Пчелник

Пчелник

Пчелникът /Marrubium vulgare L./ представлява многогодишно тревисто растение със сиво-зелен цвят. Принадлежи към семейство Устноцветни. Стъблата на пчелника са високи до 50 см, четириръбести и разклонени. Листата му са срещуположни, с дръжки, кръгли или широко елипсовидни, назъбени, а отдолу със силно изпъкнали жилки.

Цветовете на пчелник са бели, разположени в пазвите на горните листа. Чашката е с 10 еднакви завити зъбчета. Венчето е двуустно, като долната е с къс страничен и широк среден дял, а горната устна е двуделна до средата. Тичинките са четири на брой, затворени в тръбичката на венчето. Плодът се разпада на четири продълговати тристенни орехчета.

Пчелникът е разпространен из тревисти и буренливи места, край огради и пътища в цялата страна. Цъфти от юни до септември месец. Познат е още като блага трева и пчелинок. Освен в нашата страна, пчелникът се среща в Европа, но без по-голямата част от Северна Европа.

Състав на пчелник

Пчелникът съдържа горчивите дитерпенови лактони према-рубин и марбун, а също така марубиол и вулгарол. В състава му влизат урзолова и галова киселина, в-ситостерол, холин, горчиво вещество, етерично масло, танини, смоли, алкалоиди, органични киселини, сапонини, захар, восъци и др.

Билка Пчелник

Събиране и съхранение на пчелник

С медицинска цел се събира надземната цъфтяща част на пчелник. Стръковете се берат през май-юли, по време на цъфтежа. Отрязват се на около 20 см от върха.

Сушат се на сянка и се съхраняват в хладни и проветриви помещения. Добре изсушената билка има бледо зелен цвят, горчив вкус и приятна миризма. Допустимата влажност на изсушения пчелник е около 14%.

Ползи от пчелник

Пчелникът притежава много добро отхрачващо, дезинфекционно, запичащо, жлъчегонно и силно спазмолитично действие. Билката се прилага при спазми в гладкомускулните органи, хронична диария и сърдечна аритмия. Пчелникът влияе благотворно върху нарушен сърдечен ритъм.

Прилага се при болести на черния дроб, при възпаления на бъбреците и пикочния мехур, ревматизъм, обриви на кожата, стомашно-чревния възпаления, диабет. Билката е ценно средство срещу бронхит, магарешка кашлица, задух и ларингит. Използва се като понижаващо кръвното налягане средство.

семена пчелник

В специализираните магазини се продава био сок от пчелник. Той е много добро средство срещу кашлица, стимулира отделянето на телесни течности не само в дихателните пътища, но и в стомаха. Помага за отхрачването при катарално възпаление.

Дневната доза за възрастни и деца над 12 години е по 10 мл сок преди хранене, три пъти дневно. Спазвайте стриктно упоменатите на опаковката дневни дози, за да се избегнат някои усложнения. Пчелникът се използва в парфюмерийната и пивоварната промишленост.

В резултат на експериментални данни спиртният извлек от дрогата на пчелника се препоръчва като добро откашлящо средство при хроничен бронхит и емфизем.

Народна медицина с пчелник

В българската народна медицина пчелник се препоръчва при хемороиди, глисти, нередовна менструация, кашлица, болести на далака и черния дроб, рематизъм и бронхит.

Външно се прилага в бани за кожни обриви, хемороиди, рани, възпаления, както и за налагане на лапи при възпаление на лимфните жлези и циреи.

В народната медицина пчелникът намира особено голямо приложение при холецистити и хепатити.

За вътрешно приложение 2 с.л. пчелник се смесват с 500 мл вода и се оставят да врят 5 минути. Отварата се пие 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно по 100 мл.

За откашляне може да приготвите отвара от 100 г пчелник, които се заливат със 750 мл вода. Оставя се да ври 30 минути, докато изври половината от водата, прецежда се и се подслажда със захар.

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес