Змийско мляко
gotvach.bg»Статии»Билки»Змийско мляко

Змийско мляко

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643216k
Змийско мляко
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Змийско мляко /Chelidonium majus/ е многогодишно тревисто растение от семейство Макови. Стъблото е синкаво и разклонено, достига височина между 30-90 см, голо или с разсеяни меки власинки. Листата на змийското мляко са последователни, долните с дръжки, а горните са приседнали и голи.

Цветовете са събрани по 2-6 в прости сенници, които са разположени в пазвите на горните листа. Имат чашка от 2 жълто-зелени листчета. Венчето е яркожълто и четирилистно. Тичинките са многобройни. Плодът на змийско мляко е шушулковиден, дълъг до 5 см. Разпуква се на две части. Цялото растение съдържа жълто-оранжев млечен сок. Цъфти през месеците май-юни.

В България билката змийско мляко се среща по влажните каменливи и сенчести места около градините из цялата страна. Змийското мляко може да се срещне под наименованията желтеникав бурен, желтеничева трева, лишайче, желтяниче и брадавично цвете.

Състав на змийско мляко

Млечният сок от свежата билка съдържа алкалоиди във вариращи количества /около 3%/. Те предимно са свързани с хелидонова киселина, но могат да бъдат соли на лимонената и ябълчната киселина.

Алкалоидите в змийско мляко спадат към три основни групи – група на протопина, група на протоберберина и група на бензофенантридина.

Представители на последната група са хелеритрин, сангвинарин, хелидонин, хомохелидонин. От тях главният действащ алкалоид на дрогата е хелидонинът. Растението съдържа до 0.4% хелидонин. В състава му влизат още сапонини, някои органични киселини, витамин С, провитамин А, флавониоиди и др.

Събиране и съхранение на змийско мляко

С лечебни цели се събират както надземната, така и подземната част от змийско мляко и пресният сок. Надземната част на змийското мляко се събира в началото на цъфтежа.

Отрязва се на разстояние 10 см от земята и се внимава при подреждането да не се смачка. Изсушава се на сянка. Листата на изсушената билка отдолу са сиви, а отгоре светлозелени, дрогата няма миризма, но има горчив вкус. Съхранява се на проветриво, сухо и сенчесто място.

Масло от змийско мляко

Ползи от змийско мляко

Много хора смятат, че змийското мляко е обикновен бурен. То обаче притежава много добро свойство да пречиства кръвта и е отличен съюзник в борбата с тежки чернодробни заболявания. Пречиствайки кръвта и черния дроб, билката подобрява обмяната на веществата.

Змийското мляко се прилага за лечение на заболявания на бъбреците и жлъчката. Хелидонинът в билката потиска централната нервна система, има аналгетичен ефект, действа седативно и болкоуспокоително.

В големи дози сангвинаринът подобрява перисталтиката на червата и активира слюнчената секреция. Най-общо билката има добро спазмолитично действие, стимулира функциите на черния дроб, регулира ускорен пулс, понижава кръвното налягане.

Силното окосмяване при жените най-вероятно се дължи на смущения в бъбреците. Някои смятат, че намазването на засегнатите участъци със сок от змийско мляко помага при проблема с окосмяването. Сокът може да се получи с помощта на сокоизтисквачка. Съхраняван в хладилника, той е ефективен до 6 месеца.

В дерматологията змийско мляко се използва за лечение на лишеи, брадавици, мазоли, екземи, рак на кожата. Билката помага при лечение на псориазис.

псориазис

Сангвиртринът в билката под форма на маслен или воден извлек намира широко приложение в стоматологията за лечение на гноящи венци и стоматит. В гинекологията се използва срещу ерозии на маточната шийка.

Народна медицина със змийско мляко

В народната медицина се прилагат извлеци от змийско мляко при различни заболявания. Пресният сок от надземната част на билката се препоръчва за външно третиране на брадавици, пигментни петна, мазоли, кокоши трън.

Той се използва и за ускоряване зарастването на рани. Отварата от змийско мляко се препоръчва и за лечение на асцит, който придружава чернодробната цироза.

1 с.л. от билката се залива с 500 мл вряща вода и се оставя да престои в продължение на 1 час. Полученият извлек се прецежда и се дозира по една ракиена чаша 3-4 пъти дневно.

Вреди от змийско мляко

Лечението с препарати от змийско мляко трябва да се извършва под лекарско наблюдение. Големи дози от тези препарати предизвикват отравяне, чиито симптоми са силна жажда и тежест в главата, халюцинации и главозамайване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Симона
Симона
28.07.2016 08:04
Ето линк.
0
0
Симона
Симона
28.07.2016 08:02

Ето откъде може да вземете отвара или билка от змийското мляко. Ако имате въпроси за тази билка или други билки или болести, обадете се с удоволствие информирам и помагам. Хубав ден на Всички!
3
0