Троскот

Троскот

Троскот /Cynodon dactylon/ представлява многогодишно тревисто растение, което има дълго пълзящо коренище с надземни и подземни издънки. Стеблата са изправени или възходящи, достигащи до 50 см височина. Цветовете са по 1-2 в дребни сплеснати класчета.

Троскот цъфти през юли-август. Расте по песъчливи и тревисти места, край пътища селища и ниви като плевел. Разпространен е в цялата страна до около 900 метра надморска височина. Троскотът се среща и в цяла Европа.

Фермерите обикновено смятат, че троскота е много досаден плевел, защото освен, че напада селскостопанските области, но и отделя химическо вещество, което забавя развитието на полезните растения.

Въпреки че се смята за плевел в Северна Америка, в много части на част на Азия и Европа се използва за фураж на животни, а много хора го използват и като ценна лечебна билка.

История на троскот

Още по римско време Плиний и Диоскорид препоръчват корените на троскот за подобряване потока на урината и лечението на камъни в бъбреците.

По-късно, през 1597 година билкарят Джон Джерард описва, че макар троскотът да е обявен за проклятие от селяните, защото унищожавал посевите им, корените на растението притежавали очистителни свойства и помагали на страдащите от запек.

По време на кризата в началото на 20 век хората пекли корените на троскота като алтернатива на кафе и брашно.

Състав на троскот

Троскотът съдържа слузни вещества, сапонини, нишесте, захари и трицитин.

Събиране и съхранение на троскот

През ранна пролет и втората половина на лятото до есента се събират подземните части. Те се очистват от надземните части, измиват се и се нарязват на късове около 15 см. Почистените корени се изсушават на слънце.

Билката може да се счита за исушена, когато при огъване коренищата се чупят със силен звук. Съхраняват се в прохладни и сухи помещения. Троскотът може да се закупи и от специализираните магазини, в опаковки, като цената е около 2 лв за 50 г.

Поляна с Троскот

Ползи от троскот

В опити е установено, че троскотът притежават добър хипотензивен ефект. Билката понижава кръвното налягане, засилва сърдечните съкращения, забавяйки сърдечната дейност. Прилага се при запек, отоци, колит, високо кръвно налягане.

Троскотът се използва за пречистване на кръвта, при чернодробни заболявания, безплодие, ревматизъм, подагра, кашлица. Той е добро диуретично и слабително средство.

Троскотът е едно от най-ефикасните средства срещу камъни в бъбреците. Пие се под формата на чай, като количествата може да са големи.

За кратко време се получават отлични резултати – камъните или песъчинките бива изхвърлени. Чаят от троскот може да се приема и профилактично срещу камъни в бъбреците, но в по-малки количества. Троскотът има омекчително действие при стомашно-чревни заболявания.

За да си направите чай от троскот са необходими 2 с.л. от билката, които се варят в 500 мл вода за около 10 минути. Чаят се пие по 150 мл преди хранене, 4 пъти дневно.

Освен под формата на отвара, от троскот се извлича тинктура. Тинктурата се прави като корените от растението се накисват във вода. Вече готовата тинктура се приема в доза 3 до 6 мл три пъти дневно.

В народната медицина троскот се използва предимно като диуретично и слабително средство. Дуретичният ефект най-вероятно се дължи на вазодилатативното действие /увеличава кръвоснабдяването/ върху съдовете на бъбреците. Слабителният ефект на троскота може да е свързан с наличието на сапонини и слузни вещества в него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Топ Статии Днес