Черен кимион

Черен кимион

Черният кимион /Nigella Sativa/ е легендарно растение, идващо от Изтока. Черният кимион е с височина 40-60 см, а семето, маслото и растението получени от него са познати под различни наименования – черно семе, чернушка, фараонско масло, полска челебитка.

Черният кимион се използва в източната медицина като средство за лечение на най-различни здравословни проблеми. Ценната билка вирее в района на Средиземно море, Азия, Арабския полуостров и Северна Африка.

История на черен кимион

Въпреки че черен кимион не е много популярен в нашата страна, историята му датира от незапомнени времена. Археолози са намерили семена от черен кимион в разкопки, които датират от периода на мезолита и неолита, което показва, че черния кимион се е употребявал още преди 8000 години. Египтологът Хауърд Картър открива сред вещите на Тутанкамон масло, което никой не знаел какво точно е.

Скоро става ясно, че това е масло от черен кимион. Историците знаели, че древните египтяни използвали маслото в своето ежедневие, но за какво – никой не знае. Все пак фактът, че маслото от черен кимион е сред нещата на Тутанкамон сам по себе си говори за неговата важност. Самата Нефертити е използвала черния кимион, за да запази своята красота и младост.

В Стария Завет се споменава за важността на черен кимион и дори се описва начинът за добиване на маслото му. Растението е било известно и на римляните, които го наричали гръцки кориандър. Древногръцкият лекар Диоскоридис го използвал като лек за зъбобол, главоболие и общи здравословни неразположения.

Подправка Черен кимион

Сведенията от древността за широкото приложение на черния кимион и проведените в наши дни изследвания на черен кимион сочат, че растението е един от основните претенденти за здравеукрепващото средство на хилядолетието.

Състав на черен кимион

Маслото от черен кимион съдържа над 100 активни компонента. То е богато на незаменими мастни киселини, ниацин, протеини, фолиева [киселина], калций, цинк, желязо, фосфор, тиамин, рибофлавин, пиридоксин, каротин, аргинин и др.

Избор и съхранение на черен кимион

Черният кимион се намира в магазинната мрежа под формата на масло и хранителна добавка. Маслото трябва да се съхранява на сухо и проветриво място. Необходимо е да се пази от достъп на малки деца. Производителят и срокът на годност трябва да са ясно упоменати на опаковката.

Ползи от черен кимион

Маслото от черен кимион е известно от векове като мощен имуностимулант, притежаващ редица здравословни качества, които го правят приложимо при различни проблеми. Аргининът, който се съдържа в черния кимион е много полезен при хора, претърпели травми, изгаряния и възпаления. Тази съставка неутрализира свободните радикали и стимулира освобождаването на хормон на растежа и синтеза на колаген.

Аргининът стимулира и производството на простагладин Е1 – той регулира мозъчните функции и нервните импулси, редуцира възпаленията и кожните екземи, действа бронхолитично и съдоразширяващо.

Една от най-важните съставки на черен кимион – Нигелон, е много ефективен при бронхити, астми и респираторни заболявания. Той успокоява и разширява бронхите и в същото време потиска освобождаването на хистамини.

масло то Черен кимион

Черният кимион въздейства върху тимусната жлеза и в същото време я стимулира, а именно тя отговаря за защитните сили на организма. Това води до укрепване на имунитета и предотвратяване на болести и инфекции.

Използването на масло от черен кимион стимулира дейността на костния мозък, което го прави идеално средство за лечение и предотвратяване на развитието на тумори. По своите антибактериални свойства, черния кимион превъзхожда редица съвременни антибиотици, но за разлика от тях, той не вреди на организма. Ефективен е дори срещу бактерии, които има силна резистентност към лекарства като холерата например.

Маслото от черен кимион се използва в борбата с алергии, настинки, възпаления на устната кухина, заболявания на стомашно-чревния тракт, астма, диабет. Черният кимион е ефективен при лечение на хемофилия, синузит, хемороиди, простатит, псориазис, алопеция, диария. Помага при изтощение, глисти, недостатъчна секреция на жлъчката, изтощение. Има много добър диуретичен, антивирусен, антибактериален и противогъбичен ефект.

Маслото от черен кимион подобрява растежа на косата и я предпазва от преждевременно побеляване. Включвано е и в състава на кремовете за предотвратяване на бръчки.

С цел укрепване на имунитета и възстановяване на здравето, при възрастни се препоръчва прием от 1 ч.л. масло от черен кимион два пъти дневно – сутрин и вечер. След приемът на маслото се изпива половин чаша вода, с разтворена в нея 1 с.л. пчелен мед.

Маслото от черен кимион понижава кръвната захар и холестерола; тонизира тялото и стимулира сексуалната активност; подобрява кръвообращението и кръвното налягане; убива растежа на бактерии, микроорганизми и деструктивни клетки. Помага за увеличаването на количеството на кърмата, но трябва да се приема след раждане.

Вреди от черен кимион

Маслото от черен кимион не бива да се употребява от бременни жени и хора с присадени органи, поради опасност от отхвърляне.

Рейтинг

5 6
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Наталия Петрова
Една от най- любимите ми подправки.Изключително ароматен.Използвала съм и маслото с лечебни цели, много съм доволна.
0
0
Сокони
Сокони
20.03.2014 16:08
Това не е черен килион това е Нигела сатива или Калонджи или Семена от черен лук. Има вид Кимион, който се нарича черен кимион и съвсем различно нещо: с малко по-ситни семенца от нормалния кимион и с малко по-остър вкус.
6
0