расте по тревисти сухи места, като бурен край селища, пътища и изоставени места. Често се вижда и като плевел сред посевите. Използваемите части на растението са надземната част с кошничките и листата, но без долната стъблена част.

Магарешкият бодил може да се закупи в аптеки и специализирани магазини под формата на различни препарати. Освен в самостоятелна формула, магарешкият бодил може да се намери в комбинация с други витамини и билки в комплексни формули за пречистване на организма и чернодробни детоксикиращи суплементи.

Ползи от магарешки бодил

Начинът на действие на силимарина е много прост, но за сметка на това ефективен. Той изменя структурата на мембраните на чернодробните клетки, като по този начин пречи на отровните вещества да навлязат в тях. Освен това силимаринът регенерира увредените клетки и стимулира клетъчното деление. Силимаринът поглъща свободните радикали и неутрализира токсините.

Само за един час силимаринът се абсорбира от тялото през червата, а обработването му става именно в черния дроб, което гарантира високото му съдържание в него. В този процес магарешкият бодил неутрализира токсините.

Трън

Магарешкият бодил се използва за профилактика и лечение на хронични хепатити и чернодробни възпаления. Няколко различни изследвания показват, че оралният прием на силимарин въздейства благоприятно при различни видове хепатит.

Все още не е напълно доказано, но се смята, че магарешкият бодил има анти-канцерогенен ефект. Експериментите в тази насока все още са на ранен етап, но има предположение, че има връзка между приема на силимарин и забавянето на тумори на простатата, рак на гърдата и други ракови заболявания.

Магарешкият бодил пречиства тялото от вредните вещества, което неминуемо оказва благотворно влияение и върху състоянието на кожата.

Народна медицина с магарешки бодил

Българската народна медицина препоръчва приемът на извлек от магарешки трън като ободряващо и тонизиращо организма средство. Приложен в малки дози извлекът възбужда централната нервна система, а по-големите дози я потискат. Смята се, че растението има определено противомикробно действие.

За да си направите извлек, накиснете три цветни кошнички от магарешки трън в 400 мл вряща вода в продължение на няколко часа. След това приготвеният извлек се прецежда и от него се пие 4 пъти дневно по една кафяна чашка.

Вреди от магарешки бодил

Хора, които страдат от алергии към сложноцветни растения, маргаритки, артишок и др. могат да проявят алергия към флавоноидите в силимарин комплекса, затова трябва да внимават и за появата на алергична реакция към магарешки бодил.

Възможни странични ефекти при приема на магарешки бодил са сърбежи и обриви, стомашно-чревно раздразнение, кихане, главоболие и др. Теоретично се твърди, че билката може да понижава нивата на кръвната захар, затова диабетиците и хората с ниска кръвна захар трябва да я приемат много внимателно.

Друго предположение относно приемът на магарешки бодил, е че жените с нестабилни хормони не бива да приемат силимарин поради предполагаемия естрогенен ефект.

Рейтинг

5 5
4 4
3 2
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати