Камшик

Росица СтояноваРосица СтояноваДарт Вейдър / Автор
Билка Камшик

Камшик /Agrimonia eupatoria L./ представлява многогодишно тревисто растение, което е широко разпространено из цяла Европа, Югозападна Азия, Средиземноморието. Среща се до надморска височина 1500 метра. Расте по тревисти места и храсталаци. Камшикът е познат и под наименованията агримония, чичак, пресечна трева, изсипниче и др.

Камшикът е покрит с меки власинки, има късо и дебело коренище. Стъблото е влакнесто и изправено, неразклонено или съвсем слабо разклонено. Достига височина 30-120 см. Плодовете на камшика са с дължина 5-10 мм, увиснали надолу с дълги кукести израстъци. Цъфти през месеците юни-септември.

Състав на камшик

Камшик съдържа витамини В, С, К и Р, слузни вещества, силикати, кумарини, горчиви и дъбилни вещества, стероидни сапонини, етерично масло, танини.

Събиране и съхранение на камшик

За лечебни цели се събира надземната част от билката, но без вдървената част на стеблото. Най-подходящото време за събиране са месеците юни-август. Събира се преди или по време на цъфтежа, но без да се събират прецъфтели стръкове, тъй като те нямат същите лечебни свойства.

Надземната част се отрязва на 30-тина см от върха надолу. Събраният камшик се суши на сянка. Изсушената дрога има стипчив вкус и слаба миризма. От 4 кг свежи стръкове се получават 1 кг сухи.

Ползи от камшик

Камшикът има много добро противовъзпалително и стягащо действие. Стягащото свойств в комбинация със свойства на горчив тоник, правят билката ценна за лечение на редица състояния. Това важи в пълна сила за случаите, когато стягащите качества са необходими за подпомагане на храносмилателния тракт.

Използва се за лечение на синдром на раздразненото дебело черво и диария. Идеална е за детска диария, защото не притежава странични ефекти в това отношение.

Камшик помага при колит, цистит и отделителни проблеми. Традиционно камшикът се използва като отличен пролетен тоник. Използва се за гаргара при ларингит и болно гърло.

В проведени изследвания върху хора е установено, че камшикът има положителен ефект при остра порфирия. Отличното адстрингентно действие на билката се дължи на съдържащите се галотанини и дъбилни вещества.

Камшик се използва при обилна менструация, камъни в бъбреците и цистит, възпалителни процеси на гърлото и устната кухина, при обилна менструация, жлъчни заболявания, анемия, кожни проблеми, ревматизъм, подагра, неволно напикаване при децата, хемороиди, обриви и др.

Народна медицина с камшик

Българската народна медицина препоръчва извлеците от камшик при стомашно-чревни заболявания, които са съпроводени с диария. Значителното присъствие на дъбилни вещества осигурява добър антидиаричен ефект.

Камшик

При локално прилагане дрогата от камшика оказва добро кръвоспиращо и противовъзпалително действие при ангина, кървящи венци, възпаления на лигавицата на устната кухина, както и за промивки на влагалището.

3-4 с.л. от билката се заливат с 500 мл вряща вода. След изстиването й сместа се прецежда и вече готовият извлек се изпива за 1-2 дни.

Вреди от камшик

Камшик не бива да се употребява от хора, които страдат от бъбречни и чернодробни проблеми, запек. Познати са случаи на алергични реакции със сърбеж и обриви, при хора, които обработват сушен или пресен камшик. Камшикът принадлежи към семейството на розите, като лицата с алергии към рози могат да получат свръхчувствителност и към камшика.

Ако камшикът се приема едновременно с други билки, които понижават кръвното налягане, рискът то да стане прекалено ниско се увеличава. Това важи и за билки, които понижават нивата на кръвната захар, както и такива, които влияят върху съсирването на кръвта.

Препоръчва се камшикът да се използва по лекарско предписание и под лекарски надзор, за да се избегнат негативни странични ефекти.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Харалампи Арнаутски
Харалампи Арнаутски
02.07.2014 14:44
Публикувате неща, които не отговарят на истината. Става въпрос за това, че пишете, билката да не се употребява от лица, които имат бъбречни или чернодробни проблеми. Изобщо не е така. На мен ми помогна точно когото имах проблем с камъни в единия бърек, използвах отвара от билката по 4 денонощие и на 28 ден изхвърли камъче 6 мм!
1
1

Топ Статии Днес