Ефедра

Ефедра

Ефедра /Ephedra distachya L./ представлява защитен растителен вид в България, съответно нейното събиране е забранено. Тя е често използвано растение не само в медицината, но и в спортните среди, най-често с цел отслабване. Мнозина отричат употребата на ефедра поради някои странични ефекти. Положителните качества на ефедрата я правят много ефикасна билка.

Ефедрата произхожда Централен Китай, Япония и Южен Сибир. В нашата страна расте по сухи, песъчливи места и каменисти места, предимно по черноморското крайбрежие. Среща се и в Софийска област, Родопите, Странджа, Тракийската низина. В зависимост в кой район расте, ефедрата има различна концентрация на ефедрин.

Ефедрата в китайските райони има най-висока концентрация, докато съдържанието на активни вещества в ефедрата, която расте в нашата страна е твърде непостоянно. С медицински цели се използват надземните части на ефедрата – корените и стъблото й.

Състав на ефедра

Ефедрата съдържа алкалоидите ефедрин, норефедрин, метилефедрин; смолисти и дъбилни вещества; флобафени и др.

Избор и съхранение на ефедра

Храст Ефедра

Ефедрата е защитено растение, поради което събирането й е забранено. За сметка на това продукти и лекарства с ефедра могат да се закупят в аптекарската мрежа. Препоръчва се употребата на препарати с ефедрин да става по лекарска препоръка.

Ползи от ефедра

Лечебните действия на ефедра се дължат на съдържащия се в нея ефедрин. Ефедринът е алкалоид, който има подобно действие като адреналин, но по-слабо изразено. Ефедринът повишава артериалното налягане, учестява и засилва сърдечните съкращения, подобрява кръвообращението, възбужда дихателния център, разширява зениците и бронхите.

Ефедрата се използва за лечение на ниско артериално налягане, силна и упорита кашлица, сенна хрема и бронхиална астма, спастичен бронхит. Билката премахва сънливостта. В медицината се употребява чист ефедрин, но по лекарско предписание.

На Изток са много популярни противоалергични и стимулиращи рецепти с ефедра, женшен, бабини зъби, сладник и др. В спортните храни ефедрата се е добавяла към някои витаминни и протеинови добавки.

Изключително разпространен е приемът на комбинация от ефедрин, кофеин и аспирин. Доказано е, че тази комбинация дава резултати върху хора с добре изградена мускулатура и малко мазнини.

Билка Ефедра

Кофеинът и ефедринът действат като синергисти /подпомагат се/, а аспиринът засилва тяхното действие. Трите съставки, взети заедно влияят мощно върху нервната система.

Ефедра и фитнес

Ефедринът представлява мощен стимулатор, поради което много трениращи го използват. Той увеличава перисталтиката на чревния тракт и повишава мускулната сила. Спортуващите използват ефедрин заради положителното действие върху концентрацията и бързината. Препаратите с ефедрин подобряват паметтта, защото оказват психостимулиращо въздействие.

Вреди от ефедра

Ефедринът действа възбуждащо върху нервната система, поради което честата и продължителна употреба може да доведе до безсъние и нервност, треперене на крайниците, безпокойство, сърцебиене и дори халюцинации. Не са редки страничните ефекти като гадене и повръщане, главоболие и виене на свят.

Много крайни прояви са свръхизпотяване, твърде повишено либидо и влошаване на зрението. Ефедра не бива да се употребява от хора, които страдат от високо артериално налягане, заболявания на щитовидната жлеза, психози и безсъние.

Между ефедринът и някои видове лекарства има установена несъвместимост. Съчетаването на ефедрин с агенти, които влияят върху сърдечно-съдовата и нервните системи задължително трябва да става при лекарски надзор. Ефедринът не бива да се употрябва и с алкохол, защото последиците могат да бъдат много опасни.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати