Салеп

Салеп

Салеп /Orchis maculatа/ е многогодишно тревисто растение със зелени сочни стъбла и неразклонено стъбло. Наричат го още кукувича сълза, клинова трева, ливадор и развниче.

Името на рода идва от гръцката дума orchis, която в превод означава тестис /подземните грудки на салепа наподобяват тестиси/. От двете грудки в земята едната е майчина, а другата е дъщерна. Цветовете на салеп са събрани в шлем, оцветени са различно.

Имат 6 околцветни листчета, с неправилна форма и красиво обагряне, събрани на върха на стъблото в класовидни съцветия. Тичинката е една на брой. Цъфти през месеците април-юни. Почти при всички видове салеп плодът е кутийка, която се разпуква на 6 шева, с многобройни семенца. Салепът расте из поляни, ливади и храсталаци до 1500 метра надморска височина. Салепът се среща в цяла България.

Видове салеп

Съществуват няколко вида салеп, сред които най-разпространените са дървеницов салеп, обикновен, шлемовиден, пурпурен, мъжки и блатен. Листата на тези групи растения са елипсовидни, стесняващи се във влагалища, зелени и сочни.

Най-използвани са грудките на следните видове салеп:

Обикновен салеп /Orchis morio/ - грудките му са цели и кълбовидни. Листата са широко ланцетни, а прицветниците са по-къси от яйчника. Цъфти април-май. Разпространен е по поляни и ливади почти из цялата страна, най-често в равнините и предпланините.

Мъжки салеп /Orchis mascula/ - грудките му са цели, кълбовидни до яйцевидни. Листата на мъжкия салеп са продълговато ланцентни с дребни червени петна. Също цъфти април-май. Разпространен е из храсталаците, по слънчеви склонове, край горите и по горските поляни.

Билка Салеп

Петнист салеп /Orchis masculata/ - грудките са дълбоко, три или четири делни. Листата имат тъмни петна. Цъфти през месеците май-август. Разпространен е из гори и горски поляни, край влажни ливади и планински потоци.

Шлемовиден салеп /Orchis militaris/ - грудките са цели, цилиндрични до елипсовидни. Листата са продълговато елипсовидни. Всички околцветни листчета са събрани в шлем. Цъфти април-юни месец. Разпространен е по тревисти места, ливади, храсталаци и гори, най-вече в предпланините и планините.

Състав на салеп

Грудките на салеп съдържат около 50% слузно вещество, 11% захароза, 30% нишесте, белтъчини, захароза, минерални соли и други вещества.

Събиране и съхранение на салеп

С медицинска цел се събират грудките на салепа. Изваждат се само младите дъщерни грудки по време на цъфтежа или през април-юни месец след прецъфтяването. Извадените грудки внимателно се нанизват на конец и се потапят за около 2-3 минути във вряща вода и веднага това в студена, за да се избегне покълването им.

Кашлица

Грудките се изсушават на сянка. Правилно изсушените грудки са яйцевидни, обли или приличат на ръкавица. Имат кафяв или матово жълт цвят, без миризма, но със слузест вкус. Прахът от салеп може да се закупи от някои специализирани магазинчета.

Ползи от салеп

Салеп има противовъзпалително и омекчаващо действие, които се дължат на голямото количество слузни вещества. Салепът се използва при възпаления на дихателните пътища, при стомашно-чревни заболявания, бронхит, язва, пневмония.

Запарката от салеп облекчава изключително добре кашлицата и възпалението на дихателните пътища. Дишането бързо се нормализира, раздразнената и възпалена лигавица на бронхите се успокоява, секрецията намалява.

Омекчаващото действие на салеп бързо се разпростира и върху лигавицата на стомашно-чревния тракт. В салепа има муцилагинозни вещества, които са известни като мощни противоотрови, защото поемат и евакуират погълнатите лекарства и отрови.

1 ч.л. счукани грудки се запарва с 200 мл вряща вода и се оставят да киснат около 15 минути. От получената запарка се пие по 1 кафена чашка три пъти дневно.

Салепът може да се приема и във вид на брашно, получено от грудките. 1 ч.л. брашно се размива в студена вода и се залива с 500 мл вряща вода. Оставя се да кисне 10-тина минути, след което се приема по 1 кафена чаша три пъти дневно.

Външно билката се прилага за налагане на циреи, рани, кожни екземи, набити и протрити места.

Рейтинг

5 6
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати