Ангелика
gotvach.bg»Статии»Билки»Ангелика

Ангелика

Ангелика

Ангеликата /Angelica/, позната още като лечебна пищялка представлява двугодишно тревисто растение, което има изправено стъбло, достигащо височина 100-150 см. Във връхната си част стеблото е разклонено.

Листата са последователни, а цветовете са дребни, еластични със зеленикаво-бял или зеленикаво-жълт цвят. Плодът е яйцевиден и странично сплеснат. Ангеликата цъфти през месеците юни-август. Билката расте из сенчести и влажни места, край реки и потоци.

История на ангелика

Ангелика е билка, която се използва от незапомнени времена, за което свидетелстват древни летописи. Приблизително 20 различни племена са използвали ангеликата за лечение. В Америка цялото растение са използвали за лечение на вирусни и бактериални инфекции.

Местните жители са я използвали като тоник срещу различни хронични заболявания. Според европейския фолклор, името на билката произлиза от факта, че тя обикновено цъфти около празника на Архангел Михаил.

Състав на ангелика

Билка Ангелика

В корена и коренището се съдържат етерично масло и терпени, ангелицин, валерианова киселина, лактон, остенол, остол, ангеликова киселина, архицин, бергаптен, императорин и др.

Коренът е отличен източник на витамин В12, ниацин и фолиева киселина. В плодовете на ангелика се съдържат 17% тлъсто масло, до 1% етерично масло с феладрен, фелоптерин, бергаптен и др.

Събиране и съхранение на ангелика

Събират се лечебните части на растението – корени, семена и листа. Корените на ангеликата се събират през март, април, септемврии октомври, а листата и семената – само през септември и октомври.

Ползи от ангелика

Въпреки че се смята, че всички части на растението се използват за лечение на различни заболявания, главната лечебна част е коренът. Листата и стъблата са с по-слабо лечебно действие. Коренът, листата и стъблата могат да се използват като цялостен тоник, а семената имат добро действие при гадене.

Коренът може да се консумира суров, а спектърът му на полезни действия е много широк. Използва се при различни разстройства на храносмилането, колики, газове.

Ангеликата се използва като репродуктивен регулатор, за предизвикване на забавена менструация, при чревни спазми, като отхрачващо средство и за предизвикване на изпотяване, като добър диуретик и антисептик, за лечение на инфекции на пикочните пътища.

Ангелика- Лечебна пищялка

Ангеликата стимулира дейността на бъбреците, помага при обща отпадналост и периодична треска, ревматизъм. Някои хора използват билката за успокояване на ставни възпаления.

Ангеликата подобрява притока на кръв към периферните части на тялото, което от своя страна води до подобряване на кръвообращението. Специално се използва при болест на Бюргер /заболявания, при което се стесняват артериите на краката и ръцете/.

Външно ангелика се използва за промивки на очите и като компреси при краста, обриви, белодробни заболявания, подагра, за облекчаване на ревматични болки.

Ангеликата се употребява под различни лечебни форми. Настойки от листата й се използват при нарушено храносмилане. Отварите от изсушените корени се използват за стимулиране на черния дроб, при менструални проблеми, облекчаване на запек.

Кремове, направени от листата се прилагат върху кожни раздразнения. Млади и зелени листа, с дебелина на молив се захаросват и се използват като отличен тоник срещу борбата с инфекциите и за подобряване на енергийните нива.

Най-общо ангелика има спазмолитично, газогонно, отхрачващо, противовъзпалително, диуретично и антибактериално действие. Тя е маточен стимулант.

Вреди от ангелика

Коренът съдържа специфични химикали, които могат да предизвикат сериозна фоточувствителност. В големи количества ангеликата е отровна и може да повлия негативно върху дишането, кръвното и сърдечния ритъм.

Не бива да се използва от бременни жени, защото е маточен стимулант. Диабетиците също не бива да консумират ангелика, защото може да причини повишаване на нивото кръвна захар в урината. Прекомерната употреба на ангеликата може да предизвика диария при останалите хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати