Глог

Глог

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643216k
Глог
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
150.00 лв.
Виж ››

Глог /Crataegus/ представлява род покритосеменни растения от семейство Розоцветни. Най-разпространеният представител на този род е обикновеният глог, познат още като обикновен глог и червен глог. Расте по сухи и слънчеви места до 1500 метра надморска височина.

Среща се в гористи местности, сред храсталаци, около планински пасища. Най-разпространен е в умерените климатични зони на Западна Азия, Северна Африка и Европа. Глогът не е претенциозен относно почвите, но се развива по-добре в плодородни и свежи почви.

Глогът представлява ниско храстовидно дърво, което достига височина между 5-14 метра. Има силно разклонени тънки клонки и добре развита коренова система. Клоните са лъскави, с лилаво-кафяв цвят. Листата са обикновени, с дължина 2-4 см.

Цветовете на глога са бели и розови, събрани в щитовидни съцветия. Плодовете узряват през септември и октомври. Вече узрелите плодове са тъмночервени или оранжеви, продълговати, сочни и топчести.

Глог е използван от лечителите от най-древни времена. Има запазени данни за изпозлването му в Римската империя още през първи век от новата ера. Днес лекари, фитотерапевти използват глога за профилактика и лечение на сърдечно-съдови проблеми.

плодове Глог

Състав на глог

Листата на глога съдържат флавоноиди, танини, есенциални мастни киселини, тритерпенови въглеродни киселини, пуринови производни. Плодовете на глога са богати на витамини, пигменти, танини и флавоноиди.

Събиране и съхранение на глог

Глог лесно може да бъде намерен в планините, горите и парковете. Плодовете са много полезни, но и цветовете не им отстъпват по качества. Цветовете и листата на глог се събират май-юни, по време на началния цъфтеж.

Плодовете от глог се събират края на лятото или началото на есента, когато плодовете са много добре узрели, твърди и с червен цвят. Омекналите плодовете не бива да се събират.

Екстрактът от глог може да се закупи от аптеки и специализирани магазини. Той е основна съставка на добавки, които укрепват сърдечното и артериалното здраве.

Сушен Глог

Ползи от глог

Глогът действа благоприятно при различни заболявания на сърдечно-съдовата система, подобрява работата на сърдечния мускул и укрепва дейността му. Той понижава нивото на артериалното налягане, разширява коронарните съдове и съдовете на мозъка, подобрява като цяло функциите на съдовите стени.

Глог е билка, която трябва да бъде неотменна част от аптечката на болните със сърдечни заболявания. За разлика от препаратите, които изтощават сърцето, глогът не просто не го изтощава, а спомага развитието на обходно кръвообращение.

Глогът помага при безсъние и засилено функциониране на щитовидната жлеза. Чрез експерименти е установено, че екстрактът от глог понижава нивото на холестерина в кръвта, което го прави чудесно средство срещу атеросклероза.

Обичайно се приема от 300 до 600 мг сух екстракт от глог, три пъти дневно. Проучванията показват, че за проявата на пълния ефект от билката е необходима терапия с продължителност около половин година.

Чай от глог

Народна медицина с глог

Глог отдавна се използва в народната медицина като много добро средство срещу сърдечни заболявания и хронична сърдечна недостатъчност. Той премахва неприятните усещания при сърцебиенето, намалява риска от аритмия, подобрява кръвоснабдяването на мозъка и сърцето.

Помага за бързото възстановяване след прекаран инфаркт, сърдечни неврози, леки форми на хипертония, безсъние и нервни възбуда, увеличена простата и др.

Запарката от глогов цвят се прави, като 2 с.л. от цвета се заливат с 450 мл. вряща вода и се оставят да киснат поне 2 часа. Пие се три пъти дневно преди хранене, по 150 мл.

За приготвянето на отвара са необходими 1 с.л. плодове, които се варят около 10 минути на тих огън. Отварата се прецежда и се пие три пъти дневно преди хранене, по 150 мл.

Вреди от глог

Екстрактът от глог се счита за напълно безопасен билков продукт, който може да бъде приеман и от здрави хора без лекарска препоръка. Глогът няма странични ефекти, но приемът й от хора, които страдат от сърдечни проблеми трябва да се съгласува с лекар, поради неуточнените взаимодействия на глога с приеманите лекарства. От друга страна безопасността на глога по отношение на бременни, деца и кърмачки също не е добре проучена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 5
3 0
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес