Див чесън - Левурда

Листа див чесън

Дивият чесън (Allium Ursinum), познат още с наименованията левурда, сибирски лук, горски чесън представлява многогодишно тревисто растение от семейство Кокичеви. Нарича се още мечи лук, защото според народните поверия, мечките го ядат след зимен сън, за да пречистят стомаха, червата и кръвта си.

Листата му са заострени във върха, а към основата се стесняват в 5-20 см дълга дръжка. Съцветието му представлява полукълбест сенник. Цветовете на дивия чесън са бели. Цъфти през месеците април-юни. За разлика от останалите си братя по лютивост, дивият чесън е красив на външен вид и прилича повече цвете, отколкото на лук или бурен.

Дивият чесън расте на сенчести и богати на хумус почви, предимно в широколистни гори. Среща се до 1200 метра надморска височина. Спокойно може да се отглежда и в лехата с цветя в градината.

Състав на див чесън

Цялото растение съдържа етерично масло, предимно съставено от дивинилсулфид, винилсулфид, следи от меркаптан. Точното това е и съставката, която придава специфичния му мирис.

Див чесън

В листата на дивия чесън се съдържат значителни количества витамин С и силни фитонциди, които имат отлични фунгицидни и бактерицидни свойства.

Според последните изследвания пресният див чесън съдържа повече манган, магнезий, желязо и серни съединения, отколкото обикновения чесън. Дивият чесън е обявен за безспорен магнезиев цар сред растенията, със своите 1500 мг магнезий в 1 кг листа.

Избор и съхранение на див чесън

Дивият чесън се продава както пресен, така и замразен и сух. Предпочитайте пресните му листа, защото тогава са най-полезни.

През зимата може да се съхрани, като се замрази във фризер. Ако отглеждате див чесън, можете да оберете младите му листа през април-май, а луковиците през есента. Луковиците му се използва подобно на тези на градинския чесън.

Готвене на див чесън

Дивият чесън е много популярен в китайската и европейската кухня. Съчетава се много добре с всички видове ароматни треви и зеленчуци. Използва се за овкусяване на сметанови сосове, студени супи, картофени ястия.

В неголеми количества придава страхотен вкус на млечни ястия и яйца. Дивият чесън се реже наситно. Най-често се използва за подправяне на омлети и салати, както и за вкусни печени картофи. Като цяло дивият чесън може да се използва във всички ястия, в които се слага магданоз.

Ползи от див чесън

Левурда

Дивият чесън действа разширяващо върху кръвоносните съдове. Той снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и неговото отлагане в стените на кръвоносните съдове.

Дивият чесън усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Притежава отлично фитонцидно действие, благодарение на което убива причинителите на различни инфекциозни заболявания – стафилококи, стрептококи, причинители на дизентерия, грип и др.

Дивият чесън влияе благоприятно върху стомашно-чревния тракт, при запек, остри и хронични разстройства. Премахва глисти и безсъние, оплаквания от високо кръвно налягане и атеросклероза, каквито са виенето на свят и натискът в главата.

Дивият чесън е отлично лечебно средство при затруднения с дишането и наличието на храчки. Пресните листа пречистват бъбреците и пикочния мехур, стимулират отделянето на урина. Труднозарастващите рани зарастват по-лесно, ако се намажат с пресен сок от див лук.

Фактът, че дивият чесън съдържа повече серни съединения от обикновения чесън го прави най-добър от всички култивирани видове чесън.

Дори и с много високо съдържание на сяра, той не оставя остър мирис след консумация. Това е така, защото сярата, намираща се в дивия чесън е свързана с протеин, докато при обикновения чесън тя е в свободна форма.

Магнезият, който се съдържа в големи количества в див чесън, е известен антистрес минерал, който предпазва сърцето и кръвоносната система. Манганът изпълнява и ключова роля в метаболизма на въглехидратите и мазнините в организма.

Той е необходим за изграждането на калций в костите. Добавянето на няколко стръка чесън в салатата е гаранция за по-добро здраве.

Рейтинг

5 6
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати