Левзея

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
56416410k
Левзея

Левзея /Leuzea carthamoides/ представлява растение, което вирее в Сибир и Североизточна Азия. Известна още като Маралов корен, левзеята много наподобява магарешки бодил на външен вид, но няма нищо общо с него.

Левзея е много силно енергизираща билка, която успешно се справя с пролетна умора, депресия и полова слабост. Растението е с височина от 50 до 120 см и притежава силно назъбени листа.

Лечебните свойства на левзея са открити след проведено наблюдение на елени, които в размножителния си период търсели да ядат именно корени на левзея.

Състав на левзея

С лечебни цели се използват корените на билката, които се изчистват добре от пръстта и се изсушават. Те съдържат витамини, от които най-голямо е количеството на витамин С, танини, етерични масла, дъбилни вещества, смолисти и етерични вещества. В състава на левзеята влизат и екдистериони.

Екдистероните са поставени в класа на тритерпеноидите, заедно с познати вещества като фитостеролите и тритерпеновите сапонини. Познати са над 250 различни екдистерона. Според някои химици броят им ще нарастне до хиляда.

Избор и съхранение на левзея

В нашата страна екстракт от левзея може да се срещне на етикетите на много комбинирани или билкови добавки срещу умора. Прилага се във формули за борба със стреса. Екстрактът се открива и в препарати за възстановяване след тренировка и в билкови добавки за стимулиране на растежа.

Дневен прием на левзея

Билка Левзея

Смята се, че 40 мг дневно чист екстракт от екдистерон са достатъчни, за да се появят положителните резултати, без риск от отравяне. Задължително трябва да се спазват указаните на опаковката препоръчителни дневни дози заради възможни разлики в концентракциите на екстрактите при отделните продукти.

Ползи от левзея

Левзея е адаптоген, който помага на организма да реагира при стрес и съответно да се справя по-добре с него. Това свойство се дължи на екдистерона бета-екдисон. Левзеята е стимулатор на мускулния растеж и е много добър анаболик.

Билката е отличен енергетик, който повишава физическата издръжливост, сексуалното желание и половата активност.

Подобрява умствената дейност и кръвообращението, лекува депресия и подобрява настроението, премахва стрес. Левзеята подобрява дейността на черния дроб и нормализира съдържанието на хемоглобин в кръвта.

Стимулира мускулният растеж и топенето на излишни мазнини, поради което се препоръчва на активно спортуващи хора, които искат да оформят атлетично тяло.

Тренировки

Левзея подпомага възстановяването на организма след прекарано инфекциозно заболяване, тежък физически труд, усилени тренировки или при менопауза.

Левзея е мощен антиоксидант, който ограничава вредното действие на свободните радикали върху клетките и така не допуска и тяхното преждевременно стареене. Притежава много добър имуностимулиращ ефект, поради което се препоръчва при настинки, грип и инфекциозни заболявания.

Сред предположенията и недоказаните твърдения относно положителните действия на левзеята е, че снижава нивото на холестерол, понижава кръвното налягане и стимулира синтеза на хемоглобин в еритроцитите.

Вреди от левзея

Преди да се започне прием на левзея или екстракт от екдистерони, се препоръчва консултацията с личен лекар. Смята се билката е слабо токсична и се понася от повечето хора.

Заради наличието на екдистерони в нея левзеята не бива да се употребява от бременни жени и кърмачки. Не се препоръчва приемът на екдистерони и левзея от хора, които приемат анаболни стероиди и растежни хормони, без консултация с андролог.

При продължителен прием на прекалено високи дози дози на някои видове екдистерон се наблюдава уголемяване на гърдите, удебеляване на гласа и повишено окосмяване, увеличаване на риска от рак на простатата и рак на гърдата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4
56
45
36
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Славчо Хаджийски
Не можах да намеря статия за Левзея, в която да се споменава, че това лечебно растение вирее и в България. В Родопите вирее растение, което много наподобява Левзеята(нямам предвид Магарешкия трън) и аз мисля да го използвам, но се затруднявам за дозировката.
Бих бил благодарен, ако някой ме светне по въпроса или поне ме насочи към кого да се обърна.
Благодаря предварително!
3
2
Цветан Торбов
Цветан Торбов
08.01.2015 20:01
Аз намерих 2 рецепти.!-вата е:2 чаени лъжици стрити сухи корени се варят в 300 гр.вода в продължение на час(аз смятам ,че трябва да е в тенджера под налягане,тъй като в обикновенна тенджера едва ли ще остане някаква течност...).От така получената отвара се пият сутри и вечер по 50гр.Втората рецепта,която по ми допадна е следната:4 супени лъжици настъргани съхи корени се потапят в 300 гр. 40-градусов алкохол и престояват 2 седмици.След това се поемат по 20-30 капки 2 или 3 пъти дневно.Ами това е...Дано съм бил полезен,макар и със закъснение.А ако някой знае откъде мога да си закупя такава билка,много моля да сподели с мен.може тук а може и на имейла ми който е:
1
1