Витекс

Витекс

Витекс

Витекс /Vitex agnus castus/, познат още като Аврамово дърво представлява храст с красиви виолетови цветове. Листата му са яйцевидни до удължени форми. Расте в районите на Средиземноморието и Централна Азия. Предпочита влага и ярко слънце.

Витекс е билка, към която се обръщат все повече жени, които страдат от гинекологични проблеми с различен характер. Витексът притежава уникална способност да коригира хормонален дисбаланс при жените, използва се дори за лечение на безплодие.

История на витекс

Витекс е добре познат още в древността и дори е изтъкнато в Омировите епоси през 6 в.пр.н.е., като средство прогонващо злото и символ на целомъдрието.

Древните хора са смятали, че витексът намалява сексуално желание, поради което традиционно е дъвкано от монасите, които твърдели, че така техните клетви за целомъдрие били спазвани по-лесно.

Дамите в Древна Гърция, които не искали да бъдат обезпокоявани, украсявали леглото си с венци от листата на растението, за да намалят страстите на своите възлюбени. Гърците използвали плодовете за лечение на различни женски проблеми, а лекарите ги използвали и за спиране на кръвоизливи след раждане.

Състав на витекс

Използваемите части на билката са плодовете, листата и семената. Те съдържат флавоноиди /кастицин/, терпеноиди и иридоидни гликозиди. Други ключови компоненти в състава на витекса са летливо масло и алкалоидите /витицин/.

Избор и съхранение на витекс

Семенца Витекс

Витекс може да се закупи от специализираните магазини под формата на хранителна добавка. Дозировките и начина на употреба са упоменати на опаковката. Възможно е да се открие и под формата на сух екстракт, извлечен от плодовете на растението.

Ползи от витекс

Научно доказано е, че витексът има хормонално действие, поради което се използва от жени, предимно за лечение на безплодие и хормонални проблеми. Учените изследват плодовете на витекс повече от 30 години, но все още не е напълно ясно кои съставки са отговорни за изразеното му хормонално действие върху организма.

Смята се, че плодовете на витекса спират действието на мъжките андрогени, докато при жените имат прогрестеронна сила, чрез която действат на хипофизата, която регулира менструацията. Чрез увеличаването на прогрестеронната активност, билката въздейства за балансиране на естрогенната и прогестероновата продукция от яйчниците през менструалния цикъл.

Освен всичко друго, витекс стимулира производството на пролактин – хормон, който регулира производството на кърма.

Изследване, проведено преди повече от 10 години доказва, че ежедневната употреба на билката под формата на капсули облекчава симтпомите на предменструален синдром.

Менструация

Важно е да се отбележи, че витекс не съдържа хормони. Както споменахме, ефектът се дължи на въздействието му върху хипофизната жлеза.

От 1950 година насам европейските лекари препоръчват сушените плодове на витекс за нередовен цикъл и облекчаване на ПМС. Предписват я и при регулиране на овулацията след употреба на орални контрацептиви, при акне и менопауза, ендометриоза, фибромен маточен растеж – всички те са свързани с хормонален дисбаланс.

В Мексико витекс традиционно се използва за лечение на менструални смущения, но и други проблеми, които не са свързани с това – ухапване от скорпион, диария и някои респираторни инфекции.

Прием на витекс

Витекс не е продукт, който показва бързи резултати. За лечение на предменструален синдром, билката трябва да се приема в продължение на 2-3 месеца, за да се усети пълното й действие, което е значително.

След продължителният прием на витекс намаляват чувствителността в гърдите и подуването на стомаха, премахват се раздразнителността и депресия. Билката помага и за регулиране на цикъла – съкращава дългия и удължава краткия цикъл.

Витекс не бива да се приема от бременни жени и кърмачки. Използването на витекс, в комбинация с хормонална терапия също не е препоръчително. При някои жени, които приемат витекс се наблюдава по-обилна менструация през първите месеци. Този ефект изчезва след няколко месечни цикъла.

Рейтинг

5 1
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати